Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  VIDEOGRAFIC: 10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova: Ceslava Bodiu

VIDEOGRAFIC: 10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova: Ceslava Bodiu imprimare

28.09.2016  

Moldoveanca Ceslava Bodiu este căsătorită cu un cetățean japonez. Împreună cu soțul și fiul sunt stabiliți la Tokyo. Acum Ceslava se află în concediu maternal, având grijă de băiețelul lor. În toți acești ani, Ceslava a observat mai multe lucruri interesante din Japonia - de la igienă până la sistemul de învățământ - lucruri ce pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Din clasa I până în clasa a VI-a, în Japonia se predă disciplina „Drumul spre bunul simț”. Aici elevii învață comportamentul civilizat și bunele maniere.


---------- 

În Japonia din clasa I până în clasa a VII-a nu rămâne nici un elev cu restanțe. Deoarece scopul educației este cunoașterea și preluarea principiilor și nicidecum stocarea informațiilor!


---------- 

Japonezii, cu toate că sunt considerați printre cei mai bogați oameni din lume, nu angajează femei de casă sau bone pentru creșterea copiilor Părinții sunt responsabili pentru educația copiilor.

---------- 

Elevii japonezii fac zilnic timp de 15 minute curățenie în școlile lor, împreună cu educatorii, învățătorii și profesorii. Iată de ce în Japonia cresc generații modeste și atente curățenie și igienă! Sigur că asta poate inspira Moldova!


---------- 

Fiecare elev japonez mereu are la el periuța de dinți și își spăla dinții după fiecare masă. Astfel, în acest mod învață de mic cum să aibă grijă de propria sănătate.


---------- 

Profesorii iau masa cu 30 de minute înaintea elevilor, ca să fie siguri că mâncarea este bună și nu este alterată. Fiindcă elevul este considerat viitorul țarii și trebuie protejat!


---------- 

Gunoierul în Japonia este cunoscut sub numele de „inginer sanitar. Pentru a ocupa acest post, candidatul trebuie să treacă o proba scrisă și orală, spune Ceslava Bodiu.


---------- 

În Japonia, este interzisă utilizarea telefonului mobil în trenuri, restaurante și locurile publice, Acesta trebuie setat pe modul „bun simț”, ceea ce la ei este foarte important!


---------- 

Dacă mergi la un restaurant cu bufet japonez, vei vedea că fiecare pune în farfuria lui atâta cât îi trebuie. Ei nu fac risipă și nici nu lasă resturi de mâncare în farfurii!


---------- 

În Japonia, media de întârziere la trenuri pe an este de șapte secunde!! Sigur că ar fi un exemplu demn de urmat pentru Moldova, povestește Ceslava Bodiu în cele 10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova.


----------

Acest videografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.