Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din Grecia care pot inspira Moldova: Svetlana Lisagor Vergis

VIDEOGRAFIC | 10 lucruri din Grecia care pot inspira Moldova: Svetlana Lisagor Vergis imprimare

07.10.2016  

Svetlana Lisagor Vergis locuiește în Grecia de 13 ani. Pentru ea, Grecia este definită prin trei cuvinte: Patrie, Religie și Familie. Acestea sunt valorile fundamentale ale societății elene. Entuziasmată de tot ceea ce o înconjoară, Svetlana Lisagor Vergis prezintă 10 lucruri din Grecia care pot inspira Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Svetlana Lisagor Vergis este Președinta Uniunii Moldo-Elene Alexandros Ipsilantis și împărtășește 10 lucruri din Grecia care pot inspira Moldova.

PATRIOTISMUL
Sărbătorile naționale la greci sunt speciale. În acele zile, un sentiment puternic de dedicație patriotică se revarsă în toată țara. În orice casă găsești un drapel păstrat cu grijă, așteptând să fie arborat cu mare cinste de sărbători.


----------  

RELIGIA
Grecii, la fel ca și noi, sunt creștini ortodocși. Este aceeași religie, însă obiceiurile sunt puțin diferite. Grecii cunosc foarte bine simbolismul sărbătorilor calendaristice și, în marea lor parte, chiar și tinerii respectă conștiincios obiceiurile.


---------- 

FAMILIA
În Grecia, familia este un punct forte al societății. Astfel, un grec cu familie și copii este un om respectabil, indiferent de poziția socială a acestuia.


---------- 

CULTURA CAFELEI
Plăcerea de a savura o cafea este cu totul deosebită în Grecia. Cafeaua tradițională a elenilor este fiartă, pregătită în stil oriental și e gata din moment ce spuma se ridică în ibric. Cafeaua reușită se consideră atunci când are caimac. Se spune că, de fapt, consumul cafelei grecești este unul dintre secretele longevității grecilor.


---------- 

PRODUSELE LOCALE
Elenii susțin consumul produselor naționale. Astfel în Grecia sunt puse în aplicare, atât la nivel local, cât și la nivel național, politici pentru susținerea produselor locale, ale întreprinderilor mici și mijlocii.


---------- 

DREPTURILE ANIMALELOR
În ultimii ani, la curțile de justiție din Grecia sunt puși pe banca acuzaților cetățeni care au încălcat drepturile animalelor, în special ale celor domestice, precum câinii sau pisicile. Sentințele sunt foarte aspre. Acuzații sunt nevoiți să plătească amenzi mari, iar în unele cazuri ei sunt pedepsiți chiar și cu privare de libertate.


---------- 

FESTIVALURILE ȘI TÂRGURILE
Este cunoscut faptul că elenilor le plac petrecerile. În ziua hramului bisericii din localitate, în Grecia sunt organizate sărbători frumoase și bogate, cu festivaluri de cântece și dans. La fel se desfășoară târguri unde sunt prezentate lucrări ale meșterilor locali sau din alte regiuni. 


---------- 

SPORTUL
Primăriile din Grecia oferă locuitorilor mai multe săli de sport cu programe și antrenori pentru toate vârstele, la prețuri accesibile. Astfel, lumea este încurajată să practice sportul pentru sănătate.


---------- 

FILANTROPIA ȘI CARITATEA
În acțiunile de caritate sunt implicate activ foarte multe instituții, persoane juridice și fizice. Zilnic se distribuie sute de kilograme de produse alimentare, haine și alte lucruri necesare. O contribuție importantă în acest sens o au și bisericile, care oferă zilnic cel puțin o masă pentru oamenii nevoiași.


---------- 

RECICLAREA
Bateriile, după ce sunt utilizate, devin nocive, la fel ca și medicamentele. De aceea, în supermarketuri, în farmacii și magazine specializate sunt plasate puncte de colectare a bateriilor și becurilor care urmează a fi reciclate. La fel de importantă este și folosirea sacoşelor cu termen de expirare. În Grecia este utilizat săculețul care în timp foarte scurt se descompune, chiar dacă este păstrat în dulap, spune Svetlana Lisagor Vergis în cele 10 lucruri din Grecia care pot inspira Moldova.


----------

Acest videografic este realizat de „URMA ta” cu sprijinul Ambasadei SUA în Republica Moldova. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Ambasadei SUA în Republica Moldova.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.