Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Raisa Ambros, jurnalista care ghidează femeile în construirea brandului personal și social

Raisa Ambros, jurnalista care ghidează femeile în construirea brandului personal și social imprimare

18.11.2016  

Născută în Moldova, școlită în România, dezvoltată în Italia și realizată în Anglia, Raisa Ambros este redactorul-sef al revistei internaționale „Social Value & Intangibles Review”, produsă de un prestigios „Think Tank” din Marea Britanie. În paralel, mai colaborează cu revistele „Eurocomunicazione” și „Piuculture” din Italia. Specializată în Branding & Rebranding prin prisma valorii sociale, Raisa visează să inspire și femeile din Moldova pentru a le ajuta să-și construiască un brand personal și social de succes.

Votează: 4.0/5 (2 Voturi )

Raisa Ambros s-a mutat de câteva luni la Londra, un oraș pe care l-a ținut departe mult timp, considerându-l „rece”. Este a patra țară în care se stabilește, pentru că crede în libertatea migrației și în dreptul oricărui cetățean de a alege locul în care să-și trăiască viața.

esg

„N-a fost ușor să las Italia solară, dar avusesem deja experiența schimbării. M-am stabilit la Londra pentru a continua realizarea revistei internaționale „Social Value & Intangibles Review”, un proiect început acum doi ani, când eram la Roma. Tocmai se încheiase colaborarea cu televiziunea „Romit TV”, la care am moderat mai multe emisiuni, printre care „Viata în Italia”, un show pe teme sociale cu telefoane în direct, pentru comunitatea noastră”, afirmă Raisa Ambros.

zdg

Fiind invitată la o conferință internațională la Bruxelles, Raisa a avut ocazia să cunoască participanți din 10 țări. Tot acolo a apărut ideea de a crea o revistă care să promoveze Valoarea Socială, aceasta fiind gratuită online și pe hârtie.

„Nu eram pregătită să colaborez cu Regatul Unit, nu vorbeam bine engleza, dar și Arianna Huffington știa puțin engleza când s-a mutat în Marea Britanie. Am mers pe principiul lui Richard Branson: „Spune DA oportunităților și între timp te vei gândi cum să realizezi lucrurile”, spune moldoveanca.

Revista „Social Value & Intangibles Review” s-a născut din multă pasiune și încredere în proiectul social, iar succesul său a crescut cu fiecare ediție. Este destinată guvernelor, firmelor, organizațiilor și persoanelor care vor să aducă valoarea socială în viața lor pentru a schimba lumea în bine.

shy

„În doi ani de când sunt redactor-șef, am reușit să mă bucur de participarea la revista a unor figuri publice importante ca Cherie Blair, a reprezentanților marilor firme ca IBM, Bosch etc. Am contactat foarte multe organizații mondiale: Națiunile Unite, Greenpeace, The World Bank, Medicii Fără Frontiere, The Prince’s Trust, Anti-Salvery International și multe altele, care au vorbit în revistă despre activitatea și proiectele lor”, mărturisește Raisa.

segy

Este fericită atunci când reușește să abordeze oameni minunați, de la care descoperă detalii din viața și personalitatea lor. De-a lungul anilor, a avut ocazia să realizeze interviuri cu Sharon Stone, Gianluigi Buffon, Philippe Couillard, Prim-ministrul regiunii Quebec, Mercedes Peñas Domingo, Prima Doamna a Republicii Costa Rica, dar și alte personalități remarcate. La fel, basarabeanca coordonează cu echipa, astfel încât folosind multe imagini și culori, materialul ia o formă originală pe paginile revistei. Aceasta este distribuită gratis, având peste 100 de mii de cititori.

fh

Raisa Ambros a devenit prima jurnalistă moldoveancă înscrisă la Ordinul Jurnaliștilor din regiunea Lazio în Italia. Până aici însă, Raisa a trecut prin mai multe obstacole. A fost îngrijitoare de bătrâni, ospătăriță și vânzătoare la supermarket. Se resemnase cu ideea de a nu avea niciodată viață de intelectual, până când întâlnise într-o zi în magazin un profesor.

„Un profesor mă văzuse că citeam pe ascuns o carte, între un client și altul. Nu aveam voie nici să mă așez pe scaun, de lectură nu mai vorbim. Din discuția despre cărți, m-a încurajat să fac cursuri de scriere creativă și să-mi urmez visul, dacă îmi place scrisul. Așa am și făcut. Acea conversație mi-a schimbat viața, căci după primul curs au urmat multe altele. Setea de cunoaștere nu se mai termina. Eram unica străină la acest gen de cursuri, dar așa mi-am dezvoltat scrisul în italiană”, povestește moldoveanca.

fi

Acum doi ani, până a fi recunoscută ca jurnalistă în Italia, a mers la cursurile oferite de Asociația „Piuculture”, unde și-a făcut și practica timp de trei ani. A îndurat ani grei, pentru că ziua lucra secretară la o firmă, iar noaptea scria. Dar avea un scop, pe care l-a realizat.

În prezent, redactorul-șef al revistei „Social Value & Intangibles Review” pregătește un proiect social dedicat femeilor peste 40 de ani din Republica Moldova, deoarece consideră că trebuie reconstituită imaginea femeii în ochii și mintea altora.

„Dat fiind că societatea e în continuă dezvoltare, cu toții avem nevoie constant de Rebranding. Eu cred în forța femeilor, observați că și la copertele revistei „Social Value & Intangibles Review”, am optat mereu pentru femei puternice. Așa cum sunt capabile să conducă o familie, să întreprindă mai multe activități în același timp, sunt capabile și să conducă o firma, o organizație, o regiune, o țară”, argumentează Raisa Ambros.

degt

Își dorește prin acest proiect în 2017, să ajute femeile să se realizeze în viață, dar și să demonstreze că tot ele pot și vor schimba lumea.

„Eu aveam aceleași calități de azi și acum 20 de ani. De ce nu am avut succes până acum? Deoarece în România eram desconsiderată pentru că am accent basarabean, lucru care a deranjat comunitatea românească și in timpul programelor mele de televiziune la „Romit TV. Îmi amintesc și acum, când lucram la ProTV în București prin 2000, ziua în care colegii mei au descoperit că aveam voce perfectă pentru spoturi publicitare la radio, dar spoturile nu au fost acceptate din cauza unui ușor accent basarabean”, mărturisește Raisa.

dshg

În Italia i-a fost mai greu să se afirme în domeniul jurnalismului, în schimb ce britanicii încurajează persoanele și au modul lor de politețe, așa încât te simți bun în ceea ce faci. De aia și e posibil aici să treci de la femeie de serviciu direct la postul de manager.

„Am înțeles cât de mult contează educația continuă, la orice vârsta. În era internetului, femeile pot citi ziare, reviste, pot urmări cursuri gratuite online, se pot specializa în lucruri noi și există atâtea posibilități de a împărtăși experiențe. Nu-i putem schimba pe alții, așa cum nici alții nu ne pot schimba pe noi. Dar dacă cineva ne inspiră, cu siguranță putem aduce schimbarea în noi înșine”, spune basarabeanca.

dru

Pe lângă faptul că a creat revista „Social Value & Intangibles Review”, moldoveanca a reușit să învețe multe alte lucruri în Anglia. Acolo, conceptul de întreprinzător e foarte dezvoltat și există posibilitatea de a-ți crea cu ușurință propria firmă.

 „Multe lucruri nu le poți face singur - învață să delegi pe alții pentru lucrurile care îți iau mult timp și concentrează-te la ceea ce produce valoare pentru tine și pentru societate”, ne îndeamnă basarabeanca.

degfe

„Succesul se construiește prin muncă și prin urmărirea scopului principal. Zi de zi, construiești și parcurgi calea de unde ai pornit până unde vrei să ajungi, cu determinare și credință în propriile calități și forțe”, povestește Raisa Ambros pentru Stiripozitive.eu.

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Arhivă personală  

reg erg erg erag erg gera era ear er erg eag ea er rhea rth trh trh thr trh
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.