Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică”

Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică” imprimare

20.01.2017  

Stela Damaschin – Popa ilustrează cărți pentru copii. Aceasta a finalizat Facultatea de Arte Plastice, specialitatea grafică la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În prezent, activează în calitatea de grafician la editura „Prut Internațional”. Tot Stela este și deținătoarea „Diplomei de Onoare „H.C. Andersen”, ce i-a fost oferită de IBBY - cea mai înaltă distincție din domeniu. Despre combinația interesantă dintre artă și matematică, aflăm în interviul ce urmează:

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Stela Damaschin – Popa povestește și echipei Stiripozitive detalii interesante despre ceea reprezintă ilustrarea cărților, procesul de muncă cât și următoarele colaborări:

„Grafica a reprezentat pentru mine interes încă de la o vârstă fragedă”.

„Pasiunea mea pentru grafică vine încă din fragedă copilărie. Prima mea învățătoare, doamna Voloc, mi-a descoperit talentul și i-a povest mamei despre abilitățile mele artistice. Părinților mei însă li se părea un lucru obișnuit. Învățătoarea aduna toate desenele mele ca pe niște comori și insista să urmez o școală de arte. În clasa a V-a am mers la liceul de arte plastice, acolo am făcut studii academice – desenul, pictura, compoziția.

weretyui

În general, de mică îmi plăcea să citesc, adoram cărțile. Bunica de multe ori mă surprindea plângând după ce terminam de citit o carte unde un anumit personaj suferea. Eu mă identificam cu acel baietel sau fetita, trăiam acele momente, le treceam prin mine. Atunci când caut o carte pentru fetele mele, neapărat o răsfoiesc, citesc pasaje pentru a mă convinge că atât textul, cât și ilustrațiile sunt bune, indiferent cât de cunoscut este autorul cărții.

La Facultatea de Arte Plastice, am ales grafica. Totul a început însă la Editura Prut, unde activez în prezent. În anii de facultate, ilustrația de carte a fost doar o mică scânteie. Deja prin muncă și experiență am reușit să-mi pun în practică toate abilitățile.

 

sdfrgtyh

„Ilustrația nu este un simplu desen, există anumiți parametri tehnici care trebuie respectați”.

Totul începe de la formatul cărții. Ilustratorul trebuie să țină cont de toate detaliile tehnice. Uneori e matematică pură. Trebuie să iau în calcul la milimetru până și punctul unde se taie la tipografie. Unele cărți chiar sunt complicat de ilustrat, mai ales cele cu un format deosebit, cum sunt cărțile-jucării, ce conțin diferite figurine sau cărțile sonore. Acestea se bazează mai mult pe ilustrații și au foarte puțin text, fiind destinate celor mai mici copii. Atunci când primesc descrierea tehnică a cărții, acolo sunt niște scheme foarte complicate. Reieșind din asta, eu trebuie să ilustrez.

sxdfrgtyhuji

„Grafica necesită foarte multă concentrare, răbdare”.

Durata realizării unei lucrări depinde de proiect, de mărimea și formatul cărții, de numărul de pagini. Pot fi cărți de șase-opt pagini sau volume mai consistente. Procesul de lucru poate dura de la o lună până la doi ani, în funcție de carte.

„Diploma de Onoare „H.C. Andersen”, ce mi-a fost oferită de IBBY, presupune o și mai mare responsabilitate în ceea ce fac”.

Diploma de Onoare oferită de IBBY (Consiliul Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret, organizație afiliată UNESCO, fondată la Zurich, Elveția, în 1953), fiind cea mai înaltă distincție internațională în domeniu, presupune o mare responsabilitate. Nu sunt eu prima, dar nici unica persoana din Republica Moldova care se bucură de asemenea distincție. Însă acest premiu mi-a oferit posibilitatea de a mă face cunoscută, ceea ce ar însemna interes din partea publicului cititor și o responsabilitate mult mai mare din partea mea.

sdfrgtyuiop

„Colaborarea dintre autorul cărții și ilustrator este foarte importantă”.

Cele mai multe ilustrații realizate de mine sunt pe versurile lui Arcadie Suceveanu. Atunci când e vorba de o carte de autor, e necesară o colaborare strânsă între noi – în procesul discuțiilor eu analizez și înțeleg mai bine opera, simt mai bine ceea ce trebuie să ilustrez.

„Mereu îmi place să includ în ilustrațiile mele unele detalii neobișnuite, parcă rupte din context...”

Când copiii mei erau mici, îmi era mai complicat să lucrez, însă în acea perioadă urmăream ce fac alți ilustratori. Tot timpul am avut setea de a cunoaște și de a învăța ceva nou. Permanent observ ce fac colegii mei de breaslă, pentru că de la fiecare pot învăța ceva nou.

Acum lucrez la un proiect în colaborare cu tânăra scriitoare Aurelia Borzin. Va fi prima ei carte pentru copii și va conține imagini specifice vârstei de 3-5 anișori. În ilustrațiile mele, trebuie să redau particularitățile specifice unui copil la această vârstă, activitățile lui, mișcare, acțiune, dinamism. Tot timpul îmi place să includ în desenele mele detalii neobișnuite, inexistente parcă la prima lectură, parcă rupte din context, însă pe care le descoperi după ce revii și analizezi cartea minuțios. Cititorii văd doar produsul final, nu și întreaga activitate, ce necesită foarte multă muncă, talent, artă, dar și matematică, oricât ar suna de paradoxal. E o combinație între creativitate, artă și exactitate.

dfgthyjukio

Acum lucrez la un proiect în colaborare cu tânăra scriitoare Aurelia Borzin. Va fi prima ei carte pentru copii și va conține imagini specifice vârstei de 3-5 anișori. În ilustrațiile mele, trebuie să redau particularitățile specifice unui copil la această vârstă, activitățile lui, mișcare, acțiune, dinamism. Tot timpul îmi place să includ în desenele mele detalii neobișnuite, inexistente parcă la prima lectură, parcă rupte din context, însă pe care le descoperi după ce revii și analizezi cartea minuțios. Cititorii văd doar produsul final, nu și întreaga activitate, ce necesită foarte multă muncă, talent, artă, dar și matematică, oricât ar suna de paradoxal. E o combinație între creativitate, artă și exactitate.

asdrtyuiopăî

„Nu am încetat niciodată colaborările și cu alte edituri, atât din țară cât și din străinătate”.

O perioadă am colaborat cu mai multe edituri din Rusia. Editorii străini selectează ilustratorii dintr-o bază de date, după ce analizează mai multe portofolii. Pe nimeni nu interesează câte facultăți termini, important e să ai un portofoliu cu lucrări și să se potrivească anumitor cerințe. Niciodată nu am încetat să colaborez cu editorii noștri, pentru că de multe îmi lipsește contactul cu autorul.

dsfrgthyu

„Republica Moldova oferă puține oportunități pentru ilustratorii de carte”.

Din păcate, piața de desfacere de la noi este foarte mică. Marele avantaj este internetul, care ne deschide mai multe oportunități de a ne dezvolta și promova lucrările”, spune Stela Damaschin – Popa pentru Stiripozitive.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică” Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică” Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică” Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică” Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică” Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică” Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică” Stela Damaschin – Popa: „Grafica e o combinație dintre artă și matematică”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.