Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Victoria Dunford: „10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 34 de ani”

Victoria Dunford: „10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 34 de ani” imprimare

21.03.2017  

Pentru Victoria Dunford fiecare zi e o oportunitate de a învăța ceva nou, fie din greșeli, cărți sau oamenii care o înconjoară. Moldoveanca stabilită cu traiul în Marea Britanie care a pus bazele organizației MAD-Aid a primit distincția „British Empire Medal” acordată de regina Marii Britanii pentru activitatea ei în susținerea copiilor cu nevoi speciale din Republica Moldova. Victoria a acceptat provocarea și a povestit echipei Stiripozitive cele 10 lecții de viață pe care le-a învățat până la vârsta de 34 de ani.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Iată care sunt cele 10 lecții de viață pe care le-a învățat Victoria Dunford până la 34 de ani și pe care a ales să le împărtășească cu echipa Stiripozitive:

1. „Schimbarea începe de la noi”.

Este unul din motto-urile mele cu care de fapt încep fiecare zi. Ceva nu îți place, nu ești mulțumit fie la serviciu, societate, familie, prietenie etc – este doar în putere ta să faci schimbarea. Schimbă lucrurile sau atitudinea/abordarea față de ele.

sdfghjk

2. „Locuind în două țări de 10 ani am învățat să prețuiesc momentul”.

Suntem o generație care mereu alergăm, neîncetat literar și figurativ, fără a avea timp, fără a ne opri să apreciam cele mai frumoase și mai simple momente din viață. O cină la mama acasă, fie un minut de liniște sau simplu o primblare.

3. „Dacă vrei cu adevărat, vei găsi soluție – altfel vei găsi sute de motive”.

Mereu se vor găsi persoane să îți explice ce poate fi greșit, mereu vor fi oameni negativi care iți vor spune că nu se merită sau că e prea greu, că nu e posibil. Arta este să îi asculți pe toți și să faci cum consideri tu.

sdefrgthyujik

4. „Nu poți să fii pe placul tuturor”.

Nu mă voi schimba și nu voi încerca să schimb ceva în viață mea pentru că așa vrea cineva, oricine ar fi. Voi schimba doar ceea ce nu îmi place mie. Lumea mă va critica, laudă, analiza – însă rămâne mereu problema lor, nu a mea. Fiecare dintre noi suntem individuali cu calitățile și cusururile noastre, însă nu are nimeni dreptul să iți spună că trebuie să fii altfel. Învăț să spun lucrurilor pe nume și direct, chiar dacă nu e pe placul ascultătorului.

ertyuio

5. „Totul e posibil”.

E o lecție cu care mulți nu sunt de acord. Însă, fiecare are aceleași drepturi și aceleași pârghii să ia de la viață tot ce își dorește. Problema e că unii sunt gata să muncească, sunt determinați și alții doar așteaptă salariu si așteaptă să treacă ziua/săptămâna/luna de muncă. Perseverența este cea mai importantă calitate ca să ai succes.  

6. „Liderul nu e doar înnăscut, este o calitate care poate fi însușită”.

Poți fi un lider bun doar prin exemplu, nicidecum prin statut sau poziție. Un lider adevărat în general trebuie să înțeleagă oamenii și să fii la egal cu ei, să le ofere posibilitatea să se dezvolte, să îi încurajeze. Să identifice doar soluții. Lecția aceasta am inclus-o, deoarece de multe ori m-am ciocnit cu subiectul că sunt mulți șefi, conducători care nu au idee ce înseamnă a fi lider. Este o lecție care sper să-i facă și pe alții să gândească și sa însușească diferența.

sdefrgthyuji

7. „Viitorul nu e istorie”.

Schimbările sunt inevitabile. Nu e necesar să urmam strămoșii și principiile lor, este o altă eră, o altă etapă după care trebuie să ne adaptam. E important să gândim multidimensional, să scriem cartea vieții noastre după valorile și principiile personale, nu după stereotipurile din societate. Îmbrățișarea diversității, riscurilor, inovațiilor, provocărilor este ceea ce duce la succes, la o viață frumoasă, la o trăire deplină.

dfgyhujikolșp

8. „Cărțile ne învață multe”.

După cum spunea un speacker: „Toate cărțile din lume pot rezolva toate problemele din lume”. Fericirea noastră este că noi nu avem toate problemele, de aceea e bine să selectam cărțile care ne învață, ne marchează sau ne inspira. Eu am învățat să caut răspunsurile în cărți la cele mai simple sau la cele mai complicate situații sau pur si simplu să mă inspire.

9. „Banii sunt doar un instrument – nu o valoare”.

Banii sunt doar pârghii, atât. Tot ceea ce se merită cu adevărat să ai în viață nu poate fi cumpărat: sănătatea, dragostea, înțelepciunea, fericirea, timpul. În momentul în care iți place ceea ce faci sau faci ceea ce iți place, înțelegi că banii nu mai au aceeași valoare și importanță. Banii niciodată nu iți vor rezolva problemele adevărate.

derftyuio

10. „Fă greșeli – învață din ele”.

Este o lecție pe care încerc să o zic și altora, faceți greșelile voastre, doar așa veți învață. Nimeni nu e perfect, dacă nu ai greșit niciodată, înseamnă ca nu ai făcut nimic niciodată. Am învățat să iert tot și pe toți, nu urăsc absolut pe nimeni, fiecare are dreptul să comită greșelile lui, și fiecare om, situație este o binecuvântare în viață noastră la un anumit moment. Unele dintre ele ne dau aripi să zburam, altele ne coboară pe pământ”, spune Victoria Dunford pentru Stiripozitiv.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: Arhivă personală

 Victoria Dunford: „10 lecții de viață pe care le-am învățat până la vârsta de 34 de ani”  Victoria Dunford: „10 lecții de viață pe care le-am învățat până la vârsta de 34 de ani”  Victoria Dunford: „10 lecții de viață pe care le-am învățat până la vârsta de 34 de ani”  Victoria Dunford: „10 lecții de viață pe care le-am învățat până la vârsta de 34 de ani”  Victoria Dunford: „10 lecții de viață pe care le-am învățat până la vârsta de 34 de ani”  Victoria Dunford: „10 lecții de viață pe care le-am învățat până la vârsta de 34 de ani”  Victoria Dunford: „10 lecții de viață pe care le-am învățat până la vârsta de 34 de ani”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.