Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 78 de ani: Vasile Botezatu

10 lecții de viață pe care le-am învățat până la 78 de ani: Vasile Botezatu imprimare

04.04.2017  

Vasile Botezatu este bărbatul care își trăiește cea de-a doua tinerețe. Nu este atât de ușor să ajungi la 78 de ani și să rămâi atât de energic precum ai fost la 20. Crede că a reușit să facă până acum tot ce și-a dorit. Nu își petrece timpul în fața televizorului, dar încearcă să muncească în folosul societății. După ce s-a pensionat, a început lucru obștesc în calitate de președinte al consiliului organizației veteranilor din sectorul Râșcani, Chișinău. Vasile Botezatu are multe de povestit, dar pentru început ne-am propus să aflăm 10 lecții de viață pe care le-a învățat până la 78 de ani.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Vasile Botezatu este pensionar. Este foarte activ și se implică în soarta societății, la fel de activ a fost și înainte de pesionare. A învățat multe până la vârsta de 78 de ani, iar cele mai importante lecții ni le-a spus și nouă:

Vasile Botezatu, aprilie 2017

1. Încă din adolescență am înțeles că învățătura este cheia succesului. Trebuie să știi din toate câte puțin, pentru ca să progresezi și să te dezvolți ca personalitate. Nu este suficient doar să citești cărți, cel mai mult contează dacă ai înțeles ceea ce ai citit. Pentru mine nu a fost atât de ușor să obțin cunoștiințele pe care mi le-am dorit. Sunt originar din ținutul Herța, județul Suceava. În 1944, ținutul a fost ocupat de către armata sovietică și din acest motiv mama nu mă lăsa să merg la școală, îi era frică de ceea ce putea să se întâmple cu mine. Cea mai mare bucurie pentru mine a fost atunci când la vârsta de 10 ani am mers în clasa întâi și am devenit un elev exemplar. De atunci am înțeles cât de importantă este pentru mine învățătura. Ea mi-a oferit cunoștințele care mă ajută și până în prezent să cunosc mai bine lumea în care trăiesc.

Vasile Botezatu, aprilie 2017

2. Un rol important în viață îl au scopurile pe care trebuie să le atingem, pentru că anume ele ne fac să fim mai puternici. Încă din adolescență ambiția mă însoțește mereu. Aș putea spune că orice scop poate fi atins, atunci când există dorință. Fiind elev, mi-am pus scopul să termin 10 clase cu medalie de aur. Nu mi-a reuși să obțin aurul, în schimb am obținut medalia de argint. Eram motivat să obțin ceea ce îmi doream, deoarece pentru mine era important să fiu apreciat de către părinți și profesorii care m-au susținut tot timpul.

3. „Cu răbdarea treci și marea, iar cu răul nici pârăul” - este deviza care cândva m-a motivat să ajung ajung acolo unde mi-am dorit. Orice vis devine realitate, atunci când aștepți, nu grăbești lucrurile și crezi în ceea ce îți dorești. Este important să nu grăbim lucrurile, să lăsăm să meargă de la sine și nu în ultimul rând, să credem în ceea ce ne dorim. Îmi doream încă de mic copil să devin inginer, deoarece această profesie mi se părea cea mai interesantă din toate. Ceea ce mi-am dorit am și primit. Nu a fost atât de ușor să obțin diplomă de inginer, dar până într-un final mi-a reușit. În acea perioadă îmi doream să lucrez și în orașele din afara țării, pentru ca să acumulez mai multă experință care m-a ajutat să devin un bun specialist în domeniu.

Vasile Botezatu, aprilie 2017

4. Fiecare persoană trebuie să întemeieze o familie, pentru că în familie se cultivă dragostea și respectul reciproc. Pentru mine a fost un pas important să întemeiez o familie, să dăruiesc dragoste și afecțiune apropiaților mei. Nu poate fi nimic mai frumos decât o familie fericită. Cred că am reușit să relizez acest lucru. Mă simt cu adevărat un om împlinit. Familia este ceea ce ne înaripează să obținem tot ce ne dorim. Pentru mine familia este sensul vieții. 

Vasile Botezatu, aprilie 2017

5. Am înțeles cât de important este să ai vise. Dorințele apar atunci când omul are nevoie de ceva nou și interesant. Niciodată nu am exagerat atunci când era vorba de ceea ce îmi doresc, pentru că dorințele mele erau la fel ca și a fiecărui om. Pentru un bărbat, mașina este una din dorințele care trebuie neapărat realizate. Când mi-am cumpărat prima mea mașină Volga, am înțeles că insistența mea m-a făcut să îmi cumpăr o mașină, pe care nu era atât de ușor să o procuri. Dorințele ca și scopurile - se nasc pentru a fi realizate. Orice dorință îndeplinită ne motivează să tindem spre ceva mai mult.

6. Locurile frumoase trebuie explorate. Fiind student, am înțeles că nu vreau să mă limitez doar la țara în care trăiesc. Îmi doream să călătoresc, să descoper locurile necunoscute. Credeam la acel moment că sunt un tânăr savant, dar de fapt eram o persoană cu o imaginație bine dezvoltată. Ceea ce mi-am propus am și realizat, sigur că nu am descoperit locuruile necunoscute, dar am avut posibilitatea să vizitez unele din cele mai frumoase țări din lume: Germania, Polonia, China, România, Rusia și Ucraina. Am înțeles că fiecare popor are tradițiile și obiceiurile sale care le oferă unicitate. Dacă acum starea de sănătate mi-ar permite, nu aș ezita nici un minut să călătoresc, pentru că fiecare țară este o lume aparte, o lume plină de mister și frumusețe. Dumnezeu a creat locurile frumoase ca noi oamenii să le descoperim, ci nu să le distrugem.

Vasile Botezatu, aprilie 2017

7. O viață avem și trebuie să luăm de la ea tot ce este mai bun pentru fiecare dintre noi. Trebuie să fim întotdeauna mulțumiți de ceea ce avem, să nu ignorăm ceea ce ni se oferă și să fim de folos și altor oameni. Fiecare persoană trăiește după principiile sale, poate unele bune, altele mai puțin bune, dar fiecare are dreptul să aleagă. Nu trebuie să judecăm pe nimeni, atunci nu vom fi și noi judecați. Viața m-a învățat că indiferent de profesia pe care o ai, trebuie întotdeauna să rămâi om în tot sensul cuvântului. Să fii un bun familist, profesionist și să încerci să fii de folos societății în care trăiești.

8. Pentru mine nu contează vârsta biologică, cel mai important că sufletul meu este tânăr. Nu trebuie să ne temem să îmbătrânim, dar trebuie să o facem frumos. Chiar mă gândeam cu ce mă voi ocupa atunci când nu voi mai putea să lucrez. Am început lucru obștesc în organizația veteranilor din sectorul Râșcani, Chișinău. Atunci când am început să lucrez în această organizație, am înțeles că pot fi de folos oamenilor ce mă înconjoară. Încerc să îi ajut pe cei care au nevoie de mine. Mă bucur nespus de mult că oamenii sunt recunoscători pentru munca pe care o fac. Pot spune cu certitudine că pentru a trăi o viață fericită e suficient să faci ceva util pentru lumea în care trăiești. 

9. Am învățat că nu trebuie să pierdem timpul pentru lucrurile inutile. Trebuie să profităm de ceea ce avem la moment și să tindem să întoarcem marea și munții. Nu trebuie să ne supărăm, supărarea nu duce la nimic bun. Este cam dificil să ignori unele lucruri care te deranjează, dar anume așa ar fi mai ușor să trăim. Viața este plină de ură și invidie, dar trebuie să ocolim aceste lucruri și să încercăm să trăim corect și frumos. Fiecare este stăpânul vieții sale și fiecare dintre noi are ceea ce merită. 

Vasile Botezatu, aprilie 2017

10. Fericirea se ascunde în lucrurile mici. Chiar și cele mai simple lucruri ne pot face fericiți. Trebuie tot timpul să încercăm să căutăm frumosul în lucrurile care la prima vedere nu ni se par atrăgătoare. Putem fi chiar noi acei oameni creatori de frumos. Pentru mine fericirea este totul. Sunt fericit că sunt sănătos, că îmi văd copii, nepoții și strănepoată alături de mine. Viața este prea scurtă ca să o neglijăm și fericirea este ceea ce cultivăm chiar noi. Trebuie să visăm, dar să visăm cu ochii deschiși, să iubim, dar nu din tot sufletul, câte puțin, dar să fim sinceri. Și nu în ultimul rând să trăim așa încât după moarte oamenii să își aducă aminte de noi”, povestește Vasile Botezatu în cele 10 lecții de viață pe care le-a învățat până la 78 de ani.

Vasile Botezatu, aprilie 2017 Vasile Botezatu, aprilie 2017 Vasile Botezatu, aprilie 2017 Vasile Botezatu, aprilie 2017 Vasile Botezatu, aprilie 2017 Vasile Botezatu, aprilie 2017 Vasile Botezatu, aprilie 2017 Vasile Botezatu, aprilie 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.