Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  (INTERVIU) Irina Strajesco: Nu există nici o pastilă magică care să te ajute să ai succes. Trebuie să te descoperi zi de zi, să lucrezi continuu la dezvoltarea ta

(INTERVIU) Irina Strajesco: Nu există nici o pastilă magică care să te ajute să ai succes. Trebuie să te descoperi zi de zi, să lucrezi continuu la dezvoltarea ta imprimare

30.08.2017  

Irina Strajesco consideră că cel mai important este să știi să-ți păstrezi autenticitatea, să lucrezi zi de zi pentru a deveni o versiune mai bună a ta, iar viața frumoasă pornește de la o gândire frumoasă. Trebuie să știi să deduci lecții din orice situație, oricât de neplăcută ar fi ea și să petreci timp cu cei apropiați. Când se simte lipsită de energie, o ajută foarte mult călătoriile, timpul petrecut cu cei apropiați, o carte motivațională, un spectacol sau un concert.

 -Cine este Irina Strajesco?

Business trainer licențiat, specializat în comunicare și Programare Neuro-Lingvistică, coach, soție și femeie fericită.

-Ești o femeie de succes. Care este rețeta succesului tău?

Succesul este o noțiune foarte relativă. Pentru mine reprezintă echilibrul interior și armonia care predomină în viață, când știi să-ti conștientizezi propriile valori, să-ți stabilești prioritățile și să-ți construiești viață în concordanță cu acestea.
Nu există nici o pastilă magică care să te ajute să ai succes. Trebuie să te descoperi zi de zi, să lucrezi continui la dezvoltarea ta, să-ți fixezi scopuri și lucrezi pentru ca ele să devină realitate. Dacă reușești să afli care este menirea ta și depui efort în fiecare zi pentru a fi mai bună în ceea ce faci, atunci reușești să atingi acea stare de armonie și echilibru.

-Ce presupune activitatea unui business trainer și ce calități îi sunt necesare acestuia?

Un business trainer, în primul rând trebuie să fie specialist în domeniul său de activitate, informația prestată este obligatoriu să fie confirmată și de exemple concrete. Scopul principal este de a implementa sau de a îmbunătăți abilitățile participanților, deci foarte important este fixarea pe rezultat. De asemenea trebuie să știi să identifici părțile puternice ale fiecărui participant în parte, uneori nici ei nu sunt conștienți de acestea și într-un mod constructiv să poți da indicații ce calități și cum ar fi bine să le îmbunătățească. Nu "ce fac greșit" sau "unde comit erori", dar ce anume să îmbunătățească, ce acțiuni pot întreprinde pentru a obține un rezultat mai bun. Contează formularea pozitivă.
Dacă ar fi să vorbesc despre, după părerea mea, cea mai importantă calitate ale unui business trainer, aș spune că este dragostea față de oameni, fără ea ar fi foarte greu să-ți desfășori activitatea zi de zi.

-De unde a apărut ideea de a organiza traininguri dedicate femeilor?

Ideea a apărut foarte spontan. Activam că trainer specializat în domeniul business și al comunicării, la unul din traininguri erau prezente doar femei și atunci în pauze discutam doar teme legate de feminitate, succesul feminin și relații. În acel moment am simțit cât de importante sunt aceste teme în viață unei femei, pentru că nu există o școală care să te învețe ce înseamnă să fii o femeie fericită, cum să faci față problemelor care apar. Foarte fericite sunt acele femei care au un model constructiv în față lor, dar sunt foarte multe femei care au crescut văzând doar relații distructive și când vine momentul să întemeieze o familie nu știu cum să se comporte altfel decât distructiv, deși nu o fac conștient.
Fiind specializată în programarea neuro-lingvistică, am decis să împărtășesc tehnici și strategii eficiente femeilor, așa și au apărut Traininguri dedicate femeilor.

-Ce stări și sentimente interioare încercați după fiecare sfârșit de traning?

Fiecare sfârșit este foarte emoționant și probabil atunci primesc cea mai mare recompensă. Când văd ochii fericiți, aud cuvinte de mulțumire, când trainingul generează alte întrebări, atunci înțeleg că merită să activez în continuare.
Cel mai plăcut este când peste o perioada participantele revin cu feedback-uri pozitive referitor la schimbările în viața lor.

-Cum motivați femeile să participe la trainingurile organizate săptămânal?

Încerc să deduc săptămânal cele mai actuale teme, pentru că vin multe participante fidele, mereu este nevoie de noi strategii, dar și actualizarea celor de bază.
Știu că multe persoane vin la trainingurile mele anume pentru acea doză de energie care să le motiveze să-și realizeze toate planurile propuse, de aceea niciodată nu-mi permit să mă relaxez, mereu caut noi exemple, noi exerciții, noi tehnici care să le inspire.
Dacă ar fi să generalizez, încerc să descopăr atuurile fiecărei participante, să le subliniez și să stabilim ce succese ar putea atinge.

-Care rămâne a fi cea mai mare provocare în activitatea dumneavoastră zi de zi?

De a fi la curent cu cea mai actuală informație în domeniul business trainingurilor, de a mă dezvoltă în fiecare zi, pentru a orice informație trebuie confirmată prin propriul exemplu, de aceea niciodată nu-mi permit să las mâinile jos în ceea ce privește dezvoltarea continuă.

-De ce oamenii au nevoie de motivație?

Există motivație "De la" și "Către".
Motivația "De la" este cea mai răspândită, de exemplu când suntem foarte flămânzi, suntem motivați să căutăm mâncare, când nu mai avem bani suntem motivați să găsim o sursă de venit, când nu mai putem trăi în condițiile actuale suntem motivați să facem o schimbare. Această motivație este dictată de nevoile fiziologice, de schimbările firești ce au loc pe parcursul vieții: întemeierea unei familii, apariția copiilor sau de condițiile care ne sunt impuse de superiori, părinți, colegi, șefi. Ea ne permite să evoluăm, poate nu atingem succesul visat, dar nici nu stagnăm.
Motivația "Către" este pentru cei care au scopuri bine definite, pentru cei care știu ce-și doresc și sunt gata să muncească pentru visul său.
Poți avea un venit decent, condiții optime de trăi, tot necesarul pentru a-ți desfășura activitatea în armonie, însă simți că potențialul tău este mai mare, simți că poți face mai mult, poți avea mai mult, meriți tot ce e mai bun, atunci îți fixezi noi obiective, de exemplu pe 1 an, 5 ani și 10 ani, le divizezi în pași concreți, le notezi în agendă și în fiecare zi anume aceste scopuri vor principala sursă ta sursă de inspirație.
Oamenii au nevoie de motivație pentru a evolua, pentru a fi mâine mai buni decât astăzi, pentru a se simți plini de energie, vitalitate, pentru a păstra echilibrul în viață.

-Ce vă inspiră și  motivează pe dumneavoastră?

Senzația permanentă că pot face mai mult.
Este acel sentiment care nu-mi permite să stagnez și mă motivează zilnic să creez ceva nou.
Inspirația mea sunt oamenii ce mă înconjoară, familia mea, participantele. Important este să știi să vezi frumosul în tot ce te înconjoară, atunci acumulezi suficientă energie pentru a crea lucruri speciale.

-Ce valori insuflați femeilor în cadrul întâlnirilor?

Le ajut să-și descopere valorile autentice, deseori este greu să deosebim care sunt valorile noastre proprii și care ne sunt impuse de societate.
Este foarte important să înțelegem valorile noastre, ale celor apropiați, pentru că ele sunt cele ce ne ghidează viață.
Suntem conduși de ceea ce nu conștientizăm, și la traininguri lucrăm anume la conștientizarea cât mai multor lucruri despre propria persoană. 

-Care sunt problemele cu care se confruntă femeile din Moldova?

Avem femei deosebite, care ating culmi tot mai înalte, însă din cauza rutinei zilnice, a muncii zi de zi omitem unele aspecte.
Pentru a fi în armonie este bine să lucrăm la toate aspectele vieții.
Dacă ar fi să generalizez cele mai des întâlnite capitole la care rămâne de lucrat este încrederea în sine, dragostea față de sine, gestionarea emoțională și comunicarea în cuplu.

-Care este cheia unei vieți împlinite? Ce recomandări aveți la acest capitol pentru toate femeile?

Este important să te apreciezi, să știi care sunt atuurile tale, să te iubești și să te respecți, astfel și cei din jur vor putea să o facă.
Dacă vrei să devii cea mai bună în domeniul în care activezi, fă o listă cu abilitățile tale, cu punctele forte și lucrează zi de zi pentru a le îmbunătăți.
Stabilește care sunt domeniile vieții tale și acorda-ți întrebarea: La ce nivel sunt acum la fiecare din ele? Unde vreau să ajung?
Lucrează zilnic pentru a păstra, dobândi sau redobândi armonia în viață ta, pentru că tu ești femeia care merită!

Reporter: Tatiana Munteanu

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.