Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Belgia care pot inspira Moldova: Cristina Butuc

10 lucruri din Belgia care pot inspira Moldova: Cristina Butuc imprimare

23.11.2017  

Cristina Butuc este studentă de trei luni la Bruxelles, acolo ajungând datorită programului de mobilitate academică Erasmus +. În acest articol, tânăra spune că timp de un semestru orașul i-a devenit casă, iar fiecare zi petrecută a făcut-o să se îndrăgostească tot mai mult și mai mult de el. Despre cum e să fii studentă în Belgia, aflaţi în continuare.

„La început m-am ciocnit foarte des cu situații în care nu știam cum să procedez pentru că la noi acasă nu e așa, iar aici mă refer la situații banale despre cum să validezi un tichet la metro sau cum să mă obișnuiesc să reciclez gunoiul. Moldova ar avea de furat multe „obiceiuri" frumoase de la belgieni care, la sigur ne-ar ușura viața". 

1. Sistem de tichetare electronică

Transportul public niciodată nu a fost o problemă aici. Este mai exact decât ceasul. Știu întotdeauna cât mai am de așteptat până vine următorul metro sau autobus, niciodată nu a mers o doamnă printre talpa de oameni ca să colecteze câte „2 lei". Liniștea și ordinea este prezentă mereu. Oamenii aici sunt conștiincioși și își validează tichetele indiferent dacă îi controlează sau nu cineva, iar dacă doresc să coboare își comandă stația printr-un buton.

2.  Semafoare pentru orbi

Din câte știu, și în capitală sunt câteva, dar după părerea mea, fiecare intersecție ar trebui să fie dotată cu câte un astfel de semafor. La Bruxelles oamenii cu necesități speciale sunt activi în viața socială, iar asta pentru că le sunt satisfăcute toate nevoile, iar ei pot duce un mod de viață normal.

3.  Pietonul are întotdeauna prioritate!

Este sau nu este semafor, șoferii întoteauna cedează pietonilor, indiferent dacă vine cu o viteză mai mare sau dacă roata i-a călcat deja trecerea de pietoni.

4.  Reciclarea gunoiului

Pe lângă faptul că este o acțiune eco friendly, este o posibilitate minunată de a educa oamenii. Fiecare tip de deșeu are o zi specială în care trebuie scos, iar dacă încalci regula, amenzile sunt pe măsură.

5.  Relația student-profesor

Ador relația dintre student și profesor de aici. Pe lângă faptul că sunt oameni pricepuți în domeniul în care activează, care au ajuns să predea la o universitate doar după ani grei de muncă în domeniu, între student și profesor este o relație tare frumoasă și armonioasă de prietenie, înțelegere, susținere și ajutor. Totodată, profesorul se simte liber să-și bea cafeaua în timp ce prezintă power pointul, iar studentul este liber să-și înfulece sandwich-ul dacă nu a reușit s-o facă înainte de curs. Asta nu denotă lipsă de respect, ci se pune accent pe chestii care contează mult mai mult, ca de exemplu nimeni să nu stea flămând. Totodată, profesorul nu impune studentului ideea de a cunoaște un paragraf pe de rost, pentru el este mult mai important ca studentul să înțeleagă și să fie conștient că nu va fi nimic grav dacă va greși sau nu, toți o facem.

6.  Toleranța

Admir toleranța belgienilor. Mi-ar plăcea să văd așa ceva și acasă. Nimănui nu-i pasă cum ești îmbrăcat, culoarea părului, numărul piercingurilor sau a tatuajelor, orientarea sexuală, religia sau naționalitatea. Aici ești văzut ca un suflet, ci nu ca un trup. Fiecare e liber să facă ce vrea, iar în țară nu e dezastru pentru că oamenii au, totuși, și bun simț.

7.  Legea este lege și trebuie respectată de toți, fără excepții.

Belgia este o țară foarte birocratică cu legi care, uneori, sunt aparent prostești. Recunosc, acest punct mi-a dat foarte multe bătăi de cap și i-am blamat mult pentru asta, începând cu obținerea vizei până la obținerea permisului de ședere. Totuși, aceste legi și punerea accentului pe respectarea lor îi fac să fie atât de organizați și să aibă un nivel de viață înalt, iar acest lucru este de admirat, mi-aș dori să văd asta și acasă.

8.  Stații automatizate de închiriere a bicicletelor

Mi-ar plăcea enorm să avem și în Moldova astfel de stații. Prețurile sunt pământești, sunt foarte bine gândite și foarte utile, totodată. Poate nu și-ar permite toți o bicicletă, sau nu ar avea unde să o țină, dar dacă într-o zi însorită ai chef de o plimbare cu bicicleta, cu astfel de stații nu ar fi o problemă să mergi la o plimbare.

9.  Reduceri pentru studenți

Am fost plăcut surprinsă să văd cât de multe beneficii ai dacă ești student. Îți poți procura un abonament anual valabil pentru toate tipurile de transport public la prețul unui abonament lunar pentru o persoană care lucrează, ai un preț standard, care e și mic, la călătoriile cu trenul prin întreaga țară, muzee, localuri, petreceri, toate, de asemenea, sunt nelipsite de reduceri semnificative pentru studenți.

10.  Stații de metro frumos amenajate

De când sunt aici, nu mi-am schimbat părerea că la Bruxelles, cel puțin, arta e la ea acasă. Streetartul este foarte dezvoltat aici, iar autoritățile au exploatat artiștii locali ca să amenajeze stațiile de metro. Fiecare stație are ceva deosebit și e diferită de cealaltă. Fie ca este plină cu tablouri pictate, fotografii sau sculpturi moderne. 

Autor: Tatiana Munteanu

Sursă foto: Arhivă personală 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.