Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Corneliu Tiulenev: „Un somelier povestește un vin, istoria lui, de unde vine și cine este producătorul”

Corneliu Tiulenev: „Un somelier povestește un vin, istoria lui, de unde vine și cine este producătorul” imprimare

24.11.2017  

Unii oameni se nasc cu papile gustative atente, cu capacitatea sa simtă orice aromă cu o intensitate mult mai mare. Fiindcă se întâmplă adesea să ne oprim în faţa raionului de vinuri şi să nu ştim ce să alegem, astfel, ne-am gândit să consultăm un specialist. Ce vinuri ne recomandă să cumpărăm Corneliu, aflaţi în interviul ce urmează!

Corneliu Tiulenev are 36 ani şi este originar din Onești, Edineț. A plecat din Moldova în 2003 în Uniunea Europeană, în Italia. „Acolo am locuit timp de 12 ani, având diferite joburi. În ultimul an am decis să fac cursul de Somellerie și Assistant Manager la ALMA Scuola Internazionale di Cucina din Colorno. După care am luat un internship în Copenhaga la restaurantul Studio urmând să fiu angajat după 1 luna. De un an și jumătate sunt Manager Somelier la o companie unde administrez un wine shop și wine stock la 2 restaurante precum și lista vinurilor”.

- Pentru a ne face o idee cât mai clară, care este istoria meseriei de somelier?

Istoria unui somelier vine din Anticul Egipt și din Grecia Antică unde era un responsabil care mixa vinul dens cu apa. Avea și capacitatea de a zice un cuvânt de bine înainte de a servi vinul în pahare. Responsabilul era de înalt rang în societate. Definiția sau mai bine zis ce este un somelier? E simplu, somelier este un chelner al vinului. Numele de "someglio" apare prin anii 1200 în Veneția și apoi francezizat la "somelier" unde deja servitul vinului era o profesie. În perioada noastră, de la "vin de casă", roșu sau alb am trecut la o cerere mai profesională și mai plăcută întrebând un somelier ce vin ne poate sugera și cu ce product sau antreu îl putem îmbina.

- Ce te-a determinat să devii somelier și care sunt atribuțiile acestuia?

Muncind în Italia ca majordom am degustat foarte multe vinuri și încet a început să îmi placă această meserie. Am făcut o cerere la o școală (ALMA) de somelerie și inițial nu am fost acceptat. După un interviu am avut noroc.

Un somelier expune sau mai bine zis povestește un vin, istoria lui, de unde vine și cine este producătorul. Un somelier îți "șoptește" care vin îți este mai potrivit. Degustări, liste de vinuri, abinamet food&wine sunt unele dintre atribuții.

- Există vreo deosebire între un degustător și un somelier?

Da. Amândoi au o bază de studiu la fel dar finalul sau scopul lor este diferit. Un degustător degustă vinul în vinărie, apreciază calitatea și își exprimă profesionalitatea în termeni tehnici. Un somelier e focusat mai mult pe o analiză senzorială, de gust și retro gust. Este o figură care se prezintă în vinoteci și restaurante pentru a finaliza un abinament cât mai profesional.

- Cum trebuie să arate un somelier în fața oaspeților?

Elegant, sigur de sine, profesional și cu zâmbetul pe față.

- Ce privilegii ar avea restaurantele care angajează somelieri?

Din punct de vedere al business-ului restaurantul are numai de câștigat. Ex: un somelier ar aduce profit 30% mai mult. Un restaurant care are un somelier deja înțelege necesitatea clientului, își ridică ratingul şi toate feedback-urile necesare.

- Care sunt lucrurile după care ne ghidam când vrem să alegem un vin bun, fie el rose, roșu sau alb?

Timpul - alegem ceva de sezon, feedback-uri - daca ai ceva informații de la colegi/prieteni, cunoștința - know how-ul tău personal, budget - cât ești dispus să scoți din buzunar.

- Care este greșeala ce nu i se poate ierta unui somelier?

Când îi ceri unui somelier să-ți aducă un Chateaubriand și îți aduce un vin din Bordeaux.

- Există anumite soiuri de vin mai pretențioase la care, de exemplu, e nevoie de o atenție deosebită înainte de a fi servit la masă?

Vinurile care sunt mult mai închise sau cu timp îndelungat de păstrare. Unele trebuie decantate și nu toți sunt capabili.

- Ce vinuri ne recomanzi să bem la momentul actual?  Unde le găsim?

Beaujolais nouveau -clasic acum. Un Syrah vin biologic din Toscana, Fattoria di Magliano şi un vin natural din Slovenia Movia productor.

-Ce vin moldovenesc ai recomanda unui străin care ar dori să cunoască gustul clasic al vinului moldovenesc și care este vinul tău preferat?

Rose şi Roșu de Bulboaca Castel MIMI. Ultimul meu vin preferat Lupi, 2012 Riserva, Gitana Winery.

Autor: Tatiana Munteanu

Foto: Arhivă personală 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.