Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO” într-o carte de bucate de Tamara Șchiopu

„Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO” într-o carte de bucate de Tamara Șchiopu imprimare

05.03.2018  

Tamara Șchiopu locuiește și lucrează la o fermă ecologică din Marea Britanie, pe care a creat-o împreună cu soțul ei cu mai mulți ani în urmă. Iar în această primăvară a pus pe raft un rod al muncii sale din ultimii ani – cartea de bucate „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO”.

Cartea de bucate „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO", trăită și scrisă de Tamara Șchiopu la ferma sa ecologică „Tolhurst Organic" din Anglia, cuprinde între coperțile sale, așa cum au mărturisit primii cititori, bucatele din farfurii, anotimpurile din calendar și munca de zi cu zi la pământ ca să ajungă roadele acesteia pe mesele noastre.  

- Despre ce este, dragă Tamara, această carte care va fi lansată, pe 1 aprilie 2018, la Târgul de Post Vegan Show? Cum ați reușit să povestiți acest an la fermă - din titlul cărții, plus o întreagă iubire ECO - în formatul strict al rețetelor?

- Cartea „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO" este o carte de rețete vegetariene, organizate după anotimpuri și după produsele de sezon. Este scrisă la ferma noastră eco din Marea Britanie, unde creștem peste 200 de feluri de legume tot anul și mâncăm ceea ce ne oferă ferma de-a lungul anului.

Cartea conține 92 de rețete, dintre care 26 sunt vegane / de post. Împreună cu rețetele, cartea include pagini despre unele legume mai puțin cunoscute - păstârnac, sparanghel, spanac, topinambur. Și nu în ultimul rând, este de fapt un jurnal pozitiv despre viața la o fermă ecologică, cu istorii despre succese și probleme atunci când cultivi hrană pentru oameni.

Este o încercare de a conecta munca celor de la pământ cu mâncarea din farfuriile noastre. Rețetele sunt simple, practice și însoțite de imagini realizate profesionist. Toate rețetele sunt organizate pentru fiecare anotimp în: Gustări, Salate, Supe, Bucate de bază, Dulciuri.

Această carte se dedică persoanelor care doresc să gătească bucate fără carne.

- Dacă v-ar ruga o persoană care nu se pricepe prea mult la gătit să povestiți în câteva cuvinte conținutul celor 260 de pagini ale cărții, ce i-ați spune despre rețetele de bucate incluse în carte? Cum sunt aceste rețete?

- De la foarte simple la mediu de complicate. De la minut, la două ore. De la copii, la musafiri. De la zile de rutină la cele de sărbătoare. Dar toate scrise prin multă muncă, încercări și cu multă pasiune.

Iar îndemnul meu este la fel simplu: „Încercați! Degustați! Creați!"

- Și atunci ce se va întâmpla? Ce efecte pentru sănătate, comportament, natură etc? ați avut în minte când ați scris această carte și iată aceasta este disponibilă pentru cititori?

- Cumpărând produse după sezon, și nu din import, vom susține producătorul local. Consumând mai puțină carne, vom susține, din nou, economia locală, căci majoritatea cărnii în Moldova este de import. Prin post vom ajuta organismul nostru să se mai odihnească, să digere mai puține toxine și să obțină mai multe vitamine și fibre vegetale. Iar acești nutrienți contribuie la sănătoaea noastră generală.

- Iar pentru segmentul acesta de primăvară care este legat aici de sărbătorile pascale ce rețete conține cartea?

- Pentru persoanele care nu doresc să consume carne la sărbători, sau să o limiteze,  cartea conține o serie de rețete de bucate festive absolut delicioase care vor încântă toți musafirii.    

***

„Tamara a scris o carte ce este, în același timp, și document, și poveste despre mâncare. E mult mai mult decât o carte de rețete. Ea face legătura dintre bucatele pe care le avem în farfuriile noastre, anotimpuri și munca la fermă. E o fuziune dintre cultura unei ferme britanice și influențele ce vin de acasă, de departe, din Moldova. Este un nou stil în alimentație, cu accent pe origine și pe sezonalitate. Rețetele sunt mult mai mult decât o combinație de ingrediente, ele conțin spiritul și cultura pământului și ale oamenilor care îl lucrează".

- Iain Tolhurst, Marea Britanie 

Fotografii de Eva Nemeth

„Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO” într-o carte de bucate de Tamara Șchiopu „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO” într-o carte de bucate de Tamara Șchiopu „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO” într-o carte de bucate de Tamara Șchiopu „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO” într-o carte de bucate de Tamara Șchiopu „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO” într-o carte de bucate de Tamara Șchiopu „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO” într-o carte de bucate de Tamara Șchiopu „Un an la fermă: Istoria unei iubiri ECO” într-o carte de bucate de Tamara Șchiopu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.