Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  O invitaţie la lectură

O invitaţie la lectură imprimare

26.02.2019  

Marina Negru activează în calitate de bibliotecară la Biblioteca Publică a satului Chirca, raionul Anenii Noi, reuşind nu doar să îndeplinească funcţii de administrarea a bibliotecii, dar face zilnic ca aceasta să-şi sporească numărul de cititori.

 

 „Am început activitatea în calitate de şef al bibliotecii în septembrie anul 2014. La finele aceluiaşi an am beneficiat de un atelier de instruire „Biblioteca modernă. Tehnologia informaţiei şi managementul calculatoarelor” organizat de Biblioteca Publică Raională Anenii Noi timp de şase zile consecutive. În cadrul acestui atelier mi-am dezvoltat abilităţile de utilizare a calculatorului, de creare a unui cont pe reţelele de socializare şi de elaborare a unui document în Programul Microsoft Word etc.). Toate lucrurile învăţate le-am aplicat la implementarea unui nou serviciu de bibliotecă „Calculatorul pentru toţi”. Mulţi utilizatori au învăţat cum se creează şi cum se utilizează conturile pe reţelele sociale. O altă parte au avut nevoia să cunoască cum se elaborează un document, cum se înserează un tabel sau o imagine în document, cum se selectează informaţia de pe internet etc. S-au petrecut şi instruiri cu maturii care nu cunosc să utilizeze computerul. Toate aceste ateliere au fost binevenite pentru locuitorii din comunitate.”

Doamna Marina Negru se implic activ în proiectele care au să sporească funcţionalitatea bibliotecii:

    „Astfel, la finele anului 2015, am participat pentru prima dată la concursul naţional „Componentele bibliotecii moderne”. . Fiind activă la toate cele cinci săptămâni, am câştigat un set de jocuri educative pe care în prezent le utilizăm la ora de joacă în cadrul SMB „EduJoc”.  În anul 2016 am participat la un concurs lansat de Programul Novateca în cadrul căruia se cerea de scris o istorie de succes. Graţie muncii, am fost aleasă printre câştigătoare, obţinând o diplomă şi premii. Apoi am aderat şi la Campania „Ne vedem la bibliotecă” etapa a I-a din lunile septembrie până în noiembrie ale aceluiaşi an. M-am încadrat activ la două concursuri din cadrul Campaniei „Cea mai frumoasă aranjare a intrării în bibliotecă” şi „Biblioteca în 90 secunde”. La primul din ele am ocupat locul III, fiind premiată cu o tablă flipchart şi un set de instruire. În toamna anului 2017 în cadrul Fondului de Dezvoltare al bibliotecilor publice am replicat serviciul modern de bibliotecă „Tânărul foto-jurnalist de succes” preluat de la Biblioteca Publică Raională Căuşeni. Pentru livrarea serviciului „Foto-jurnalistul în devenire” printre adolescenţii clasei a IX-a, am facilitat de trei bean baguri şi un aparat de fotografiat.”

Acestea şi multe alte implicări au făcut posibile iniţiere unor activităţi interactive de lectură şi studiere în cadrul bibliotecii:

„Din anul 2016  se implementează încă două servicii noi de bibliotecă: ,,Joia poveştilor” pentru copiii din clasa întâi şi ,,Alfabetul cifrelor” pentru copiii din clasele V-VII. În cadrul serviciului „Joia poveştilor”, copiii din clasa întâi sunt familiarizaţi cu biografiile autorilor şi cărţile acestora. Apoi vizionează câte un desen animat luat după o poveste scrisă de un anumit scriitor. Copiii ce participă la serviciul „Alfabetul cifrelor” au posibilitatea de a crea singuri câte o carte ce conţine cifre de la 1 la 10, obiecte, păsări sau animale ce se primesc din fiecare cifră şi poeziile, textele, curiozităţile scrise de ei acasă. După ce fiecare carte este finisată, este dăruită copiilor de 5-6 ani.”

„Cei mai frecvenţi vizitatori ai bibliotecii publice sunt copiii de vârsta şcolarităţii. Ca să-i atrag pe adolescenţi mă strădui să procur cărţi pe placul lor, care apar şi sunt publicate.”

Locuitorii satului nu au decât să profite din plin nu doar de posibilitatea de citi cărţile autorilor preferaţi, dar şi de a petrece util și interesant timpul prin implicarea în diverse activităţii şi concursuri organiazate în cadrul bibliotecii. Şi cred că ,doamna Marina Negru ştie cu siguranţă cum se face „o invitaţie la lectură”.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.