Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Valeria Bragarenco: Modelling, jurnalism și lucrurile care o fac fericită

Valeria Bragarenco: Modelling, jurnalism și lucrurile care o fac fericită imprimare

19.03.2019  

Valeria Bragarenco nu trece neobservată prin mulțime. Poate pentru că este o roșcată autentică, sau pentru pistrui și ochii albaștri, cert este că ne duce cu gândul la femeia de pe podium. Frumoasa moldoveancă și-a făcut studiile la Facultatea de Jurnalism de la Babeș-Bolyai de la Cluj-Napoca, iar modellingul a venit să-i completeze frumos viața.

– Cum a început pasiunea ta pentru jurnalism?

– Pasiunea mea pentru jurnalism a început cu mult timp înaintea plecării la Cluj. Încă de pe băncile școlii știam cu exactitate în ce domeniu doresc să activez. Pentru mine, jurnalismul presupunea libera voce, posibilitatea de a-ți expune părerea, de a lupta pentru drepturile cititorului și a informației libere în presă. Probabil acești factori mi-au declanșat și dorința de a studia acest domeniu.

– În care moment al vieţii s-au întâlnit jurnalismul cu modellingul?

– Cred că au început să se stinchisească una pe cealaltă încă de la începutul facultății. Modelingul mi-a deschis multe uși în domeniul jurnalismului. Cu ajutorul acestei profesii am făcut cunoștință cu multe persoane de vază în industria modei, televiziunii, platformelor de noutăți online din România.

– În ce activităţi de modelling eşti implicată?

Acum sunt strâns legată de agenția-mamă care mă reprezintă internațional. În luna martie s-a terminat unul dintre contractele pe care le-am avut în Italia pentru această primăvară și urmează să aflu următorii pași în decursul  lunii. Cât despre colaborările precedente sunt câteva mai remarcabile cum ar fi: Wella,Schwarzkopf, Ra Denim, Sangalli Haute Couture, Molped, Tarik Ediz, C&A, Trendyol, etc.

– Moda a devenit o adevărată industrie, dar care are şi o restricţie de vârstă. În opinia ta, frumuseţea este trecătoare?

– Cu siguranță are o restricție de vârstă, întrucât pe an ce trece apar fețe  noi, mai tinere, mai pline de viață, astfel apare și o concurență cu adevărat simțibilă. Totul depinde de model dacă se poate menține în topurile cerințelor agenților, dacă-și  investește tot timpul liber în această industrie și desigur dacă este puternică la nivel psihologic de a duce o ”bătălie” fermă sau de a  accepta o ”pierdere” crâncenă. Cât despre ”Frumusețea e trecatoare”, sunt mai mult decât de acord, aspectul fizic este unul dintre cele mai importante criterii în domeniul modelingului, iar cu dispariția acesteia, lucrurile iau o întorsătură mai dificilă pentru un model.

– Ce calități te mențin pe poziția de model?

– Pot spune ferm că mă mențin în poziția de model datorită înfățișării nestandarte. Părul roșcat, ochii albaștri, pistruii- care înainte se considerau un defect pentru o femeie, acum sunt extrem de căutați și prețuiți de fotografi și brandurile europene. Înălțimea joacă un rol primordial pentru joburile pe podium și nu în ultimul rând tăria caracterului pe care mi-am creat-oîn decursul anilor lucrând ca model.

– Ce se întâmplă în spatele podiumului și nu ajunge să fie văzut de către spectatori?

– Sunt foarte multe lucruri de spus la acest topic. În primul rând, spectatorii sunt și criticii noștri care adesea nu realizează cât este de dificil să te trezești cu ”noaptea în cap” înaintea unui show.  Prezentarea care durează doar 30 de minute are o istorie mult mai lungă în spate, a câte 6 ore de pregătire înaintea ieșirii pe podium. 

Machiajele stridente, coafurile refăcute de câteva ori care uneori provoacă dureri și lacrimi pe fețele noastre, încălțămintea mai mică/mare inconfortabilă, hainele nefinalizate pline de ace, nemaivărbind de lipsa timpului liber pentru a-ți savura gustarea. Când vorbim despre un shooting de lookbook, editorial sau alte poze comerciale nu se ia în calcul orele lucrate care pot ajunge pana la 19 ore pe zi, iar în cazul unei reclame comerciale se ajunge chiar la 24 ore fără somn.

– Cum arată o zi fericită din viața ta?

– O zi fericită din viața mea ar fi cea petrecută lângă omul meu drag în Budapesta, orașul unde sunt stabilită la moment, fără celulare, internet, TV sau alte conexiuni cu lumea exterioară.  O zi calmă în care aș putea gusta din toate bucatele interzise pentru siluetă, fără machiaje, tocuri și haine mult prea chic.

– Trei lucruri care te aduc la Chișinău…

– Trei lucruri care mă aduc la Chișinău ar fi: familia, mâncarea noastră tradițională și sărbătoarea de Paști care îmi pare de-a dreptul magnifică în Moldova.

Paulina Guşan

Fotografii: Arhivă personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.