Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Alex Mogâldea, student în Qingdao: Cum este să înveți în China

Alex Mogâldea, student în Qingdao: Cum este să înveți în China imprimare

24.05.2019  

Alex Mogâldea este studentul din Republica Moldova care învață la Universitatea Chinese Language School „Qingdao University”, din orașul Qingdao, China. Alex studiază la facultatea de limbi străine, iar pe lângă limba chineză, acesta mai învață coreeana și limba arabă, iar în timpul liber practică voluntariat. Un tânăr ambițios, energic, care niciodată nu obosește să învețe lucruri noi și care este un exemplu demn de urmat. Deci haideți să-l cunoaștem pe Alex.

— Ce te-a determinat să optezi pentru China ca destinație de studiu?

— Fiind elev în clasa a douăsprezecea, am devenit interesat de limba și cultura chineză, plus la aceasta am vrut o schimbare în viață, mi-am pus drept scop să plec mai departe și să obțin ceva mai mult, astfel am ales sa fac studiile în China. Am început să studiez limba singur, iar după trei luni de studiu de sine stătător, am aflat despre Confucius de la ULIM, unde chineza este predată de către vorbitori nativi, astfel am practicat și acolo încă două luni. În timpul cursurilor am făcut cunoștințe noi care m-au încurajat să merg în China, iar eu fiind fascinat de limba și cultura lor am făcut tot posibilul că să ajung sa trăiesc în mediul chinez.

 

— Cum a fost procesul de aplicare pentru tine și cum ai reușit să câștigi bursa?

— Pentru mine a fost ușor să obțin bursa în China, am participat la un concurs aici la ULIM, care se numește „Podișorul Chinezesc” la care am luat locul doi și am câștigat o excursie pentru două săptămâni. Ajuns acolo am participat la diferite concursuri, unde erau participanți din peste 130 țări, iar în rezultat am primit diplomă și invitație la una din universitățile lor. După ce am revenit în Moldova, cu această diplomă am aplicat mai departe la ULIM, după care am primit bursa de a studia  mai departe în China.

 

— Ce diferențe vezi tu între felul cum se învață în China și în R. Moldova?

— Lucrurile nu sunt chiar atât de diferite, în China orele durau de la nouă până la ora cincisprezece, materia de studiu se baza în general doar pe specialitate, astfel toată ziua aveam lecții de limba chineză în limba engleză. Pentru a îmbunătăți cunoștințele de limbă chineză și engleză, am fost repartizați în grupuri a câte 20 de studenți din diferite țări, astfel având și oportunitatea de a interacționa cu oameni din diferite culturi, fiind un fenomen, să-i spunem așa, de „cultural exchange”, ceea ce mi-a plăcut foarte mult.

 

— Cum ți se pare viața de student în China?

— Viața de student în China îmi place foarte mult, mi s-a oferit o bursă lunară de aproximativ 3000 CNY, care echivalează cu aproximativ 7500lei. Mi s-a oferit cazare, o masa pe zi la amiază, aveam timp liber pentru a călători și de a cunoaște această cultură, aveam multe vacanțe astfel, am călătorit în multe orașe ale Chinei. Pentru mine a fost o experiență de minune.

 

— Fiind un explorator al unei noi culturi, cu ce te ocupai în timpul liber?

— Pe lângă studii mă puteam ocupa cu tot ce doream, în afară de a lucra, deoarece studenților nu li se permite. Cel mai mult călătoream și învățam lucruri noi. Mi-am făcut prieteni cu care ieșeam seara la plimbări prin oraș, care era unul foarte frumos de altfel.

 

— Ce ți-a plăcut cel mai mult din această experiență?

— Cel mai mult mi-a plăcut că am avut ocazia de a deveni independent și de a te maturiza, de a cunoaște noi culturi, de a te dezvolta pe plan intelectual și de a fi de sine stătător. De asemenea am cunoscut foarte multe persoane care vin din diferite colțuri ale lumii, am învățat multe lucruri care îmi pot forma personalitatea, mi-am îmbunătățit cunoștințele în limbi străine, am vizitat multe locuri foarte frumoase la care doar visam să le vizitez.

 

— Ce sfaturi sau recomandări ai din experiența de până acum pentru cei care abia se gândesc să facă studii în străinătate?

— Sfatul meu pentru toți cei care vor să facă studii în străinătate este de a nu ezita și de a se folosi de această oportunitate, deoarece asta îți poate schimba destinul. Nu trebuie de ratat astfel de ocazii, deoarece cel mai mare eșec este indecizia și ezitarea acestor oportunități, astfel daca nu ești sigur de ceva trebuie să depui efort și să ai perseverență de a continua și de a nu ceda la primele obstacole, dar din contra să depui eforturi maxime de a le depăși și de a-ți urma visul.

Acum Alex a revenit în Moldova, fiind în vacanță, petrece timpul cu familia și prietenii, cărora le-a dus dorul timp de un an şi jumate. Din cele spuse de el, acestuia deja îi este dor de China și abia așteaptă să se întoarcă înapoi, dar mai dorește să facă cunoștință și cu alte culturi din Asia în viitorul apropiat. 

 

Cătălin Bîrlădeanu
Foto: Arhiva personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.