Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Gabriela Cojocari, actriță în China: „Nu mă gândeam că viața mea o să se schimbe atât de mult”

Gabriela Cojocari, actriță în China: „Nu mă gândeam că viața mea o să se schimbe atât de mult” imprimare

24.05.2019  

Gabriela Cojocari este o tânără originară din satul Sagaidac, raionul Cimișlia, care mai bine de 6 ani este stabilită în orașul Chongqing, din sud-vestul Chinei, acolo unde a reușit să-și facă o carieră în cinematografie.

 

Gabriela, spune-mi te rog cum ai ajuns în China?

Am ajuns datorită Colegiului de Coregrafie la care învățam pe atunci, deoarece în acel moment colegiul avea semnate contracte pentru dansatori cu China. Când am ajuns pentru prima dată aveam 16 ani și nu mă gândeam că viața mea o să se schimbe atât de mult. Mai întâi am lucrat ca dansatoare la un „Aqua Park” împreună cu alte colege de-ale mele. După doi ani de contract am mers acasă, în Moldova.

Cum s-a întâmplat că ai ajuns din nou în China?

Mi-a plăcut foarte mult în China, m-am simțit mai bine ca acasă, de asta m-am întors, doar că de data asta singură și cu o viză de turist. Mai întâi am lucrat ca profesoară de dans la o grădiniță de copii, după care am predat dansuri pentru vârstnici. O provocare pentru mine a fost să lucrez  în calitate de manager hotelier, pentru că nu aveam cunoștințe din domeniul business-ului. Dintre toate încercările cea mai riscantă a fost cea de a fi blogger, îmi era teamă să nu mor de foame cu asta. Am riscat totuși și am deschis o nouă ușă. Într-adevăr această experiență m-a ghidat spre multe drumuri. De exemplu, am avut ocazia să încerc experințele cinematografiei și am jucat rolul personajului „Kristal” din  filmul „Не целуй меня мистер дьявол”.

Pentru a lucra într-o țară străină trebuie să cunoști limba lor. Tu cum  te-ai descurcat?

Când am venit în China nu cunoșteam nici engleză, nici chineză. Din punctul meu de vedere, cel mai rapid mod de a învăța limba străină este să te împrietenești cu persoanele care o vorbesc. Eu am lucrat și lucrez cu chinezii, în fiecare zi sunt înconjurată de ei și fără să-ți dai seama ți se întipăresc cuvinte noi. Filmele tot m-au ajutat să învăț această limbă. Mi-am descărcat și o aplicație specială în telefon care îmi traducea unele cuvinte. Mi-am tradus doar două întrebări „ce-i asta?” și „Cum se zice la asta?”, și anume aceste întrebări ajutate de gesturi au contribuit la însușirea limbii chineze.

Ce poți să ne spui despre țară și despre chinezi ?

China este o țară foarte dezvoltată economic. De când am început a locui aici am uitat de banii cash. Tot de ce ai nevoie în China este un telefon cu care poți achita tot, taxi-ul, nota de plată în restaurante, medicamentele, cumpărăturile ș.a. La general, chinezii au un comportament drăguț față de turiști. Chinezii mereu o să găsească aspectele pozitive și mai sensibil vor vorbi despre cele negative. Chinezii mereu o să-ți vină în ajutor dacă ai nevoie, sunt mereu prietenoși și îți zâmbesc.

Ce sfat le poți da celor ce vor să plece să lucreze  sau să locuiască în altă țară?

Mai întâi de toate vreau să spun că nu mereu plecarea în altă țară e alegerea perfectă. Trebuie să te asiguri că nu îți pui în pericol fericirea și liniștea ta sufletească . Gândește-te bine de ce vrei să pleci? Unde îți dorești să pleci? Și doar atunci ajungeți la următorii pași. Dacă deja ai un gând de plecare într-o țară străină, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să faci cunoștință cu legile țării unde vei merge. Trebuie să înțelegi că dacă ești oaspete într-o țară străină, trebuie să respecți regulile și să-ți îndeplinești obligațiile față de aceasta.

Gabriela Cojocari este recunoscută nu doar în China, ci și în Republica Moldova. Instagramul este platforma care îi permite să mențină legătura cu cei peste 13.600 K de urmăritori, care sunt foarte activi și îi oferă feedback-uri pozitive. Deși se află la mii de kilometri de Republica Moldova, tânăra nu uită să își împartă toate trăirile și realizările cu aceștia.

 

Natalia Cazacu

Fotografii: Arhiva personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.