Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  „Pentru mine albinele reprezintă o minune creată de Dumnezeu și pe care eu vreau să o venerez”

„Pentru mine albinele reprezintă o minune creată de Dumnezeu și pe care eu vreau să o venerez” imprimare

29.05.2019  

Valeriu Saculțan este un tânăr antreprenor din satul Logănești, care, la doar 19 ani, a pus pe roate o afacere de succes în apicultură. Despre dragostea pentru albine, dorința de a câștiga bănuți acasă dar și despre dificultățile întâmpinate în calitate de antreprenor, vom afla în rândurile care urmează.

 

- Apicultura reprezintă o ramură a zootehniei care cere dragoste pentru albine. De unde vine dragostea ta pentru apicultură și albine? 

- Dragostea pentru apicultură o am de pe vremea când încă eram un copil care  aștepta cu sufletul la gură o nouă zi, pentru a merge împreună cu buneii mei în sânul naturii. Aceste plecări în câmp, au trezit în mine o dragoste pentru cântecul păsărilor, dar în special pentru zumzăitul și vuietul albinelor. Dragostea de a îngriji și îmblânzi albinele mi-a venit acum 3 ani, când unchiul meu mi-a propus să încercăm să investim bani în ceva necunoscut nouă. Încet, încet, apicultura mi s-a implantat în suflet, iar prin vene îmi curg albinele...

- Știu că ești student la Universitatea Agrară din Republica Moldova. Cum te-a influențat afacerea ta în momentul selectării acestei universități?

- Am început să fac studiile la Universitatea Agrară deoarece vreau să mă aprofundez în acest domeniu și să acumulez cunoștințe și tehnici, care încă nu-mi sunt cunoscute. Din totdeauna am fost de părere că studiile superioare reprezintă fundamentul unei cariere de succes, de aceea am fost ferm convins că continuându-mi studiile în această instituție, voi avea doar de câștigat. Mă ghidez în viață după aforismul: „Socoteala de acasă nu se aseamănă cu cea din târg”, astfel că cunoștințele pe care le am la moment, nu-mi sunt destule pentru a-mi dezvolta mica afacere.

 

- Tinerii de vârsta ta își fac planuri de a părăsi țara. Tu de ce ai ales să rămâi în țară și să îți creezi o asemenea afacere?

 

- Toți tinerii de vârsta mea sau chiar mai mari, intenționează să plece din țară crezând că acolo undeva, departe de casă, o să poată câștiga mai mulți bani. Pentru mine, această decizie nu este o ieșire din situație, deoarece eu nu pot trăi departe de casa în care am copilărit și în care mi-am croit drumul spre succes. Acasă se pot câștiga bani, la fel ca peste hotare, dar pentru acest lucru este nevoie de un plan bine pus la punct, muncă asiduă, încredere în sine și perseverență.

- Calea spre succes este una anevoioasă și uneori imposibil de găsit. Ce greutăți ai întâmpinat în calitate de antreprenor și cum ai reușit să le depășești?

- Greutățile niciodată nu încetează să apară. Toate încercările și dificultățile cu care m-am confruntat m-au învățat să fiu puternic și ferm convins că voi reuși să-mi ating scopurile și țelurile. Una din cea mai dificilă încercare a fost și este cea de găsire a resurselor financiare. Se spune că banii nu aduc fericirea, dar în momentul în care încerci să pui pe roate o afacere, banii sunt indispensabili. Am trecut peste toate datorită familiei mele, care mă sprijină și mă ajută cu tot ce poate.

- Se știe că oamenii au frică de necunoscut. Care ar fi acele sfaturi pe care le-ai oferi tinerilor, care iubesc apicultura dar nu creează din asta o afacere, fiindu-le teamă?

- Este imposibil să nu-ți fie frică de a investi în ceva ce-ți este necunoscut. Indiferent de teama care te cuprinde, trebuie să ai încredere în forțele proprii și să încerci să duci la bun sfârșit ceea ce ți-ai pus în plan.

Sfatul pe care pot să-l acord tuturor persoanelor care vor să încerce lucruri noi, este să nu le fie frică de greutăți și obstacole. Indiferent de dificultatea acelei ocupații, trebuie să continui să lupți, pentru a urca pe scara succesului. Îndemn toți tinerii care au o dragoste aparte pentru apicultură, agricultură, pomicultură sau alte domenii, să încerce să întemeieze o afacere aici, acasă, de unde oamenii pleacă tot mai des, și unde se întorc tot mai puțini.

- Uneori oamenii renunță la visurile lor. Tu ai vrut vreodată să renunți la visul de a deveni un bun apicultor?

- Niciodată! Sunt o fire luptătoare și oricât de greu nu mi-ar fi, mereu încerc să mă autodepășesc și să-mi urmez calea. Pentru mine albinele reprezintă o minune creată de Dumnezeu și pe care eu aș vrea să o venerez. Dacă aș renunța aș pierde o parte din mine, mi-aș rătăci sufletul printre regrete. 

- În încheiere, aș dori să te întreb care sunt, în accepțiunea ta, cuvintele cheie care ar descrie în profunzime un bun apicultor și îmblânzitor de albine?

- După părerea mea, nu există un cuvânt potrivit pentru a defini această meserie. La început credeam că apicultura este o ocupație simplă, care nu necesită multe cunoștințe. Astăzi, după o experiență de 3 ani în calitate de apicultor, am realizat că cele mai importante calități sunt: răbdarea, liniștea și dragostea. Albinele sunt cele mai gingașe insecte, acestea sunt ca niște scântei, care reușesc de fiecare dată să minuneze omul prin existența lor. Pentru a îmblânzi albina, este necesar să găsești în tine liniștea lăuntrică, care îți va croi drum spre pace și tihnă.

 

Autor: Irina Moraru

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.