Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Nadejda Bîrca, moldoveancă stabilită în Irlanda: „Coc pâine cu gust de dor”

Nadejda Bîrca, moldoveancă stabilită în Irlanda: „Coc pâine cu gust de dor” imprimare

03.06.2019  

Nadejda Bîrca este o moldoveancă stabilită de 12 ani în Irlanda, însă de ceva timp a reușit să găsească rețeta în care să-și pună dorul de casă - pâinea artizanală. Despre gusturile și mirosurile care îi amintesc de unde a pornit, despre comunitatea de femei din Irlanda, Mama în IE, ne-a povestit într-un interviu pentru stiripozitive.eu.

Ce înseamnă pentru tine acasă?

Pentru mine, acasă, în primul rând, înseamnă casa părintească, mama care mereu ne așteaptă cu drag să revenim, tata și buneii care nu mai sunt printre noi, cu părere de rău...

Care sunt gusturile și mirosurile asociate cu locurile natale?

Cu 2 ani în urmă, mergând cu fetițele mele prin parc am dat de un copac plin cu cireșe coapte, eu m-am bucurat asemenea unui copil, care după mulți ani, departe de casa, mânca cireșe cu poftă chiar de pe copac. Acel gust mă făcea să mă simt acasă, în Moldova. Prima roadă de căpșuni din gradina noastră din Irlanda m-a făcut să simt iarăși gustul de plai natal. Mirosul de liliac numaidecât mă duce cu gândul la bunica și liliacul din curtea ei, bujorul meu înflorit îmi aduce aminte de ultimul sunet. Mama îmi pregătea un buchet imens de bujori pe care eu îl uram, pentru că voiam flori cumpărate… Aceste doua mirosuri de flori le asociez cu locul meu de baștină.

Cum ai ajuns în comunitatea Mama în .IE? Care sunt activitățile pe care le organizați departe de casă? 

Pe Natalia, fondatoarea proiectului Mama în .IE, am cunoscut-o întâmplător și de atunci mi s-a părut un om minunat. Așa am ajuns să particip la un offline Mama în .IE, o întâlnire de suflet pentru femeile din diasporă. Deși am mers cu gândul că poate nu o să mă simt bine, pentru că nu cunosc pe nimeni, însă mă înșelasem. Am fost primită foarte călduros de toate doamnele de acolo. Mama în .IE este o comunitate de femei care mă inspiră și aș putea sta la povești ore în șir. Mai târziu, Natalia a venit cu ideea să facem un offline la noi în grădină și am acceptat fără ezitare. Acest proiect este creat pentru ca femeile să uite pentru câteva ore de problemele casnice, pentru a ne aduna să stăm la povești și să ne alinăm dorul de casă. Mă bucur enorm că fac parte din echipa Mama în IE și le mulțumesc mult Nataliei și Irinelor pentru dedicația lor!

Știm că obișnuiești să coci pâine, îți mai amintești de prima experiență de acest fel?

Obișnuiesc să coc pâine, pentru că aici, în Irlanda, eu nu găseam pâine ca acasă și mult timp nu prea mâncam pâine. Odată cu venirea fetițelor a venit și pofta de a coace pâine, pentru ca copiilor le plăcea pâinea. Noi, părinții trebuie să le oferim o pâine de calitate copiilor. Mama și bunica mereu cocea pâine. Prima experiență de a coace pâine îmi reușise bine, însă mai aveam de învățat mult până la a coace o pâine bună. Totuși, nu avea gustul pâinii pe care o cocea bunica, abia mai târziu să descopăr ca ea o cocea cu maia.

Cine ți-a fost primul învățător în a coace pâine?

Mama m-a învățat cum să coc pâinea, însă ea o cocea cu drojdie cumpărată iar eu îmi doream să  obțin acel gust de pâine cum era la bunica. M-am documentat mult de pe internet și mi-am făcut maiaua mea de casa, astfel că de vreo jumătate de an coc pâine cu gust de dor, cum îi zice fata mea mai mare.

Unde ai mâncat cea mai gustoasă pâine?

Cea mai gustoasă pâine am mâncat-o acasă, la bunica. Pâinea pe care o coc eu, pentru mine, e cea mai gustoasă.

Care este ingredientul secret pe care-l pui în pâine?

Nu este niciun ingredient secret, deoarece la baza pâinii sunt doar maia, apă, sare și făină. Dacă urmărești pas cu pas rețeta, obții cea mai gustoasă pâine artizanală.

 

Reporter: Paulina Gușan 

Fotografii: Arhiva Personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.