Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Ecaterina Verbițcaia: „Reciclarea ar trebui sa fie ultima opțiune, căci și ea consumă multe resurse”

Ecaterina Verbițcaia: „Reciclarea ar trebui sa fie ultima opțiune, căci și ea consumă multe resurse” imprimare

13.01.2020  

Ecaterina Verbițcaia este o tânără care practică designul vestimentar în contextul modei sustenabile, cu toate acestea este implicată în proiecte sociale din diferite domenii. Ce presupune moda sustenabilă, cum să nu poluăm natura și de ce să nu ne aglomerăm casa cu lucruri inutile, aflați de la Ecaterina Verbițcaia din interviul care urmează.

Ce însemnă să fii designer vestimentar în contextul modei sustenabile?

„Moda sustenabilă presupune o serie de criterii care ar trebui urmărite de designeri când creează o piesă. Aceste reguli țin de tot ciclu de viață a unui vestiment: începând de la când, unde și cine și în ce condiții crește materie primă pentru textile, până la unde și cum se produc textilele, cum se transportă, unde se vând, cine execută vestimentele în ce condiții lucrează acești oameni. Este important de știut și compoziția materialul, cu ce substanțe e tratat și dacă e organică sau nu”.

„Un alt aspect este cum trebuie sa fie purtată și îngrijită haina, după aia vine finalizarea ciclului de viață a unui vestiment. Un designer vestimentar ar trebui să fie atent la toate aceste aspecte și să creeze haine în așa fel, încât după ce termină ciclul ei de viață să devină iarăși materie primă pentru următorul produs și astfel devine un proces circular care nu epuizează resursele planetei. Cel mai important moment este ca designerul să evite să producă deșeuri textile, fiindcă în Moldova și în foarte multe alte țări deșeurile textile nu se reciclează și nici nu se prelucrează nicicum, rămân doar să se descompună să emită gazul metan, care influențează mult încălzirea globală”.

„Eu am lansat două colecții de modă, prima a fost cea de licență care a câștigat Concursul Național pentru Tinerii Designeri și cu care am plecat și la concursul internațional în Ucraina și am participat la câteva Fashion Show-uri în Moldova. Prima colecție era făcută din materiale second-hand parțial și acelea noi erau 100% naturale și vopsite cu plante, cu fasole negre, cu ceaiuri, curcuma, etc. Am brodat manual personaje din basme și povești, Scufița Roșie, Degețica și altele. Această colecție se înscrie perfect în mișcarea ecologică a modei. Și a doua colecție de anul trecut era zero waste. Bucățile mici care au rămas după croi, au fost utilizate pentru decorarea hainelor. În industrie circa 15% din toate textile produse ajung la gunoiște imediat după croirea vestimentelor. Accesoriile erau din plastic reciclat: împreună cu TEP Tinerii pentru EcoPlastic am făcut pălării și genți  din sticle și capace”.

Ce presupune conceptul ECO al Modei pentru consumatori?

”Dacă cineva vrea să poarte hainele Eco ar trebui în primul rând să fie atent la compoziția hainei, de dorit 100% procente organică și astfel de materiale sunt: inul, bumbacul (bumbacul obișnuit necesită mai puțină apă ca acel organic, dar din păcate mai multe pesticide), cupro (material produs din fibră lemnoasă) și alte tipuri cum ar fi rayon-ul și tencel-ul, care acum intră activ în piață. ”

Este foarte important să ținem cont de oamenii care lucrează în industrie, fiindcă sunt foarte mulți  care suferă fiind exploatați de angajatori. Este una dintre cele mai vulnerabile categorii pe piața muncii, sunt femei și copii. De exemplu, în Uzbekistan bumbacul îl culeg copii care sunt forțați să lucreze în câmp”.

„Alt moment important este durabilitatea și portabilitatea hainei, deci omul ar trebui să știe ce anume îi place, ce tip de haine se pretează cel mai bine pe corpul lui, și pe care le poți combina cu mai multe haine din garderobă și astfel vei purta această haină mult mai mulți ani”.

Ideea de bază este să renunțăm la cât mai multe cumpărături, mai ales la cumpărături impulsive sau să reducem cantitatea de obiecte pe care la avem în posesie, să reutilizăm ceea ce avem, să ne învățăm să reparăm hainele, chiar și donând haine situația nu se ameliorează considerabil. Reciclarea ar trebui sa fie ultima opțiune, căci și ea consumă multe resurse”.

Cum apare conceptul unei piese vestimentare?

„Conceptul unei piese vestimentare apare dintr-o sursă de inspirație sau dintr-un scop pe care ți-l pui, contează foarte mult finalul, punctul în care vreau să ajung. De multe ori, însă, sunt inspirată și de procesul în sine, de faptul cum se simte materialul pe piele sau de procesul de desen, cumva mă copleșește și apar niște linii care îmi dau niște idei de obiect 3D. Mă inspiră în mod special natura și creațiile altor designeri cu viziuni noi”.

Ce lipsește în lumea modei din Republica Moldova?

„Bani, gust și educație.”

 „Majoritatea oamenilor sunt foarte limitați financiar, chiar și studenții care vin la design vestimentar de multe ori nu se mai ocupă de domeniul acesta după absolvire, pentru că e foarte greu să te întreții din fashion, primii ani un brand are mai multe cheltuieli decât câștig, atunci trebuie să investești mulți bani pentru a putea dezvolta afacerea. Din această cauză nu prea se dezvoltă această ramură a industriei, pentru că lipsesc oameni tineri cu idei noi, care să dea totul peste cap, în sensul bun al cuvântului”.

De ce lipsește gust?

„Pentru că mai mult din ceea ce cumpără consumatorul sunt chestii produse în China și Turcia și tot vine dintr-un motiv financiar. La noi lipsește cultura de a aprecia o haină în stil minimalist, de a înțelege un concept mai deosebit, oamenii deseori se tem să iasă în evidență”.

„În ceea ce privește educația avem doar trei universități la Chișinău care au facultate de design vestimentar.  Accentul se pune pe partea tehnică, ceea ce cu siguranță este foarte important, însă partea creativă este mai slabă. Ar fi și o criză de cadre didactice, sunt doar câțiva oameni care știu ce înseamnă design de la A la Z și știu a instrui studenții, sunt mulți profesori care predau superficial și atunci studentul nu învață multe chestii și nici nu își da interesul să se autoeduce. Așa ne trezim să avem designeri care după facultate nu fac mare lucru, pentru că nu știu mare lucru. Până la urmă este responsabilitatea fiecăruia să-și dezvolte propriul gust”.

De ce moda sustenabilă este mai costisitoare?

„De obicei hainele Eco sunt mai scumpe decât hainele obișnuite, dar prima și cea mai importantă justificare este că oamenii care lucrează în industria de producere a hainelor Eco sunt mult mai bine plătiți decât lucrătorii din industria fast fashion-ului”.

„Alt cost este materia prima, un metru de material 100% organic certificat vopsit cu coloranți naturali poate ajunge la 60 de euro/metru. Noi suntem obișnuiți cu prețurile mici, pentru că producători nu sunt destul de onești și transparenți ca să arate de ce un proces costă așa și sa recunoască că angajatorii nu au un salariu decent. De asta eu cred că sunt justificate prețurile înalte pentru haine, care sunt etice și calitative”.

„Unica metodă de ameliorare este stimularea transparenței și din partea consumatorului și din partea producătorului. Oamenii ar trebui să fie mai curajoși și să întrebe de ce costă așa și dacă producător este în stare să răspundă, atunci e okay sa dai mulți bani pentru o haină, mai ales dacă este un brand local mic. Trebuie de recunoscut că unele branduri exagereze prețul, având un nume. Ideea e că prețul ar trebui să reflecte costurile, să fie pe măsură și să reprezinte egalitatea, oamenii să se gândească nu doar la partea estetică, dar și să se gândească în a cui buzunar investesc”.

Care sunt activitățile în care te implici la moment?

„Lucrez la un brand mic în Cluj ca designer, dar pe lângă asta fac și proiecte personale mici. Mă focusez mai mult pe direcția educațională, fiindcă eu nu cred că trebuie să facem mai multe haine decât cele care există pe această planetă, dar trebuie să răspândim și împărtășim informații care ar putea să fie utile pentru alți oameni. Ultimul proiect pe care l-am făcut a fost, la Chișinău, un seminar la subiectul „Modă Sustenabilă”  unde au venit aproximativ 200 de oameni și noi am venit cu: prezentări despre zero waste, modă sustenabilă, garderobă minimalistă, styling-ul hainelor second hand, workshop de crearea cosmeticii zero waste, reciclare creativa și free shop - unde oamenii puteau să-și lase hainele pe care nu le mai poartă și să își ia altele în, absolut gratuit fără nici o condiție.”

„Mai departe vreau să merg pe această direcție și pe lângă asta studiez un soft care o să-mi permită să lucrez și ca constructor și să creez mai multe tipare de haine zero waste  care ar putea sa pice bine designerilor care vor se încerce direcția zero waste”.

„Mai am un proiect pe tema consimțământului sexual pentru că tema aceasta este un tabu în Moldova și marea majoritate a oamenilor nu știu ce înseamnă consințământ entuziastic, care-s criteriile lui, și care e definiția de viol. Nu sunt expert în acest domeniu, dar colaborez cu oamenii care au expertiza. Nu e ceva ambițios, dar cred ca fiecare pas mic contează”.

„Fac parte dintr-o comunitate de tineri antreprenori sociali  și particip la diferite training-uri și programe care ajută oamenii să deschidă propria afacere, să înțeleagă ce e aia antreprenoriat social și ce fel de categorii sociale sunt și cum să lucrăm cu ei, cum să abordăm diferite probleme sociale cu instrumente business”.

Despre ce ați vrea să se știe, în primul rând, atunci când îți este menționat numele?

„Aș vrea să rămân în memoria oamenilor ca o persoana bună la inimă și simțită, pentru că asta contează, cât de binevoitor și proactiv este un om, pentru mine e ceva ce definește personalitatea”.

„Sub aspect profesional vreau să devin un trainer de calitate în domeniul modei sustenabile și să consult și alți oameni cointeresați fiind parte a unei echipe internaționale care promovează aceleași valori”.

„Călătorind de la un proiect la altul am cunoscut mulți oameni din diferite țări, am realizat ca valorile pe care le promovez sunt împărtășite de un grup mare de oameni din diferite părți ale lumii, și asta mă inspiră”.

Recomandări de de la Ecaterina Verbițcaia:

Filmul „The true cost”

Filmul „La belle verte”

Lucrările artistului japonez - Daehyun Kim

Unul dintre preferatele canale de youtube al Ecaterinei - Kurzgesagt – In a Nutshell

Cartea „Curajul de a fi vulnerabil” de Brene Brown

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini video: Arhiva personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.