Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Zina Marian: Produse naturale create din pasiune și dragoste

Zina Marian: Produse naturale create din pasiune și dragoste imprimare

17.01.2020  

Modul de viață sănătos și natural nu se rezumă doar la a consuma produse naturale, dar și la folosirea produselor de igienă ecologice și sănătoase. Zina Marian creează săpunuri naturale, scruburi pentru corp, bile pentru baie și alte produse de îngrijire, care se potrivesc perfect persoanelor adepte unui stil de viață cât mai eco.

Povestea săpunurilor artizanale create de Zina Marian începe acum 3 ani, de atunci când timpul pe care îl avea și-l dedica creșterii celor două fetițe, deși dragostea pentru natură, pentru un mod de viață cât mai minimalist i-a fost infiltrată încă din copilărie.

 „Am absolvit Economie și Management cu 15 ani în urmă, am lucrat pe specialitate în calitate de manager de oficiu într-o companie, dar m-am concediat după vreo jumătate de an, nu mă simțeam bine acolo. M-am căsătorit, au apărut cei doi copii. Am vrut să mă dedic creșterii copiilor și după să-mi văd de carieră. Fiind în concediul de maternitate mi-a venit ca o idee spontană, până atunci nu cunoșteam nimic despre săpunurile naturale. La început făceam săpunuri, după am încercat să fac scruburi din sare de mare, bile pentru baie, unt de corp. Am căutat să mă informez din cărțile pe care le descărcam de pe Amazon despre uleiurile esențiale și cum trebuie să fie ele combinate.”

Primele săpunuri pe care le-a făcut sunt păstrate și acum acasă, erau destul de primitive, dar ele amintesc de unde a pornit această pasiune.

„Cu timpul am lucrat asupra produselor, asupra ingredientelor și asupra perfecționării.”

Ingredientele de bază pe care le folosește în săpunurile naturale sunt uleiurile esențiale, untul de shea, untul de cacao, ulei de cocos, ulei de migdale, struguri, caise, in. De asemenea, sunt utilizate pudrele vegetale care dau culoare și acestea nu se găsesc la noi, dar sunt de prin India, Africa.

La început lumea era foarte sceptică, pentru că se cunoştea foarte puţin despre săpunurile naturale, dar treptat percepţiile s-au schimbat. „S-a mediatizat foarte mult, unii chiar au început să facă săpun în condiții de casă. Mulți au probleme cu pielea, sunt foarte frecvente dermatitele și ei au înțeles că produsele din comerț nu fac întotdeauna bine pielii”, crede Zina Marian, fondatoarea Sapun artizanal de la Zina.  

Din punct de vedere financiar, această activitate nu este foarte profitabilă, dar reușește să-și acopere materialele pe care folosește și munca pe care o depune. „Până la urmă este o activitate artizanală și multă lume îmi spune să o transform în afacere pentru a obține mai mult profit, însă acolo nu va mai fi pus în fiecare produs sufletul meu,  fiecare produs să-l țin în mână. Pentru mine, partea artizanală unde investesc suflet și plăcere este foarte importantă.”

Pe lângă beneficiile personale pe care ți le poate aduce folosirea produselor naturale, acestea nu sunt dăunătoare mediului înconjurător. Substanțele dăunătoare pielii care se găsesc în produsele de igienă industriale fac același rău și mediului înconjurător. Zina Marian încurajează adoptarea unui stil de viață minimalist și eco-friendly, fiind un principiu pe care îl aplică și în familia ei. „Folosesc ambalaje din hârtie, borcane de sticlă și cât mai puțin plastic. În familie am grijă să promovez fetițelor un mod de viață ecologic, nu procur haine noi care mai apoi să fie aruncate, dar încerc să reutilizez până ce ele își iese din uz. Un alt pas important este sortarea deșeurilor pe care noi încercăm să o adoptăm.”

În Republica Moldova, producerea săpunului natural este abia la început, iar principalele platforme prin care se pot promova meșterii handmade sunt târgurile, iarmaroacele. Așa a pornit și Zina Marian, fiind unul dintre producătorii locali care pot fi întâlniți la Piața EcoLocal, IarmarEco și alte târguri care se desfășoară în Chișinău.

 Fotografii: Arhiva personală

Reporteră: Paulina Gușan

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.