Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Tatiana Sterea: „Mâncarea sănătoasă poate fi gustoasă și calitativă”

Tatiana Sterea: „Mâncarea sănătoasă poate fi gustoasă și calitativă” imprimare

22.01.2020  

Tatiana Sterea este fondatoarea Biorganic Raw Cafe și autoarea cărții Inside Biorganic’s Kitchen, care va fi lansată pe 24 ianuarie. De 4 ani, Tatiana împreună cu echipa sa aduce o alternativă sănătoasă pentru mâncarea din comerț.

Povestește-ne mai multe despre tine. Cum a fost parcursul tău până la bucătăria Plant based?

De 4 ani încerc să ofer o alternativă sănătoasă prajiturilor și mâncării care există pe piața din Republica Moldova. Biorganic Raw Cafe este mai mult decât o simplă afacere, este un mod de viață deja și chiar dacă la început a fost greu, acum înțeleg de ce nu am renunțat din start când vedeam cifrele mai puțin satisfăcătoare.
La moment, consider că aceasta e misiunea mea
și eu chiar cred în ceea ce fac și nu voi putea lucra în alt domeniu sau să merg la vreun compromis de dragul vânzărilor.
Am avut mai multe posibilități și oferte, câteodată și o stare de disperare că
în alte domenii se câștigă mai bine sau cel puțin eu aș câștiga mai bine, dar cu vârsta înțelegi cine ești și că trebuie să faci ce iubești, căci până la urmă totul e posibil, doar dorință să fie. Câteodată există acel ceva în interiorul tău care știe mai bine în ce direcție sa pornești.
Întotdeauna am fost cointeresată de modul sănătos de viață, doar că viziunea mea asupra alimenta
ției sănătoase s-a schimbat în ultimii ani.
Acum am mai mare grijă
decât înainte ce consum, ce produse cumpăr, atrag atenție la calitatea și proveniența lor.
Mâncarea sănătoasă poate fi gustoasă și calitativă și să îți ofere plăcere! Cred c
ă asta e cel mai important. Cel puțin asta încerc să dezvolt eu la fiul meu.

 

 În ce moment al vieții a apărut conceptul de alimentație Plant based?

Fiind însărcinată cu fiul meu, am început sa fiu mult mai atenta la ce mănânc și am obsevat că nu mai prefer bucatele noastre tradiționale. După nașterea lui, am început mai mult să mă informez despre alimentație, în general. Tot atunci am deschis Biorganic Raw Cafe cu sucurile presate la rece și deserturile Raw vegane. Acum, Biorganic înseamnă mult mai mult. Deserturi fără zahăr, preparate cu ingrediente naturale, Plant based, „colorate” cu suc natural de fructe. Fără aditivi, chimicale sau E-uri (chiar e o raritate acum pe piața noastră).
Nu punem accent pe un stil de alimentație, ci pe modul sănătos de viață.
Mâncarea este corect preparată, oferim alternative la produsele obișnuite. Puteți găsi lapte vegetal de cocos, migdale, cânepa, susan, caju. O varietate de biscuiți fără gluten bucură mereu oaspeții Biorganic.
Produsele pe care le importam și comercializăm au certificate BIO și Organic.
Mai nou, în meniul Biorganic Raw Cafe vor apărea poziții care conțin produse cu certificat BIO și Organic. Deci, puteți comanda mâncarea preferată, știind că mai e și BIO.


 „Plant based” încă nu este un stil de viață destul de îmbrățișat de către moldoveni. Care sunt cele mai populare mituri pe care încerci să le combați?

Aș zice că sunt multe persoane acordă o atenție sporită alimentației, doar că din lipsa informației calitative se ajunge la extreme sau pur și simplu se iau decizii incorecte.
Consider că, atunci când deții cunoștințe minime în alimentație, reușești sa mănânci echilibrat și să primești plăcere de la asta, fără a avea frustrări sau carențe.

Cum și unde găsești inspirația pentru combinațiile culinare de la BIOrganic Raw Cafe?

La început, am cumpărat câteva masterclass-uri din străinătate. Era necesar, pentru că toți bucătarii Biorganic au fost instruiți de către noi, nimeni nu avea cunoștințele necesare în acest domeniu.
Apoi, am început să creăm, împreuna cu bucătarii, feluri de mâncare și combinații noi. Se întâmplă să ne vină idei peste noapte. Adevarul e că am o echipă foarte bună și împreună facem lucruri minunate. Care sunt primii pași pe care trebuie să-i facă o persoană care vrea să treacă la stilul de viață Plant based?

Să se informeze bine și din surse veridice.


 Pe 24 ianuarie urmează să lansezi cartea Inside Biorganic’s Kitchen, povestește-ne câte ceva despre aceasta, până a o ține în mână.

Adevărul e că această carte este un proiect de suflet al meu, în care am investit foarte mult.
A venit un moment când am hotărât sa împart unele din cunoștințele mele și secretele din interiorul laboratorului Biorganic. Așa și a apărut ideea de a scrie o carte cu Rețetele Biorganic.
Am muncit la realizarea acestui vis timp de un an și jumătate și iată în august, anul trecut, cartea a apărut.
Olga Bux a fotografiat fiecare rețeta gătită de către mine, unele au fost preparate de către bucătarii Biorganic. La fel, în carte mai sunt și rețetele unor invitați speciali care, fie au un mod de viață sănătos, fie sunt clienți fideli Biorganic. Oameni speciali și frumoși.
Fiecare Rețeta a fost atent elaborată, fructele și legumele comandate din străinătate, din surse verificate. Totul pentru a oferi un produs bun - cartea Biorganic.
Acum, cartea o puteți găsi la Biorganic Raw Cafe, în toate librăriile Librarius, la Cărturești Chișinău și pe Bookstore.md.
În curând, apare versiunea rusă, iar pe Amazon este deja varianta în limba engleză, în versiunea Kindle.
Pe 24 Ianuarie, la ora 17.00, librăria Librarius, str. Varlaam 75 va avea loc prezentarea cărții și toți sunt invitați! 

 

Fotografii: Arhiva personală 

Reporteră: Paulina Gușan 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.