Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Irina Bardița: „Eu vorbesc cu oamenii prin arta mea”

Irina Bardița: „Eu vorbesc cu oamenii prin arta mea” imprimare

04.02.2020  

Irina Bardița este o artista plastică care se identifică prin simbolism-expresionism. Recent, și-a expus lucrările la Alianța Franceză din Moldova, eveniment pe care l-am tratat drept pretext pentru o discuție cu autoarea lucrărilor. Cum definește „unitatea prin diversitate” Irina Bardița, care sunt valorile pe care aceasta le cultivă precum și răspunsurile la multe alte întrebări aflați din interviul ce urmează.

Ce presupune tematica și conceptul expoziției„Unitate prin diversitate”?

Expoziția are genericul „Unitate prin diversitate”, ceea ce ar însemna că este o expoziție de tablouri realizate în mai multe tehnici, ca să spargem aceste stereotipuri cumva, preconcepte moderne că tablourile nu trebuie neapărat să corespundă unor parametri, cum ar fi: înrămare, tehnică, culoare și tematică. Vreau să aduc arta contemporană, care în Europa deja este trecută peste granițe și formalități, la noi încă a rămas în urmă și vreau să o implementez și să o cresc.

Care sunt stereotipurile cu care v-ați  confruntat cel mai des?

Întrebarea asta este atât de actuală și voi începe cu stereotipul pe baza aspectului fizic, am fost foarte des criticată. Nu vreau să-l combat, dar să educ cumva în oameni acceptarea aceasta de diferențe.

Un al stereotip este în baza provenienței, eu fiind din Bender, regiunea Transnistreană, dar acesta este mai puțin accentuat. Am avut parte de oameni apolitici, persoanele care mă înconjoară sunt lipsiți de stereotipuri și destul de inteligenți. Cu toate acestea, societatea noastră încă nu este gata să accepte diversitatea oamenilor.

Este o lucrare „mai speciale” expusă la vernisajul „Unitate prin diversitate”?

Lucrarea „Descătușare”, la care țin foarte mult, este lucrarea de la care eu am început să cred în mine, de la care eu am început să cresc, de la care eu m-am deliberat cumva.

Spuneați că ați renunțat într-o anumită perioadă a vieții la pictură. De ce?

Permanent era argumentul că din pictură nu se fac bani, că este o ramură defavorizată în Republica Moldova și nu este avantajoasă, un exemplu ar fi problema cu „Art Labyrinth”. Avem o țară în care cultura rămâne de coada câinelui. Eu îi înțeleg, foarte bine, pe artiștii plastici care deja sunt în vârstă, care cumva se uită sceptic la pictori care vin mai noi, înțeleg cât efort au depus ei. Am refuzat la pictură în favoarea unei stabilități financiare.

Ce v-a determinat să reveniți la pictură?

Nu poți fugi de tine, ajungi la momentul în care înțelegi ce vrea sufletul tău. Tu vezi că în activitatea aceasta este inspirație, tu permanent ai ce scoate din tine, te dăruiești. Omul care o să-și găsească lucrul din ocupația pe care o iubește, el nicio zi din viață n-o să lucreze, pentru că el creează, pentru că orice clipă îi aduce plăcere.

De unde pornește dorința de implicare în domenii de activitate absolut diferite?

Ce ține de umor și de bucătărie, eu de fapt, m-am încercat în calea de a mă identifica înainte de a reveni la pictură. Am încercat să mă identific în alte domenii și am văzut cum mă simt acolo, dar toate acestea nu sunt ale mele. Picturile mele deseori vorbesc despre potențialul interior, trebuie să avem curaj și să ne încercăm, și să ne deschidem, pentru că nu știi niciodată în ce te poți afirma cu siguranță  

Modalitatea mea de a fi social implicată vorbește despre faptul că noi nu trebuie să ne lăsăm bătuți de unele critici ale oamenilor și este o modalitate de a mă exprima. Eu vorbesc cu oamenii prin arta mea.

Cine sunt cei care v-au încurajat în parcursul dumneavoastră profesional?

Mai întâi de toate eu, pentru că nu poți să ajungi la ceva să faci ceva dacă tu  nu te descurci în tine și nu te înțelegi și nu te deschizi. A fost mediul, societatea care m-a adus la concluzie că eu trebuie să mă ocup cu ceea ce îmi place și nu are rost deja să mă ocup cu lucruri inutile pentru mine, pentru că se pierde timpul. Sunt oamenii care m-au susținut permanent și au fost mereu alături de mine sunt părinții, prieteni și oamenii pe care nu întâmplător îi întâlnesc în viața mea.

Aveți și alte domenii de activitate?

Pe lângă artă, trebuie și să mă întrețin, este vorba despre un management eficient economic. Adică studiile pe care le-am făcut în colegiu oricum îmi sunt de folos acum.

Care sunt lucrurile care vă motivează?

Mesajele pe care le primesc cum ar fi: „datorită lucrărilor dumneavoastră eu am înțeles că trebuie să revin la ocupația pe care am lăsat-o cu mulți ani în urmă”, „vă mulțumesc pentru faptul că mă motivați să mă ocup cu ceea ce nu aveam curaj” etc. Îmi scria o mămică despre copilașul ei, că dorește să se ocupe cu pictura și stă la dubii, căci trăim în țara care trăim și ceva va face el cu pictura, și eu mă bucur că arta mea îi încurajează pe oameni.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini video: Alexei Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.