Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Doina Gherța, poetesă: „Știu și simt că m-am născut cu poezia-n sânge”

Doina Gherța, poetesă: „Știu și simt că m-am născut cu poezia-n sânge” imprimare

14.05.2020  

Doina Gherța este o tânără scriitoare și femeia care, deși are în spate studii legate de domeniul Tehnologiei și Managementul alimentației publice, a ales să-și dedice viața, sufletul și toate emoțiile artei. Prin poezie trăiește, își exteriorizează lumea interioară și reușește să bucure oamenii care într-adevăr îi iubesc, înțeleg și apreciază arta. Prin multă muncă, curaj, dăruire de sine și talent, tânăra scriitoare a reușit să imortalizeze creațiile sale. Astfel în vara anului 2018, și-a lansat prima carte cu poezii intitulată „Tu știi…”.

– Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru scris?

– Știu și simt că m-am născut cu poezia-n sânge, dar am început să o fructific abia în clasa a 5-a, când toate eseurile scrise de mine la orele de limba română aveau la bază propoziții care păreau mai mult a versuri. Atunci profesoara și colegii mi-au încurajat talentul, iar eu am învățat în timp să îl dezvolt frumos.

 

– Ce înseamnă pentru tine poezia?

– Poezia pentru mine reprezintă un mod frumos și armonios de a spune ce simt. Iubirea, dorul, tristețea și absolut tot ce ne înconjoară ia o formă mai intensă și mai frumos conturată când e redată în poezie.

 

– De unde te inspiri de cele mai multe ori?

– De cele mai multe ori mă inspiră stările sufletului meu, poveștile celor din jur, natura, iubirea în toate formele ei, libertatea de a simți, a vedea, a auzi și a reda tot ceea ce trăim la moment.

 

– Care e cea mai grea provocare pentru un scriitor?

– Cea mai grea provocare pentru un scriitor este cea de a sensibiliza persoanele care îl citesc, însă asta este și cea mai frumoasă parte a existenței noastre în artă. Atunci când realizezi că cei care te citesc simt ce ai avut de transmis printre rânduri, plâng și râd într-un vers cu tine, te poți simți un scriitor împlinit!

 

– Cine e poetul tău preferat și poezia care ți-a pătruns adânc în suflet?

– Nu am un poet preferat, dar îmi place foarte mult poeta rusă АХ Астахова. Apreciez felul în care scrie și oarecum mă asociez cu faptul că și ea simte versul din perspectiva masculină și feminină de o potrivă. M-a cucerit cu poezia «Совет», după care au urmat alte versuri în care m-am regăsit și mi-au rămas aproape de suflet.

 

– Despre ce a fost prima ta poezie sau cui a fost dedicată aceasta?

– Prima poezie era despre primăvară și era, după cum am menționat, un eseu pentru orele de limba română. Au urmat apoi poezii dedicate membrilor familiei mele pe care și până astăzi îi surprind (sper eu că plăcut) la fiecare aniversare.

 

– Scrii poezii și la comandă? Dacă da, cât e de greu să faci față unei asemenea provocări?

– Ajut miresele, de obicei, să își adune gândurile frumos în poezie, pentru a reuși să creeze momente emoționante în una din cele mai importante zile din viața lor. De asemenea cochetez și cu muzica, fiind textier muzical. Este o provocare plăcută, pentru că îmi place să intru în esența gândurilor și dorințelor celor care au nevoie de ajutorul meu, făcându-i fericiți prin ceea ce pot eu face cel mai bine – versuri pentru suflet!

 

– Cine te-a susținut și cum a apărut ideea publicării unei cărți?

– Ideea publicării unei cărți a apărut cu ceva timp în urmă, însă era preconizată pentru mai târziu (mai târziu însemnând după vârsta de 30). Eu mă ascundeam după argumentul că nu aș avea destulă experiență și că nu aș fi pregătită pentru un pas atât de important, iar cineva m-a întrebat direct: „Și dacă mâine nu mai ești? Se pierde tot ce ai scris, ce ai simțit, ce ai creat, așa, în vânt?”
Atunci a fost momentul decisiv! Atunci mi-am dat seama că din sute de poezii adunate în caiete, cel puțin câteva zeci merită să ajungă într-o carte. Am fost susținută de familie, lucru pentru care nu voi înceta niciodată să le fiu recunoscătoare și ulterior de prieteni, colegi de muncă, cunoscuți și necunoscuți, care și-au dorit să mă cunoască din paginile cărții și din cuvintele adunate cu atâta drag.

 

– Cât timp ai lucrat la această carte?

– Pot spune că am lucrat la ea o viață, de când am îndrăgit poezia și de când mi-am dat seama că mai devreme sau mai târziu voi ajunge să las după mine o picătură de artă adunată printre pagini, însă pașii organizatorici, ce țin de munca cu editura, care mi-au conceput cartea în format electronic (Editura Pontos), cu pictorii care au dat viață versurilor prin linii, puncte și siluete (Nata Burlacenco și Călin Angheluță), cu tipografia, care mi-a adus pe lume rodul muncii mele (Print-Caro), a durat o vară. Poate cea mai frumoasă vară din viața mea. Câteva dintre poeziile din carte și-au făcut apariția și în lumea virtuală, în recitaluri video, însă cele mai recente poezii scrise și postate își așteaptă apariția în viitoarele cărți.

 

– Ce semnificație sau de unde a apărut titlul „Tu știi...”?

– „Tu știi...” vine ca un răspuns lăuntric la întrebările existențiale pe care și le adresează fiecare om, iar răspunsurile la aceste întrebări sunt atât de diferite, dar totuși atât de „la fel”.
Tu știi... că te iubesc
Tu știi... că îmi e dor
Tu știi... că viața merită trăită frumos
Tu știi... că suntem efemeri
Tu știi...

 

– De obicei în poeziile tale eroul liric ești tu?

– Adesea eul liric din versurile mele mă reprezintă, însă în mare parte sunt redate și experiențe inspirate din povești de viață prinse de la alții, trecute prin sufletul meu. Uneori pot simți atât de aprins un eveniment, o amintire, un dor nebun sau o durere arzătoare desprinsă din povestirile persoanei care mi se destăinuie, încât îmi devine inspirație, de parcă aș fi trecut chiar eu prin acele experiențe.

 

– Critica te face neîncrezută în sine pe alocuri sau din potrivă îți dă aripi pentru un nou zbor?

– Întotdeauna accept și apreciez critica constructivă, venită de la persoane de la care am ce învăța. Aceasta este urmată de o dorință mai puternică de a crește și a mă dezvolta.

 

– Ce sfaturi le-ai oferi tinerilor care sunt la început de drum?

– Sfaturile mele vor suna tipic, însă acestea chiar funcționează! Să nu înceteze să creadă în propriile forțe, să muncească pentru a-și atinge scopurile și să rămână fideli stilului de a scrie, pentru că tendințele din orice domeniu se modifică în mod continuu, însă stilul personal, modul de a simți cuvântul și acea coardă care zvâcnește în inimă trebuie să rămână autentice.

 

Iuliana Gonța, stagiară

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.