Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Veronica Racu, nutriționist: „Trebuie să creăm un echilibru în viața proprie”

Veronica Racu, nutriționist: „Trebuie să creăm un echilibru în viața proprie” imprimare

14.05.2020  

Soție, mamă și în primul rând femeie. Veronica Racu este specialist în produsele alimentare, vlogger pe Instagram și autoarea cărții „Femeia”. În interviul cu Veronica o să aflați despre echilibru, excese și nu în ultimul rând despre regulile de aur pentru o alimentație corectă.

– Sunteți autoarea cărții „Femeia”, de unde a pornit această idee? Unde ați găsit inspirație?

– Am înțeles de–a lungul timpului, că voi, cei care sunteți interesați de părerile și experiențele mele în materie de nutriție și întreținere, vă doriți un program concret. Normal, refrenul cu mâncați legume și fructe și beți doi litri de apă e deja plictisitor și inutil daca nu ai și un exemplu concret alături. De aceea am decis să scriu o carte cu un program concret și complet care să vă ajute sa vă formați niște deprinderi sănătoase, să slăbiți , să vă tonifiați si să vă demonstreze că ORICINE POATE.

 

– Se spune că suntem ceea ce mâncăm. Dar până la urmă, ce mâncăm, cum și când mâncăm? Ce înseamnă o alimentație echilibrată?

– Este important să menținem un echilibru în dietă și să facem alegerile potrivite în legătură cu ceea ce mâncăm. Fiecare persoană are nevoie de anumite alimente și este important să alegem mâncăruri sănătoase care ne și plac.

Trebuie să creăm un echilibru în viața proprie – relații sănătoase, o carieră satisfăcătoare, activitate fizică regulată, toate acestea afectează alegerile în materie de mâncare pe care le facem.

Țineți minte că moderația și mărimea porției sunt importante – regula este că dacă mănânci sănătos în 90% din timp, restul de 10% poți dedica oricărui tip de mâncare care îți place, chiar dacă nu e sănătoasă. Aceasta semnifică echilibru.

 

– Cum ne influențează emoțional și nervos alimentele pe care le consumăm?

– În carte am scris un articol legat de această temă. O dietă sănătoasă este esențială pentru o bună funcționare a corpului și a creierului. Este foarte mult de vorbit la această întrebare. La fel precum restul corpului, creierul se folosește de substanțe pe care le luăm din ceea ce mâncăm. Dacă dieta noastră conține multe toxine, hormoni și adrenalină, cu siguranță că acestea vor ajunge și la creier și că starea noastră se va schimba.

Exemplu: surplusul de adrenalină pe care îl luăm din carnea animalelor supuse stresului și sacrificate în mod necorespunzător poate cauza depresie, anxietate sau izbucniri de furie.

 

– Care sunt excesele pe care le facem în mod frecvent?

Excesul pe care îl facem: este conținutul de zahăr, sare, fast–food și produse de patiserie.

 

– Cum ar trebui să combinăm alimentele? Care este secretul?

– Tot mai frecvent sunt întrebată despre combinarea corectă a alimentelor. Aceasta vorbește despre faptul că persoanele sunt mai responsabile și mai conștiente de faptul că pentru o alimentație sănătoasă nu este suficient să consumăm alimente sănătoase, BIO sau nutritive. O alimentație sănătoasă implică și combinația corectă a alimentelor consumate. În caz contrar, mâncarea ajunge în intestin incomplet digerată, intră în putrefacție și poate să rămână blocată acolo ani de zile. Ca urmare, se acumulează substanțe toxice, se dezvoltă un mediu perfect pentru dezvoltarea bacteriilor și paraziților intestinali, se formează placa mucoidă care stă în intestinul unui om chiar și 10 ani și împiedică definitivarea procesului de metabolizare expunând corpului diverse probleme de sănătate cum ar fi: indigestie, constipații sau dizbacterioză, paraziți intestinali, candidoză, alergie, boli de piele și în final – cancer.

 

Foarte multe persoane apelează la dietele găsite pe internet și care consideră că le-ar ajuta să slăbească mai repede, ce părere aveți despre asta?

Este total greșit. Pentru o slăbire sănătoasă ai nevoie de un regim personalizat, cu analizele medicale efectuate.

 

– Care sunt regulile de aur pe care ar fi bine de urmat?

Sunt câteva, după părerea mea:

1. Ești obișnuită să mănânci mult? Redu la jumătate porția pe care o pui în farfurie. Sub niciun motiv nu lua supliment.

2. Mănâncă tot ce dorești, dar nu combina alimente care conțin lipide (grăsimi) cu cele care conțin glucide (zahăr) la aceeași masă.

3. Înlocuiește dulciurile cu fructele.

4. Începe fiecare masă cu o salată de crudităţi.

5. Evită prăjelile și rântașul. Acestea îngraşă.

6. Bea cât mai multe ceaiuri depurative ca să elimini toxinele din organism.

7. Nu te gândi tot timpul că ești grasă, fii optimistă în încercările tale de a slăbit, fii perseverentă și ai răbdare și rezultatele n–o să întârzie.

8. Cântărește–te numai o dată pe lună, mai des devine stresant și duce la obsesii.

 

Mihaela Țvintarnîi, stagiară 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.