Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Nykolas Tirsina – tânărul care prinde emoțiile în fotografii

Nykolas Tirsina – tânărul care prinde emoțiile în fotografii imprimare

15.05.2020  

Nykolas Tirsina este un tânăr de 21 de ani, din satul Mingir, raionul Hîncești, pe care viața la dus departe de casă. Acum Nykolas este fotograf în Padova, Italia, se specializează în administrare și marketing, dar în suflet mereu va avea fotografia. Mai multe despre cum e să fii fotograf, aflați în interviul de mai jos.

- De cât timp te ocupi cu fotografia?

- De fotografie sunt pasionat de mai bine de 7 ani. Dar ca și profesionist  mi-a atras atenția acest domeniu acum aproximativ 4 ani.

-  Cum ai înțeles că îți place sa faci fotografii?

 - Am înțeles că îmi place să fotografiez atunci când am început a primi un feedback de la ceilalți, când lumea a început să aprecieze ceea ce fac, ba mai mult decât atât, mă încurajau și îmi ofereau sfaturi de a face unele studii în domeniul dat.

-  În cât timp realizezi o fotosesie?

- Fotosesia este partea finală la care merg cu clienții  mei într-o destinație anume, și acolo timp de o oră dăm viață frumuseții. Dar că să ai un rezultat cât mai reușit este necesar să pregătești foarte multe detalii (o locație bună, o lumină perfectă, vestimentația și nu în ultimul rând trebuie să pregătești modelul moral dar și să-l instruiești cum mai bine ar trebui să pozeze pentru un rezultat cât mai natural).

- Ce cer de cele mai multe ori clienții tai?

- Cel mai des clienții mei doresc fotografii cât mai emoționale, pline de viață și „ușoare”,  posibil pentru că acestea trăiesc și rămân în timp.

- Care sunt în medie prețurile pentru serviciile tale?

- Segmentul spre care mă axez când e vorba de fotografie sunt nunțile, și aici pachetele mele cu un produs final ajung în medie la 1000 €.

- Cum faci față concurenței?

- Nu știu, să fiu sincer, eu singur nu am drept scop să concurez cu nimeni. Deși urmăresc piața și văd modul în care ceilalți lucrează, dar eu țin cont mai mult de dorințele clienților mei, cât mai mulți clienți fericiți și mulțumiți cu atât mai mult sunt eu împlinit și mulțumit de lucrul pe care îl fac.

-  În cât timp editezi fotografiile de la un eveniment?

- Eu fotografiile de evenimente le editez maxim timp de 1-2 săptămâni, dar clienții în medie le au timp de o luna pentru că după editare ele merg la etapa de pregătire și imprimare în albume.

- Care sunt cerințele față de un fotograf?

- Pentru mine clienții mei sunt prieteni cu care  odată ce e făcută înțelegerea fiecare trebuie să și-o mențină, și deci promisiunile făcute trebuie respectate. Iar ce ține de cerințe în sine, ei nu au cerințe specifice, eu ca și fotograf profesionist trebuie să știu cum mai bine să mă manifest, asta înseamnă să fiu punctual, să port o vestimentației  în tematica evenimentului și să am un comportament cât mai potrivit. Și asta înseamnă sa fiu flexibil, din aceste considerente la fiecare sărbătoare eu mă distrez în modul meu împreună cu ei.

- Care este stilul tău de a fotografia?

 - Deși încă este prea devreme să vorbesc de un stil anume, pentru că stilul este ceva care vine după foarte mulți ani de practică și studii. Mie îmi place să fotografiez oamenii și emoțiile lor într-un mod cât mai natural fără să îi forțez prea mult cu poziții și priviri în obiectiv. Iubesc când ei sunt liberi și se exprimă nefiind condiționați de prezența mea.

- Ai un asistent? Cât de important este să ai unul?

 - Am mai mulți asistenți, dar unul stabil încă nu. Este important să ai un asistent atunci când ai evenimente cu un număr foarte mare de invitați, asistentul te ajută să nu pierzi momente și clipe importante din lucrul tău și din viața clienților tăi.

- Este necesar să ai ceva studii în acest domeniu?

 - Deși eu nu am făcut o școală sau cursuri legate de fotografie (studiind și inspirându-mă de la fotografii pe care îi urmăresc pe net făcând, doar un singur workshop în viață) cred că totuși careva studii te pot ajuta ca să ajungi la rezultatul dorit într-un timp mai scurt și cu probleme mai puține. 

- Cum este să fii fotograf?

- Să fii fotograf nu înseamnă doar să ai un aparat foto. Fotograf înseamnă pasiune, dedicare, seriozitate și multă, multă inspirație amestecată cu răbdare și dragoste.

- Cum trebuie să fie un bun fotograf?

 - Un bun fotograf, din punctul meu de vedere este acel care își mulțumește clienții și pe sine însuși în același timp, nu cu banii primiți și câștigați dar cu rezultatul avut. Asta nu înseamnă că un fotograf bun nu trebuie să câștige bine, dar înseamnă că el ca și scop nu trebuie sa aibă banii.

Fotografii: Arhivă personală

Irina Bantuș, stagiară

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.