Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Marian Cojocari, antrenor personal: „Sportul m-a învățat să lupt și să depășesc greutățile”

Marian Cojocari, antrenor personal: „Sportul m-a învățat să lupt și să depășesc greutățile” imprimare

22.05.2020  

La vârsta de doar 23 de ani, Marian Cojocari are în spate o experiență de viață cu care puțini tineri se pot lăuda. De profesie salvator și pompier, Marian își câștigă acum existența lucrând în calitate de antrenor personal, învățându-i pe oameni să-și iubească corpul și ajutându-i să își materializeze scopurile. Încă de pe băncile școlii a îndrăgit sportul, iar sala de forță s-a transformat în refugiul său preferat. Plin de viață, talentat și motivat să meargă cu orice scop spre visurile sale, Marian primește plăcere din tot ce face și niciodată nu cedează în fața dificultăților.

– De obicei, copiii își doresc când vor crește să devină polițiști, salvatori, pompieri, medici etc. Visul tău a fost să devii pompier?

– Inițial, visul meu nu a fost să devin pompier. În copilărie eram pasionat de fotbal. Dorința de a deveni pompier a venit deja cu vârsta, când un verișor a început să lucreze ca salvator și pompier, iar eu am vrut să-i urmez calea.

 Ce dificultăți te-au făcut să refuzi la ideea de a activa în calitate de pompier și salvator?

– Una dintre cauzele principale a fost salariul mic, cât de banal nu ar suna asta. Din păcate, în Moldova profesia aceasta nu este apreciată. 

 Dacă ai avea oportunitatea să profesezi pe specialitate, într-un stat în care meseria de pompier și salvator este apreciată, ai mai încerca o dată?

– Desigur, doar că aș încerca într-un stat în care asta să fie cu adevărat apreciat. Cred că fiecare om își dorește ca lucrul lui să fie apreciat și totodată, să fie iubit și stimat în primul rând de către stat, iar apoi deja de către cetățeni.

 Cât de mult te-au ajutat în viața de zi cu zi cunoștințele obținute în cadrul studiilor de specialitate?

  Sunt foarte multe lucruri utile, care mă vor ajuta în viață. Când mă duc în localuri, atrag atenția la sistemul de ventilare sau mă uit ce sisteme de semnalizare sunt acolo. De exemplu, când te duci la o cafenea și acolo persistă narghileaua – îți dai seama deja că sunt sisteme de semnalizare care acționează în mare parte doar la flăcări, dar nu acționează la fum. Atunci când merg pe drum și privesc diferite locuințe, evaluez materialele din care sunt construite și apreciez cât sunt de stabile. Cred că asta mă va ajuta pe viitor și la alegerea unei locuințe.

Plus la asta, în cadrul profesiei de salvator am învățat și cum să salvez oamenii de la înec. Înotul aplicativ nu poate să nu fie util. Consider că în orice situație voi reacționa prompt și tot ce am învățat îmi va prinde bine, deoarece mereu se pot întâmpla lucruri imprevizibile.

 

– După ce ai absolvit facultatea, te-ai reprofilat și ai devenit instructor de sport. De ce ai ales acest domeniu?

– Chiar din anii de școală am început să practic bodybuilding-ul și în toți anii de universitate, chiar dacă au fost și anumite pauze, la fel, practicam bodybuilding-ul. Asta era a doua mea iubire, să spunem așa. Prima iubire era, desigur, învățământul și profesia pe care atunci am ales-o, iar atracția pentru sport venea imediat după ea.  

Îmi plăcea să merg permanent la sală nu atât cu scopul de a obține un corp perfect, ci mai mult pentru sănătatea mea. Pe lângă faptul că îți sculptează formele corpului, sportul îți oferă și multe alte beneficii: îți îmbunătățește imunitatea și starea de sănătate și te face să uiți de diferite probleme psihologice. Cel puțin pentru mine, sportul înseamnă foarte mult. Sportul m-a învățat să lupt și să depășesc greutățile.

 

– Care parte a activității de antrenor de sport îți aduce cea mai mare satisfacție?

– Cea mai mare plăcere este când îți vezi clienții fericiți și le vezi rezultatele. Fiecare om vine la sală și crede că să îți faci un corp frumos este cel mai greu lucru din lume. Eu însă demonstrez că dacă ai puțină tărie de caracter, poți să obții multe și să depui să depui efort – nu aș spune că minim, însă nu atât de mult cât ar crede clienții.

 Cum reușești să găsești limbaj comun cu fiecare client în parte?

Ca să găsești limbaj comun cu orice client, este important să cunoști puțină psihologie și un pic din limbajul corpului. Concomitent, trebuie să ai cât mai multă experiență în domeniu, deoarece asta îți oferă încredere și îți permite să comunici liber cu fiecare client. Mereu m-am străduit să fiu un om simplu și niciodată nu mă poziționez superior persoanelor care vin la antrenamentele mele. Mereu mă comport bine cu orice client, indiferent de cum arată, pentru că știu că fiecare om merită să fie respectat.

Tu ești persoana care trebuie să monitorizeze și să urmărească succesele și evoluția discipolilor din sală. Ai avut cazuri în care clienții ți-au întrecut toate așteptările?

– Desigur, am avut clienți care și-au dorit și șase antrenamente pe săptămână, ceea ce înseamnă practic fiecare zi lucrătoare de a mea. Un client după doar câteva antrenamente a vrut să opteze să facă antrenamente zilnic. În asemenea cazuri se întocmește un program aparte, pentru ca persoana să aibă putere pentru o altă zi de muncă și totodată, să se alimenteze corect. În fine, asta este un pic mai greu, însă eu apreciez foarte mult asemenea momente.

 

Din cauza carantinei a trebui să îți sistezi activitatea profesională. Cărui lucru îi duci cel mai mult lipsa?

– Din cauza carantinei am avut multe de pierdut, nemaivorbind de rezultatele mele, care au dispărut după o perioadă de două luni, din cauză că nu mă puteam alimenta corect și trebuia să economisesc. Am pierdut foarte mult, însăși convorbirile cu prietenii și cunoscuții mei, cu clienții sălii, lucru care pentru mine era foarte important. Înainte nu aveam timp nici să mă gândesc la viață, fiindcă lucram zilnic foarte mult.

 De câteva ori ai avut șansa de a colabora în calitate de model cu diferite branduri vestimentare autohtone. Nu te-ai gândit să te ocupi serios de modelling și să te dezvolți în această sferă?

– Dintre brandurile autohtone am colaborat cu Ionel, cu Maicom de două ori, cu magazinul de sport Aimo și cu alte companii din Moldova. Nu m-am gândit să-mi leg viața de modelling, deoarece pentru mine asta este în mare parte doar un hobby care îmi oferă plăcere. După lucru sau în zilele de lucru, modellingul constituie o metodă de relaxare. Astfel fac ceva și pentru mine, nu mă simt un robot care lucrează încontinuu. Modellingul nu este un lucru pe care m-aș baza, pentru că nu este stabil, mai ales în Republica Moldova, unde sfera aceasta de abia se dezvoltă.

Ai o anumită experiență în domeniul actoriei și chiar ai participat la realizarea unui videoclip și ai figurat ca protagonist în câteva filmulețe și spoturi publicitare. De unde ți se trage această dragoste pentru lumina reflectoarelor ?

– Mă reîntorc la ideea că această activitate este mai mult pentru suflet. Îmi place să fac asta, deoarece primesc plăcere. Nu mă gândesc mereu atât la punctul material, cât la partea că asemenea activități îmi oferă satisfacție. Prin actorie redau emoțiile pe care le-am trăit toată viața și pot cel mai bine să le arăt pe platoul de filmare, atunci când este necesar.

 În afară de toate aptitudinile și talentele pe care le ai, mai obișnuiești să cânți cu voce și la chitară. Este o ocupație pe care o practici din plăcere sau mai degrabă din plictiseală?

– Fac totul din plăcere, la fel și cântatul la chitară. Ca și fiecărui om, îmi place să cânt acasă, la bucătărie, în baie. Înainte nu aveam destul timp pentru asta, însă acum, dacă totuși a fost carantină, am avut mai mult timp disponibil și într-o oarecare măsură mi-am amintit de această pasiune. Chitara de multe ori o lăsam într-o parte, însă acum e momentul perfect pentru a-mi reaminti de ea.

 Cum îl vezi pe Marian peste zece ani: model, instructor de sport, pompier sau un interpret celebru?

– Nu cred că răspunsul meu o să te bucure. Nu mă revăd în nimic din asta. Sincer vorbind, mă revăd în domeniul businessului. Mereu mă gândesc la multe momente ce țin de plan financiar. Tot ceea ce fac acum îmi aduce plăcere, îmi aduce și bani, însă pentru a forma o familie pe viitor, voi avea nevoie de mai mulți bani. De aceea caut o anumită stabilitate și acum voi încerca să învăț diferite domenii și apoi să mă regăsesc în unul anumit. Totuși, cred că vreau să creez o afacere, iar pentru asta trebuie să încerc cât mai multe oportunități, ca să înțeleg unde anume se află cheia succesului meu.

Victoria Romaniuc, stagiară 

Imagini: Arhiva personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.