Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  Lilia Surdu, fondatoarea brandului MOVE, povestește despre cum se creează haina care poate fi lăsată drept moștenire

Lilia Surdu, fondatoarea brandului MOVE, povestește despre cum se creează haina care poate fi lăsată drept moștenire imprimare

20.07.2020  

Acum cinci ani Lilia Surdu a fondat Show-room-ul MOVE Womanswear. Primele încercări de design vestimentar creatoarea le-a avut încă din copilărie, acum este promotoarea conceptului de „wereable ART” sau fiind tradus mot a mot este vorba despre arta purtabilă. Aceasta presupune articole vestimentare și accesorii lucrate manual care poarta în sine un mesaj artistic unic.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Ascensiunea brandului MOVE are o istorie bogată, parcursul acestuia fiind unul de durată.

„Pasiunea pentru artă și frumos a fost întotdeauna cu mine și cu sora mea, noi încă din copilărie desenam împreună, apoi drapam diferite stofe pe haine de ale mamei. Și așa jocul acesta din copilărie cumva ne-a influențat foarte mult, pentru ca ulterior să îmbrățișăm profesia de designer și să ne inițiem o afacere anume în domeniul acesta” ne-a relatat Lilia Surdu.

Însă, când a ajuns momentul de a alege domeniul în care să-și facă studiile acesta nu a fost cel de design vestimentar:

„Am ales altă specialitate și anume Relații Internaționale și Științe Politice, am lucrat destul de mult în acest domeniu, am lucrat în cadrul organizațiilor internaționale. A fost o experiență foarte frumoasă care m-a ajutat foarte mult în ceea ce fac acum pentru că brandul nostru este prezent nu doar în Moldova, dar și peste hotare. Am fost influențați, poate, de părinți, de cei din jur, că arta și frumosul, poate rămâne doar un hobby, ceva care nu este foarte serios și probabil mulți ani am crezut. Deși încercări au fost destul de multe, inițial am avut un proiect cu ECO genți cusute manual, pe lângă aceasta încercări au fost foarte multe”.

Brandul MOVE are o istorie o lungă: „eram în căutarea unui cadou mai deosebit și am încercat să pictăm pe mătase, am cumpărat mătase, culori și am încercat. A mers, ne-a plăcut procesul acesta. Nu este tehnica batik tradițională, dar mai mult o tehnică liberă pe care noi cu sora împreună am dezvoltat-o și am abordat-o un pic din alt punct de vedere. Primele eșarfe le-am oferit cadou după care am început să avem unele solicitări și noi am zis că sună interesant, încet, încet am început să le vindem chiar. MOVE se bazează pe încercările de acum 7, 8 ani”.

Văzând că solicitările pentru eșarfe sunt în creștere, a apărut întrebarea cum ar fi o ținută pictată în totalmente.

Cel mai bun critic după spusele Liliei este mama acesteia, pentru că „ea poate să spună foarte sincer dacă îi place sau nu, ea de foarte multe ori a venit la noi în show room și a spus că ceva nu îi place, ceva nu este bine cusut”.

Lilia Surdu mereu își vedea colecțiile nu doar între hotarele țării, astfel încât a depus efort pentru a se lansa pe plan internațional, ceea ce i-a reușit:

Pentru a scoate un produs pe plan internațional este nevoie de foarte multă muncă și efort, și nu este rezultatul unei singure vizite a unei expoziții sau un singur email trimis. Este o muncă complexă, despre complexitatea căreia, probabil nici nu îmi dădeam seama.

„Primele ieșiri au fost la „Paris Fashion Week”, am participat de două ori și abia după a doua oară ne-am afirmat. A fost o muncă de un an de zile pentru a ne putea prezenta la Paris. Ieșirea pe plan internațional este o muncă complexă care implică atât participarea la expoziții, atât abordarea buyer-ilor, atât prezentarea brandului, promovarea campaniilor” a precizat fondatoarea brandului MOVE, Lilia Surdu.

Acum, a fi femeie în afaceri nu este doar o afirmație pentru fondatoarea brandului MOVE, este ceea ce i-a consolidat încrederea în forțele proprii și independența:

„Este unda dintre cele mai frumoase și deosebite experiențe pe care am avut-o în toată viața mea. M-a schimbat foarte mult în interior, am mult mai multă încredere în mine și vă explic din ce cauză, acum nu poți da vina pe cineva, tu porți responsabilitatea pentru absolut tot ce se întâmplă aici”.

Perioada de carantină a schimbat ordine firească a lucrurilor, însă pentru cei care au reușit să se acomodeze aceasta poate deveni o sursă de inspirație. În această ordine de idei, carantina a generat o nouă modalitate de abordare a clienților, marca MOVE. După cum ne-a relatat Lilia Surdu: „a fost o perioadă care ne-a schimbat și a accelerat anumite procese și anume lansarea site-ului web. Plus, oamenii nu mai vizitează show room-ul și a trebuie să testăm - Cabina de probă la tine acasă”.

Cabina de probă la tine acasă presupune faptul că curierul îți aduce articolele vestimentare selectate și după câteva ore revine să vadă dacă ai găsit ceva potrivit pentru tine.

MOVE reprezintă „wereable ART”, adică artă care poate fi purtată, dar nu de către toți. Lilia Surdu nu tinde în a fi pe placul tuturor, ci pune accent pe originalitate:

„Femeia care alege brandul nostru este inteligentă din punct de vedere artistic, ea preferă tot ceea ce este natural, sofisticat și nu neapărat se îmbracă pentru cineva, dar pentru ca ea să se simtă bine. Este o femeie puternică, care a călătorit mult, a văzut multe lucruri, poate să-și aleagă ceva deosebit și are curajul de a purta ceva mai deosebit”.

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini video: Alexei Gurduza

Sursă copertă: Arhiva personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.