Prima pagină / Oameni / Stil de viaţă  /  O domnişoară pe bicicletă: Cristina Buzovschi

O domnişoară pe bicicletă: Cristina Buzovschi imprimare

06.08.2013  

„Eu merg la serviciu pe bicicletă şi e foarte bine!”, spune Cristina. Cu această mărturisire rubrica domnişoarelor pe bicicletă aparţine în această săptămână Cristinei Buzovschi, reporter la portalul de ştiri UNIMEDIA.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

„Ajung la serviciu pe bicicletă de două ori mai repede decât cu transportul public și în plus este bine pentru sănătate", afirmă reporterul de la UNIMEDIA Cristina Buzovschi şi dezvăluie în acest dialog şi alte câştiguri pe care le poate oferi unui om mersul pe bicicletă. „Ca să ajung la serviciu, eu am de urcat niște scări. Cobor de pe bicicletă și o iau în spate. Într-o zi, am fost ajutată să urc scările de un tânăr care făcea jogging", spune Cristina şi aceasta nu este singura poveste pozitivă din experienţa ei de biciclistă.

Cristina Buzovschi pe bicicletă 

- În această vară, Cristina, te-ai urcat din nou pe bicicletă, ai testat-o la Valea Morilor şi acum mergi la lucru pe două roți. Câştigi astfel timp şi sănătate. Alte câştiguri?

- Pentru mine mersul pe bicicletă este o experiență deosebită. Mă simt pur și simplu minunat pe două roți. Dimineața când mergi la serviciu ai parte de acea senzația de răcoare, adierea vântului ce-ți trece prin păr, razele soarelui luminează calea. E altfel. Pe lângă faptul că mai scap de rutina zilnică, nu mai merg cu transportul public în fiecare zi, și încep să văd orașul în care m-am născut și am crescut din altă perspectivă.

De obicei, în transport oamenii sunt triști, cu gândul departe. Cei care merg pe jos, dimpotrivă,  au chipuri senine și mai zâmbărețe.

Sigur, Chișinăul are multe neajunsuri, dar și multe lucruri neprețuite. Eu sunt sigură că oamenii ar merge mai mult pe bicicletă, ar renunța la mașină, dacă ar ști cât este de minunat. Un prieten cândva îmi spunea că poți parcurge Chișinăul pe jos dintr-o răsuflare și avea dreptate. Nu este atât de mare orașul nostru.  

Mersul pe jos este de asemenea plăcut. De ce avem nevoie de atât de multe mașini? De ce avem nevoie de troleibuz sau de maxi-taxi pentru a parcurge două stații? Poate că unicul răspuns este că așa ne-am obișnuit. Păi iată, bicicleta schimbă percepția.

- Cum se descurcă o domnişoară pe bicicletă în traficul de la Chişinău unde nici şoferilor bărbaţi nu le este uşor? Senzaţii? Întâmplări pozitive?

- Am crezut că îmi va fi mai greu. Din fericire, nu am dat încă peste șoferi bădărani. Îmi făceam griji că voi fi claxonată, cu sau fără motiv, însă nu a fost să fie. Traficul este destul de aglomerat, sunt mașini parcate pe marginea drumului, pe care pentru a le evita trebuie să ajungi pe linia a doua, sunt gropi și denivelări pe care le simți altfel decât atunci când ești cu mașina, dar nimic din toate acestea nu mă fac să las bicicleta acasă. 

În trafic, mă străduiesc să fiu corectă, să respect cu strictețe regulile de circulație și mereu cedez trecerea mașinilor, chiar dacă uneori eu sunt cea care trebuie să aibă prioritate. Oamenii văd pozitiv mersul cu bicicletă, zâmbesc atunci când văd o fată pe bicicletă, te salută și te încurajează să continui în același mod.

Ca să ajung la serviciu, eu am de urcat niște scări. Cobor de pe bicicletă și o iau în spate. Într-o zi, am fost ajutată să urc scările de un tânăr care făcea jogging. Curios, acesta m-a întrebat încotro merg și a rămas uimit când i-am spus că merg la serviciu. Mi-a spus că rareori vede tinere care să meargă cu bicicleta la serviciu. Și mi-a părut rău, pentru că asemenea experiențe precum a mea merită trăită.

Cristina Buzovschi foto de Mircea Zatuşevschi

- Ţie îţi aparţine şi exclamaţia „Oameni buni, afară este atât de frumos! Nu mai stați pe net!". Ce te-a inspirat să spui asta?

- Da, eu am scris-o. Din păcate, cu toate era tehnologiilor ne oferă vaste posibilități, ne transformă în niște prizonieri.  Puțini tineri ies să alerge dimineața în parc, puțini aleg să-ți petreacă timpul liber cu prietenii pe terenul de fotbal sau de baschet, etc. Tot mai mulți sunt captivi ai internetului, ai gadgeturilor,  chiar și al televizorului. În loc să iasă la o plimbare, tot mai multe persoane aleg să „socializeze" pe internet, discută cu prietenii pe chat, stau pe Facebook, etc. Culmea e că și atunci când se întâlnesc cu prietenii, sau participă la o reuniune din familie, cel mai mulți tot cu nasul în telefoane și tablete stau. Aceasta este problema hiper-tehnologizării societății noastre.

UNIMEDIA: „(foto, video) Copii cu biciclete și persoane în scaun rulant, în mijlocul străzii la „Zebra 4”
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.