Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Diana Sandu a dus Chișinăul la Grenoble

Diana Sandu a dus Chișinăul la Grenoble imprimare

20.05.2014  

Diana Sandu este moldoveanca stabilită în Franța, care a dus Chișinăul la Grenoble, pentru că la Chișinău exista deja Grenoble.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Diana Sandu a ajuns în Franța pentru prima dată anul trecut, în luna februarie, prin intermediul programului Erasmus (bursa de care a beneficiat ca studentă a Universității Naționale de Artă din București). Apoi, după 4 luni petrecute în Franța, a realizat că i-ar plăcea să rămână acolo. A trecut un examen de echivalare și din luna octombrie 2013 a devenit oficial studentă la Școala Superioară de Arte Frumoase din Grenoble, în anul doi. Deci, considerând și cele patru luni de Erasmus, Diana e stabilită acolo de aproape un an.

Diana_Sandu

„În Franța sunt atât de multe lucruri frumoase și pozitive, încât nu știu de la ce să încep. În primul rând oamenii, care zâmbec mult mai des decât la noi și care sunt întotdeauna super amabili. Am întotdeauna o senzație că francezii își trăiesc viața ca pe o sărbătoare, în pofida tuturor problemelor. Călătoresc prin toate colțurile lumii, explorează și experiementează la maxim, se implică activ în diferite activități, practică diferite tipuri de sport, chiar dacă au peste 70 de ani și par a fi mereu fericiți”, ne-a spus Diana. Apoi, îi mai place că în Franța tinerii gândesc „deschis” și îi acceptă pe toți, indiferent de naționalitate, religie sau orientare sexuală. „De fapt aproape în fiecare zi observ și văd lucruri care mă fac să zâmbesc, până la urmă lucrurile sunt așa cum dorim noi să le vedem”, a mai adăugat tânăra moldoveancă.

Diana_Sandu

Ultima oară a fost acasă în octombrie (deși și-ar fi dorit să aibă posibilitatea să revină mai des, ca să-și „reîncarce bateriile”). Ne-a mai zis că „dorul pentru Moldova e mereu cu mine, în gânduri și suflet. Acum sunt însă aici și vreau să profit din plin de această oportunitate, pentru că mie îmi place să fiu conectată la modul „Aici și Acum”. Uneori încerc să blochez acest „dor”, ca distanța dintre Moldova și Franța să se reducă”, acest lucru a încercat să-l facă și acum câteva zile, aducând pentru câteva ore Chișinăul la Grenoble. 

Chisinau_Grenoble

„Când aveam vreo 12-13 ani, țin minte că am întrebat-o odată pe mama mea ce înseamnă cuvântul Grenoble (pentru că vedeam des cuvântul asta pe plăcuțele de la rutiere și pentru am stat într-un spital pe strada cu acel nume). Am fost un pic decepționată când ea mi-a răspuns că nu știe. Peste câțiva ani am nimerit cumva întâmplător în Franța și mai exact în Grenoble, oraș-geamăn cu Chișinău din 1977 (... să fie oare o simplă coincidență?). După ce am ajuns aici, abia așteptam să mă plimb pe strada Chișinău din Grenoble, însă din păcate nu am găsit-o pentru că ea nu există. „Nu e nici o problemă m-am gândit eu” și în aprilie, am făcut o intervenție publică pe Avenue du Rhin et Danube. Am imprimat plăcuțe false cu rue de Chisinau (pentru că așa e în franceză) și am străbătut strada în lung, încleindu-le deasupra celor originale. Așa eu am reușit pentru câteva ore să aduc Chișinăul în Alpii francezi.
Chisinau_Grenoble
Din curiozitate mi-am zis să întreb trecătorii dacă cunosc/au auzit ceva de Chișinău. 12 persoane din 12 nu au auzit/nu cunosc nimic despre semnificația acestui nume. (Apoi le-am dat la fiecare câte un mic flyer cu ceva informație despre capitala noastră așa, pentru cultură generală)” ne-a povestit tânăra.
Chisinau_Grenoble Chisinau_Grenoble Chisinau_Grenoble
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.