Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  (Foto) Ce citesc tinerii astăzi?

(Foto) Ce citesc tinerii astăzi? imprimare

28.08.2014  

„`Ești ceea ce citești`, e sloganul care m-a impresionat și vreau să-i adeveresc veridicitatea”, ne-a spus Mihaela Guțu și a început să întrebe tinerii Chișinăului ce cărți lecturează.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Prin transport observăm tot mai multe persoane tinere care citesc, fie că e vorba de o carte reală, fie o carte electronică citită de pe telefon sau de pe ebook. Unii citesc chiar și ziare. Tot mai multe stări de pe facebook reprezintă citate din anumite cărți. E frumos că oamenilor le place să împărtășească cuvintele frumoase și profunde pe care le citesc cu cei din jur.

Văzusem undeva un slogan care m-a impresionat: „Ești ceea ce citești!”. Într-adevăr, așa este. Iar atunci când observăm o persoană care citește pe o bancă din parc, vrem neapărat să aflăm ce carte. Astfel putem să ne creăm o impresie despre persoana dată. Curioși fiind, am decis să vedem ce citesc astăzi tinerii din Chișinău.

Veronica Zubcu 

„De curând am finalizat de citit „Dragoste în vremea holerei”. A fost cartea care m-a însoțit într-o lungă călătorie, departe de casă și nu vorbesc despre călătoria fizică, ci mai mult despre cea imaginară. Această poveste emoționantă a fost lângă mine zi și noapte până în momentul când ochii mei au terminat de parcurs ultimele cuvinte. Țin mult la un moment din acest roman, și îi mulțumesc enorm lui Marquez că a reușit să dea glas unei idei care m-a urmărit toată viața: „Florentino Ariza a înțeles ceea ce practicase fără să știe: că poți să fii îndrăgostit de mai multe persoane deodată, și de toate cu aceeași patimă, fără s-o trădezi pe nici una”. Eu nu sunt o mare amatoare a romanelor siropoase de dragoste, anume din acest motiv am ales să-l citesc, tocmai pentru că nu este siropos, nu este scris conform standardelor impuse de societate dragostei, nu este așa cum crede lumea că trebui să fie. Recomand această carte persoanelor care cred că dragostea nu vine pe un cal alb sau într-o mașină scumpă, celor care cred că poți iubi un om toată viața fără să fiți împreună și în același timp să-l iubești și pe cel care e mereu alături de tine, celor care speră, celor care iubesc și celor care încă își așteaptă marea iubire”, ne povestește Veronica Zubcu.

Ecaterina Barbaneagra

„Am început să citesc „The perks of being a wallflower” („Jurnalul unui adolescent timid”) din curiozitatea de a vedea de ce o adoră toată lumea. Cred că este destinată în primul rând adolescenţilor, pentru că concluziile pe care le faci pe parcursul lecturii sunt nişte lecţii pe care trebuie să le însuşească anume tinerii care abia încep să trăiască.

Prin stilul său retras de viaţă, personajul îţi dă de înţeles că viaţa nu trebuie trăită aşa simplu, că nu trebuie să fii un „spectator”. Trebuie să te implici, să te bucuri de fiecare moment. A doua concluzie am luat-o din celebrul citat  „Noi acceptăm dragostea pe care credem c-o merităm”. Şi asta mi se pare foarte important, întrucât mulţi tineri au tendinţa de a se subaprecia. Am avut ce sublinia în acest roman, au fost fraze care m-au pus pe gânduri, iar asta înseamnă că a fost o carte bună”, ne relatează Ecaterina Barbăneagră.

Cristian Menumortu

„La momentul dat, recitesc „Fight club” de Chuck Palahniuk pentru a treia oara. Deși plot-twistul nu mai e surpriză ca la prima lectură, cartea continuă să mă macine și să mă fascineze. După fiecare citat din carte stau ca trasnit și mă gândesc la cât de închis sunt și în ce societate decandentă și limitată trăim. Și pe lângă stilul simplu, dar captivant al lui Palahniuk, e o carte care te face să simți nevoia de schimbare”, ne spune Cristian Menumortu.

Alvina Demianenco

„Sunt una dintre cititoarele amatoare. Nu-mi place să citesc ceea ce se cere la liceu, dar unele cărți sunt destul de interesante. De obicei, citesc ceea ce-mi place, ceea ce vreau să cunosc, să învăț. Acum răsfoiesc cartea „Abilități de comunicare” de Allan și Barbara Pease. Da, sunt pasionată de psihologie. De doi ani citesc cărți scrise de Allan Pease. Studiez, în special, limbajul trupului. Această știință mă fascinează”, ne mărturisește Alvina Demianenco.

Beatrice Corsan
„Cartea mi-a devenit prietenă din 2010. Am început să o îndrăgesc atunci când am mers pentru prima oară la librăria mamei. De curând am început să-l citesc pe preaiubitul meu Haruki Murakami, mai exact romanul său „Dans Dans Dans”. Cartea-i citită doar pe jumatate, dar m-a impresionat de la prima pagină. Murakimi își scrie romanul direct, de parcă ai fi și tu prezent în toate evenimentele petrecute acolo, te îndeamnă să-l citești și să afli cât mai repede ce i-a pregătit personajului său în drumul plin de peripeții, în pași de dans”, ne zice Beatrice Corsan.

Dionis Schimbator

„Ca şi pentru mulţi alţii, lectura este pentru mine un izvor veşnic de înţelepciune, dar şi un adevărat refugiu. Încă de la început am încercat să-mi determin o anumită tipologie a lecturilor, astfel încât să-mi pot uşor categorisi necesităţile şi plăcerile mele ca cititor. În această din urmă privinţă, am devenit un admirator şi iubitor înflăcărat al filosofiei (îndeosebi filosofia politică), dar şi a istoriei, însă nu am putut să-mi prestabilesc graniţe concrete asupra unui sau altui stil. Printre ultimile cărţi citite se numără cartea „Idiotul” de F.M.Dostoievski, „1984” de George Orwell, „Republica” de Platon, „Anna Karenina” de Lev Tolstoi... Acum finalizez lectura unui roman cu renume mondial „Război şi Pace” de Lev Tolstoi. Este o operă complexă, care atinge mai multe aspecte ale vieţii sociale, politice, spirituale”, ne povestește Dionis Schimbator.

„Lecturez acum „Manâncă, Roagă-te, Iubește” de Elizabeth Gilbert. O carte pe cât de simplă pe atât de complexă. M-a impresionat, am savurat-o și o voi reciti numaidecât, pentru că în primul rând, e un model și o încurajare că nu trebuie să ne fie frică de necunoscut. Ne învață că ar trebui să fim mereu în căutarea fericirii și perfecționării, să nu ne fie frică să experimentăm și să spunem un NU ferm stereotipurilor. Un alt aspect care m-a impresionat a fost călătoria în cele trei destinații fascinante: Italia, India și Bali, unde autoarea ne scaldă într-o avalanșă de romantism și libertate. Este o carte care îți taie respirația, demonstrând că într-adevar „Cea mai grea luptă este cu tine însuți”, vorba lui Voltaire. Grea, dar nu imposibilă”, exclamă Tatiana Ganziuc.

Deci, concluzia e că tinerii de astăzi petrec timpul în biblioteci, își beau cafeaua de dimineată cu cartea în mână și adorm, poate, tot cu ea pe brațe, citesc în transport, citesc în parc, citesc oridunde le vine pofta de citit...

Ai citit aceste impresii ale tinerilor lecturanți ai Chișinăului, ai constatat cât sunt de diferiți, ce interese are fiecare și în ce domenii își doresc să se dezvolte, iar acum începe să răsfoiești și tu o carte, spune-ne impresia ta și mărturisește-ne cum te influențează pe tine lectura.

Mihaela Guțu | stagiară Stiripozitive.eu 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.