Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Maria LIBRO, despre carnetele care rezonează cu ființa și duhul omului

Maria LIBRO, despre carnetele care rezonează cu ființa și duhul omului imprimare

23.03.2020  

Maria Crygun este o tânără pasionată de pictură și arta vizuală, care reușește să transpună creativitatea în copertele handmade pe care le face. Cum a început această pasiune? Ce tehnici folosește? Care este mesajul pe care vrea să-l transmită? Maria ne-a răspuns într-un interviu pentru Stiripozitive.eu.

– Maria, povestește-ne cum a început istoria carnetelor handmade Maria Libro?

– Istoria începe cu un carnet handmade primit cadou din Grecia de la o prietenă. Am încercat să repet tehnica acestui carnet, de la care am trecut la alte tehnici, sortând și alegând corect materialele pentru o lucrare.

– Observ o predilecție pentru picturile abstracte. De unde vine pasiunea ta pentru pictură?

– Pictez de copil mic. Mai întâi la Centrul Artico, după sub supravegherea bunicii. Însă, în scurt timp, am fost nevoită să las pictura din cauza unor circumstanțe și am revenit la ea doar în anul al II-lea de universitate.

– Ce tehnici de lucru folosești? În cât timp realizezi un carnet?

– Cel mai des lucrez în tehnica papier-mâché pentru crearea formelor și texturii, iar carnetele sunt efectuate cu folosirea tehnicilor de coasere precum: nodul coptic, belgian și japonez. În dependență de complexitatea copertei și a carnetului în întregime poate lua de la câteva zile până la o săptămână. Copertele acoperă cea mai lungă parte în crearea unui carnet, pentru că necesită multă atenție și grijă. De asemenea, starea de moment influențează mult procesul artistic.

– Ce povești sunt în spatele lucrărilor tale?

– Ideea nu apare de la sine, ci din discuția cu persoana căreia i se creează carnetul. Lucrarea, în marea ei parte, presupune dorința clientului trecută prin propria realitate. Carnetul rezonează cu ființa și duhul omului, ceea ce se atribuie și la carnetele nefăcute la comandă, pentru că persoana la sigur își va găsi propria creație aici. 

– Ce mesaje vrei să transmiți prin intermediul carnetelor?

– Scopul principal e să combin designul și arta. Dorința de a crea carnete cu niște coperte unice ce atrag vizual, iar conținutul lor reprezintă foi de calitate. Pe viitor planific să utilizez foi reciclabile și reutilizate, dându-i astfel hârtiei o nouă viață.

– Din procesul de creație, cât este ideea ta și care este aportul clientului?

– Ideea vine de la preferințele clientului, întrucât partea artistică ocupă doar 10-15%.

Pe Maria și lucrările ei le puteți vedea pe pagina de Facebook și Instagram.

Fotografii: Arhiva personală 

Interviu realizat de Paulina Gușan-Polschi 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.