Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Tomm Blanaru, food bloggerul care scrie recenzii despre toate localurile pe care le vizitează

Tomm Blanaru, food bloggerul care scrie recenzii despre toate localurile pe care le vizitează imprimare

28.04.2020  

Tomm Blanaru este un food blogger care publică propriile rețete culinare, dar și recenzii despre mai multe localuri din capitală. În postările de pe pagina de Facebook „TOMM REVIEWS” se referă la specificul bucătăriei, prețul preparatelor, calitatea produselor, dar și a deservirii.

Cum ți-a venit ideea să creezi o pagină de recenzii pe Facebook?

- Aveam de mult timp această idee. Totul a început de la niște postări simple pe pagina mea personală de Facebook. Scriam acolo despre localurile pe care le vizitam, preparatele pe care le mâncam, prețurile, deservirea, atmosfera. Am observat că fiecare postare avea un feedback bun, oamenii erau interesați de această temă. Știam că în țară nu era niciun blog specializat pe recenziile restaurantelor locale. Am gândit bine conceptul viitoarei pagini, pentru că doream să le ofer oamenilor ceva nou și interesant. Așa a apărut blogul Tomm Reviews. 

În toate localurile, pe care le-ai comentat pe Facebook ai achitat masa sau faci și reclamă la unele?

- Până a apărea în mediul online cu proiectul TOMM REVIEWS” știam că acesta trebuie să fie și va fi unul obiectiv. Vreau să fiu sincer cu urmăritorii mei, altfel toate review-urile mele nu vor avea nici un rost. În toate recenziile mele scriu atât despre plusurile, cât și minusurile localurilor vizitate. Așa este corect! Mesele le achit singur, evident. În fiecare recenzie indic prețul și gramajul fiecărui preparat comandat, pentru ca oamenilor care mă urmăresc pe Facebook să le fie mai ușor să ia o decizie, merită acest local o șansă sau nu.

- Îți alegi singur felurile de mâncare atunci când mergi într-un local sau ceri să ți se recomande?

- Până a vizita un local oarecare încerc să găsesc meniul online, pentru a mă documenta mai bine despre pozițiile din meniu și politica de prețuri. Deseori știu ce voi urma să comand până a intra în sala restaurantului. Sigur, mă sfătui des și cu chelnerii, pentru că ei știu cel mai bine dacă fructele de mare sunt proaspete sau dacă mușchiul de vită a fost livrat astăzi. Până la urmă, decizia o iau eu. 

După părerea ta, ce este un „food blogger”?

- După mine, food bloggerul este o persoana care își exprimă propria opinie despre felurile de mâncare pe care le gătește singur ori despre preparatele pe care le gustă în localuri, fără a avea pretenția de a fi un mare expert în domeniul gastronomiei. Un food blogger trebuie să fie și un copywriter bun, să aibă abilitatea de a jongla cu cuvintele.  Indiscutabil, important este și contentul vizual. Un food blogger trebuie să facă ca mâncarea din pozele sale să arate sexy. 

- De unde te inspiri atunci când gătești?

- Să începem de la faptul că nu mă consider un mare bucătar. Cu câțiva ani în urmă nici nu știam să gătesc niște rețete elementare. Bucătarul care m-a motivat să gătesc a fost Gennaro Contaldo, un bucătar ce gătește rețete italiene autentice. Îl puteți vedea gătind des alături de Jamie Oliver. Primul meu fel de mâncare pe care l-am gătit de sine stătător cap coadă a fost „Caprese” – o salată italiană din mozarella, roșii, ulei de măsline și busuioc proaspăt.  

Mă inspiră mult și Stalik Hankișiev, un bucătar datorită căruia am devenit un mare fan al mâncărurilor uzbece. Îmi plac rețetele simple, gătite din produse pe care le poți cumpăra în orice supermarket ori la piață.

- Culinăria este doar o pasiune pentru tine?

- Culinăria nu este doar o pasiune pentru mine, este un mod de viață. Culinăria reprezintă o multitudine de culturi, de rețete autentice transmise din generație în generație. Îmi place să descopăr rețete noi, iar apoi să încerc să le gătesc acasă. Nu există o satisfacție mai mare atunci când simți că mâncarea ți-a ieșit așa cum ai planificat și este pe placul celor dragi.

- Cele mai multe dintre postările tale sunt despre specificul bucătăriei italiene, ai o pasiune aparte pentru aceasta?

- Este adevărat, ador bucătăria italiană. Majoritatea rețetelor sunt simple, ușor de gătit, iar produsele sunt accesibile. La sfârșitul anului 2019 am vizitat pentru prima oară Italia, am fost la Roma. Pot să zic că a fost o dragoste de la prima vedere. M-a uimit simplitatea localurilor de acolo, fără fițe, totul este extrem de simplu, iar mâncarea fantastică. Recomand să intrați în localurile care nu se află lângă principalele obiective turistice ale orașului, gen Fontana di Trevi, Colloseum sau Pantheon. La Roma am mâncat cea mai bună pasta Carbonara, pizza quatroformaggi și saltimbocca de pui. 

Îmi place mult și bucătăria georgiană. Niciodată nu aș refuza o porție de hinkali sau haceapuri. Sper că în viitorul apropiat voi avea ocazia să vizitez această țară minunată.

- Ce calități consideri că trebuie să dețină un bucătar-șef?

- Un bucătar-șef trebuie să fie mereu stăpân pe situație. Să știe despre orice lucru ce se întâmplă în bucătăria lui, pentru că mărunțișuri în acest domeniu nu există. Chef-ul trebuie să știe totul despre subalternii săi, să aibă relații bune cu furnizorii, să fie la curent cu produsele pe care le are și care trebuie comandate imediat. Pe lângă măiestria de a găti și a fi la curent cu trendurile actuale în domeniu, un chef trebuie să arate bine, să fie inteligent, să poată socializa cu oaspeții, ceea ce la noi, deocamdată, din păcate, nu prea se întâmplă. Rar când un chef iese în sala restaurantului ca să comunice cu oaspeții localului. Zic că e regretabil asta, deoarece mulți oaspeți vin în restaurant special pentru a aprecia măiestria unui anumit bucătar-șef.

Interviu de Zinaida Capațina


Fotografii: Arhiva personală

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.