Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Creații pentru a păstra amintirile capturate de aparatul foto. Interviu cu meșterița Inga Taran

Creații pentru a păstra amintirile capturate de aparatul foto. Interviu cu meșterița Inga Taran imprimare

„A face din pasiune afacere”

04.05.2020  

Inga Taran este o artistă handmade care din pasiune și-a creat o proprie mini-afacere. A început activitatea prin crearea invitațiilor pentru diverse ceremonii, a felicitărilor și a cutiilor pentru cadouri, iar în prezent confecționează manual albume foto personalizate. Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității de Stat din Moldova, Inga a anticipat faptul că indiferent de studiile și titlul pe care îl ai, prin pasiune și dedicație poți obține și poți realiza tot ce îți dorești.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Cât de banal ar părea, Inga Taran a început activitatea în concediul de maternitate, perioadă în care s-a ocupat de confecționarea diferitelor articole, precum invitații și albume, acesta constituind și primul pas către viitoarea mini afacere. Odată cu aprecierile venite în adresa lucrărilor sale, meșterița a înțeles că lucrul pe care îl face aduce plăcere atât clienților, cât și ei însăși.

„După ce tot mai des auzeam cuvinte de laudă, admirație și încurajări, a apărut idea de a crea ceea ce va rămâne ca amintire pe mulți ani, adică albumele. Vroiam să creez ceva nou și deosebit, ceea ce sunt de părerea că mi-a reușit. Am studiat multe tehnici, am probat foarte multe materiale până am ajuns la ceea ce fac acum”, afirmă Inga Taran, care este absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității de Stat din Moldova.

Își amintește și acum de prima sa lucrare. Aceasta a fost un album realizat la comandă pentru un botez, iar mai apoi artista a avut plăcerea să experimenteze cu o mulțime de tematici, tehnici de lucru și materiale. Pe cele din urmă, Inga le achiziționează din SUA, astfel asigurând diversitate de colecții de hârtie cu diferite tematici, vopsele, paste texturate, glazură, etc.

Materialele sunt sută la sută rezistente în timp. La fel ca amintirile.

Se poate mândri cu albume nupțiale, pentru jubilee, pentru sărbătorile sezoniere precum cele de iarnă, 8 martie și altele.

„Albumul poate păstra poze dintr-o vacanță, o sesiune foto, primul an din viața copilului sau un album de familie cu o istorie de decenii”, a mai adăugat meșterița.

Albumele sale, după cum ne asigură autoarea, sunt unice și irepetabile, aceasta evitând imitarea vreo unui meșter național sau internațional, dar și eludarea duplicării propriilor lucrări, acestea fiind exclusiv individuale pentru fiecare client.

Fapt despre care creatoarea albumelor spune: „Conceptul viitorului album se formează în felul următor: se discută tematica, nuanțele, mărimea albumului, se aleg elementele (de exemplu, la un album pentru copii care ar fi personajele preferate: ursuleți, iepurași, cățeluși ș. a. m. d. sau florile care ar predomina). La dorință se fac inscripții, citate, asta ce ține de personalizarea albumului. În rest, creez și-mi surprind clienții cu produsul final”.

Deși starea de pandemie a făcut ca toate ceremoniile să fie anulate, meșterița susține că afacerea sa nu a avut mult de suferit, ba din contra, încearcă să privească cu optimism situația, susținând că acum ar fi un moment foarte potrivit de a-i surprinde pe cei dragi cu un album plin de amintiri frumoase.

Pentru Inga unicul impediment în această perioadă, însă, este aspectul ce ține de achiziționarea materialelor pentru lucru care, din păcate, ajung cu întârziere, iar al doilea aspect ar fi lipsa de timp „dispun de mai puțin timp pentru a crea întrucât am 2 copii cărora trebuie sa le acord atenție maximă”, spune aceasta.

Cât despre aprecierile în adresa lucrului pe care îl face meșterița, acestea, desigur, nu se lasă așteptate, compozițiile finale trezind emoții variate – de la lacrimi până la uimire. Iar din totalul de confecții manuale, doar câteva albume nu au părăsit Moldova, majoritatea găsindu-și destinatar în Monaco, Marea Britanie, Italia și Spania.

Pasiunea la care Inga nu renunță și pe care o face cu plăcere și dedicație au și ajutat-o pe artistă să nu cedeze în fața greutăților – exemplu demn de a fi urmat de fiecare. Iar în acest sens, meșterița are și un mesaj motivațional pentru persoanele care se gândesc să se dedice pasiunii lor pentru a le dezvolta, ulterior, într-o afacere de succes: „Aș vrea să zic tuturor care au un vis, o pasiune – nimic nu e imposibil, credeți în voi și desigur munciți, practicați și neapărat veți reuși!”.

Lucrările Ingăi Taran le puteți vizualiza pe pagina sa de Facebook și Instagram.

Reporter: Ana Fomov 

Imagini: Arhiva personală

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.