Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Ina Galouza, o mămică din Chișinău, croșetează jucării inedite. Află-i povestea și admiră-i lucrările!

Ina Galouza, o mămică din Chișinău, croșetează jucării inedite. Află-i povestea și admiră-i lucrările! imprimare

08.05.2020  

Ina Galouza este o meșteriță handmade, mamă a două fetițe, originară din Chișinău. Cu toate că a absolvit Facultatea de Litere, aceasta a renunțat la carieră pentru ai acorda mai mult timp și grijă uneia dintre fetițe care suferă de paralizie cerebrală. Din pasiune și necesitate a început a croșeta, a simțit că acest lucru îi face bine și că munca sa este apreciată de către alți oameni.

  Din banii pe care îi obține din această „mică afacere” reușește să acopere câteva din cheltuielile legate de tratamentul fetiței sale, cu toate că și aceștia uneori sunt prea puțini. Nu renunță la pasiunea sa și continuă să se dezvolte  mai departe. E o adevărată împlinire sufletească, când poți oferi cuiva o „mică bucurie”, mai ales când este vorba de un copil și o jucărie.

    Ina Galouza este o adevărata femeie eroină. Nu a cedat în fața greutăților și a încercat să-și găsească și dezvolte o pasiune care ar ajuta-o nu doar moral, dar i-ar oferi și un oarecare venit. Acum, ca niciodată, are nevoie de bani și multă putere. Tocmai aceste circumstanțe au determinat-o pe femeie să înceapă a croșeta tot felul de jucării.  Nu știe cât timp va mai croșeta, însă poate afirma cu certitudine faptul că această pasiune îi aduce multă liniște sufletească și o face pe câteva clipe să uite de tot necazul pe care îl are. Această artă a preluat-o de la mama sa, care avea niște reviste sovietice de modă și încerca să croșeteze după acele imagini. 

     Prima jucărie confecționată de către Ina Galouza a avut doar 7 cm în înălțime iar după ceva timp, pe lângă curaj, a crescut și înălțimea jucăriilor, de la 7 cm la 40 – 50 cm. Pentru o jucărie, de obicei, folosește mai multe culori și asta implică cheltuieli mult mai mari. După cum ne spune Ina Galouza, prețul unui ghem variază între 30 - 50 lei, iar aceasta destul de rar confecționează jucării monocrome. Prima comanda fusese în valoare de 500 lei, respectiv toată această sumă a fost investită în cumpărarea materialelor noi. În special, femeia preferă să confecționeze personaje cunoscute din desenele animate.

Cu toate că nu refuză niciodată să croșeteze  și diferite seturi de berete și snud pentru copii sau maturi. Recent, a realizat și câteva jucării  după unele lucrări  desenate chiar de către copii. Meșterița le-a  oferit jucăriilor forma 3D, iar copii au rămas încântați văzând că personajele pictate de către ei au devenit acum reale. Pe lângă acestea, femeia a mai încercat o metodă nouă, oamenii îi transmit poze cu picii lor, iar aceasta încearcă să reprezinte chipul copiilor în miniatură. Îi place foarte mult să le imită culoarea ochilor, a părului, chiar și a hainelor. După cum ne mărturisește și Ina Galouza, acest lucru a fost o adevărată provocare.

De astfel de lucrări rămân încântați nu doar copiii, dar și părinții. De asemenea, femeia s-a mai implicat și într-un proiect de caritate în care trebuia să confecționeze hăinuțe și jucării pentru copilașii născuți prematur. Hăinuțele au fost realizate din ață de lână naturală, ghimpoasă și donate secției prematurilor din cadrul Institutului „Mamei și a copilului” din Chișinău.

Meșterița nu folosește anumite metode de promovare, a reușit să se facă cunoscută datorită prietenelor care au cumpărat inițial jucării de la ea. Plus că fiecare client mulțumit îi poate asigura un nou cumpărător. Îi place să fie originală și, în mare parte,  nu se inspiră din alte surse, deci nu confecționează jucării după anumite scheme. Se conduce după intuiția și imaginația sa. Toți banii pe care reușește să-i obțină din această „mică afacere” îi investește în tratamentul fetiței sale, Arina. Cu ceva timp în urmă a  primit o comandă destul de mare, trebuia să realizeze îngerași și păpuși pentru botezul unui copilaș.  Atunci a reușit să adune o sumă cât de cât mare și să acopere 3 luni de ședințe cu logopedul. Până la urmă, arta poate salva omenirea. 

Meșterița îi îndeamnă pe cei care sunt la început de drum să nu să se oprească la primul eșec, e normal uneori să nu iasă așa cum ți-ai propus. Însă cu insistență și perseverență trebuie de dus lucrul la bun capăt. Opera pe care o veți vedea în final vă va motiva să creați!


Fotografii: Arhiva personală

 Iuliana Gonța, stagiară 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.