Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Mihaela Jeverdan – artista care pictează cu foc

Mihaela Jeverdan – artista care pictează cu foc imprimare

13.05.2020  

Mihaela Jeverdan este o tânără din Republica Moldova care în mai puțin de un an a reușit să cucerească arta lemnului. Chiar dacă își face studiile la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, sufletul ei trăiește în simbioză cu pirogravura. Artista își pictează tablourile cu foc, motiv din care acestea sunt pline de emoții. Detalii despre pasiunea sa, aflăm din interviul ce urmează.

„Activitatea mea în domeniul pirogravurii a început în toamna anului 2019. Câteva luni fără o ocupație stabilă și câteva nopți nedormite au adus acest rezultat.  Mereu mi-a plăcut să desenez, dar niciodată nu m-am gândit că anume pirogravura va deveni ocupația de bază”.

„La început nu cunoșteam multe lucruri despre arta decorării lemnului, dar m-am documentat minuțios despre proveniența acestei arte și am aflat că, de fapt, Pirogravura era folosită de-a lungul timpului de către egipteni, triburile africane iar în China se numea „Broderia cu foc” – arta  de a grava diferite obiecte, nu doar lemnul, dar și plută, os sau piele ”.

     Descrie procesul de realizare al unui tablou?

     Sunt multe etape, începând cu procurarea lemnului. Atunci când îl cumpăr, îl aleg pe cel mai frumos, fără denivelări sau găuri. Teiul, bradul sau pinul sunt specii minunate pentru pirogravură. Apoi, tai lemnul, îi dau forma și mărimea dorită, după care îl prelucrez cu hârtie abrazivă de 220mm, 320mm și 400mm pentru a elimina părțile nedorite. După aceasta, curăț praful cu aspiratorul sau o cârpă uscată. Toate lucrările mele încep de la o schiță, pentru că e foarte important să te conduci corect. Odată ce pirograful a atins lemnul, nu poți corecta nimic, sau în caz că încerci, poți deteriora lemnul. Toate lucrările mele au semnătura mea, acest pas îl fac la urmă. După care, prelucrez cu ceară specială, anume astfel el obține duritate. 

     Ce simți când gravezi un nou desen pe lemn?

     Atunci când gravez o nouă bucată de lemn, mă simt nerăbdătoare dar totodată și relaxată. Arderea lemnului necesită mult timp și atenție.  

     Care sunt sursele tale de inspirație ?

     Sursele mele de inspirație sunt diferiți artiști din acest domeniu. Lucrările lor sunt grozave, super-realiste și extraordinar de frumoase. Îi cunosc pe câțiva din ei, am comunicat prin internet și pot spune cu certitudine că sunt oameni mega-talentați și mereu am ce învăța de la ei. 

     Continuă fraza : Pentru a realiza o lucrare cu impact este nevoie de...

     Multă pasiune, răbdare și talent. În majoritatea lucrărilor se regăsește ceva din mine, depinde mult de dispoziția pe care o posed la moment, însă cu siguranță în fiecare lucrare este multă dragoste, din acest motiv și impactul este unul pozitiv. 

     Cum pirogravura a evoluat din simplă pasiune în sursă de venit?

     Întâmplător, când am publicat primele lucrări, unele persoane au fost suprinse plăcut așa că și-au rezervat câteva portrete de familie gravate pe lemn. Este ceva deosebit, iar oamenilor le place mult!

     Cât de actuală este această artă în Republica Moldova ? Consideri că necesită promovată în rândul tinerilor?

     Din păcate, nu știu despre actualitatea acestui domeniu în Republica Moldova , dar se știe că la lecțiile de educație tehnologică băieții învață cum să mânuiască termocauterul (Pirograful) , iar eu aș fi mult mai fericită dacă și fetelor le-ar putea pune în program această îndeletnicire. Pirogravura necesită să fie promovată în rândul tinerilor. 

     Care a fost reacția familiei și a prietenilor la primele tablouri realizate de tine?

     Familia a fost plăcut surprinsă, mama știa de pasiunea mea în schimb ceilalți nu cunoșteau cu ce mă ocup. Inițial unchiul meu în glumă mi-a spus că fac bombe! Dar după ce a văzut câteva lucrări finisate , le-a distribuit pe facebook și m-a lăudat atât de mult încât mi-au crescut urechile, am noroc de o familie foarte prietenoasă și susținătoare.  

     Ce reprezintă pentru tine succesul ?

     Succesul reprezintă acea stare de echilibru între pacea interioară și bunăstarea în casă. Mulți oameni cred că succesul este în milioane de urmăritori pe Instagram și lucruri luxoase. Pentru mine este o dimineață în care eu pot să ies în grădină sa-mi servesc cafeaua , să ascult cântecul păsărilor, să-mi văd familia fericită lângă mine, iar după asta să mă așez la masa de lucru și să încep să pictez cu foc!  

 Doina Buruiană, stagiară

 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.