Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Ana Dernovaia-Buju, creatoarea Sandra’s Dolls: păpușile realizate cu dragoste de moldoveanca stabilită în Germania și ajunse în toate colțurile lumii

Ana Dernovaia-Buju, creatoarea Sandra’s Dolls: păpușile realizate cu dragoste de moldoveanca stabilită în Germania și ajunse în toate colțurile lumii imprimare

05.06.2020  

Jucăriile handmade sunt o alternativă originală și mai deosebită pentru cele din comerț. Pe lângă munca depusă de către meșter, acestea transmit și o energie aparte în casele în care ajung. Ana Dernovaia-Buju este o meșteriță originară din Republica Moldova, dar care își dezvoltă pasiune pentru crearea păpușilor departe de casă, în Germania. Depune suflet și multă muncă în fiecare păpușă creată, unele sunt blonde, altele crețoase și roșcate, cert este că fiecare dintre ele vorbesc despre personalitatea cărora au fost dăruite. Într-un interviu pentru Stiripozitive.eu, Ana ne-a povestit despre începutul pasiunii, despre micul brand pe care îl crează - Sandra’s Dolls și cum a influențat fetița parcursul.

- Ana, povestește-ne cum a fost copilăria ta? Care era relația ta cu jucăriile, în special păpușile?

- Am avut o copilărie interesantă, cu joacă pe uliţele satului, alături de copii vecinilor.

De mică visam să devin designer vestimentar. Croiam, făceam rochiţe şi hăinuţe păpușilor mele. Materiale nu prea aveam, aşa că croiam rochiile mamei. Mama a fost cea care din fragedă copilărie mi-a insuflat dragostea față de lucru manual, dragostea față de artă şi tot ce e frumos!

- Cum ai început a crea păpușile Sandra? Care a fost prima jucărie pe care ai realizat-o? 

- Ne-am mutat cu traiul în Berlin, maşina de cusut rămânând acasă, sora mea dăruindu-mi una nouă, mi-am dat frâu liber creativităţii şi abilităţilor din sfera designului vestimentar studiaţi la colegiu şi cu paşi siguri am început crearea acestor păpuși. Am creat pagina Sandra's dolls de la numele fetiţei mele Sandra.

- Cine au fost oamenii care te-au susținut? 

- Fără ajutorul oamenilor apropiaţi nu poţi. Mă ajută toata familia, în special mama mea care petrece mult timp cu Săndriţa. Este important să ştii că ai pe cine te baza şi mai ales este important că ei cred în mine şi în ceea ce fac. Prietenii mă recomandă şi mă promovează, şi le mulţumesc mult pentru asta.

- Cum te-a inspirat nașterea fiicei tale în realizarea jucăriilor?

- Odată cu naşterea Săndriţei mele s-au născut şi păpuşile Sandra's dolls.

- Fetița ta cum privește faptul că mama face păpuși și ele părăsesc casa voastră? Confecționezi păpuși, iepurași și pentru dânsa?

- Ea este într-atât de familiarizată cu ele, dar mă stărui să nu le las în mâinile ei, pentru că ele rămân, totuşi, mai mult păpuşi pentru decor. Sandra are primele mele lucrări și sunt preferatele ei.

- Care este procesul de realizare a unei păpuși? 

- Procesul necesită foarte mult timp, materiale alese pe „sprânceană" şi multă creativitate. Eu le confecţionez cap-coadă, inclusiv încălţămintea, gentuţele şi celelalte accesorii. Necesită mult timp, însă ele mă relaxează, mă detaşează de stresul cotidian şi sunt mândră de mine și de rezultatele obţinute.

- În prezent, confecționarea păpușilor este o pasiune sau ți-a devenit și o sursă de venit?

- La moment este doar un hobby, din lipsă de timp nu pot trece la etapa de afacere, la moment sunt încă în stadiu de idee. Dar cu siguranţă o voi pune în aplicare pentru că îmi doresc să fac numai asta.

- Până unde au ajuns jucăriile tale?

- O păpuşică a ajuns în Australia, la bunica unei colege de grupa de la scoala de germană, 2 iepuraşi locuiesc în Statele Unite ale Americii,  Sacremento, iar majoritatea stabilindu-se în țările din Europa. 

 - Care a fost cea mai frumoasă reacție primită de la clienți?

- Mereu am primit doar reacţii pozitive şi de mulţumire din partea clienților, pentru că mereu am depus suflet în fiecare păpuşică creată!

- Care sunt dorințele clienților tăi? Ai vreun exemplar care a devenit vedeta colecției tale?

Majoritatea clientelor doresc păpușile personalizate, și mai nou păpuşile cu ochi, năsuc şi guriţă, ele sunt noi acum în colecţia mea!

- Care este prețul unei jucării confecționată de către tine?

- Preţurile variază de la 60€ până la 80€, în dependenţă de model şi complexitate!

Lucrările Sandra's Dolls pot fi găsite Aici

Fotografii: Arhiva personală

Reporteră: Paulina Gușan-Polschi


EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.