Prima pagină / Oameni / Vorbire directă  /  Au desenat și au câștigat: 40 de copii din toată țara premiați în cadrul unui concurs despre grija în familie

Au desenat și au câștigat: 40 de copii din toată țara premiați în cadrul unui concurs despre grija în familie imprimare

04.03.2014  

Veste bună de la Ministerul Educației, UNICEF și Centrul Media pentru Tineri: concursul național de desene „Familia mea mă crește cu grijă” și-a desemnat câștigătorii.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

40 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani din toată țara au primit diplome și seturi de pictură pentru că și-au exprimat opinia despre ce înseamnă o familie grijulie pentru ei. Concursul „Familia mea mă crește cu grijă” a fost organizat de Ministerul Educației și UNICEF în parteneriat cu Centrul Media pentru Tineri cu scopul de a promova în rândul copiilor, părinților și profesorilor educația fără violență.

Liliana Palihovici

La concurs au participat mai mult de 800 de copii din toate regiunile țării, inclusiv regiunea transnistreană, autonomia găgăuză,  precum și copii de la Penitenciarul din Goian.

Cele mai bune 150 de lucrări au fost amenajate într-o expoziție inaugurată astăzi în incinta Centrului pentru Copii și Tineret „ARTICO", se arată într-un comunicat de presă difuzat de UNICEF.

Nuné Mangasaryan

La eveniment au participat Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, Ministrul Educației, Maia Sandu, Reprezentanta UNICEF în Moldova, Nuné Mangasaryan, copii, părinți și profesori din teritoriu.

„Să nu plece peste hotare", „să le fie alături", „să se joace cu ei", „să le asigure o viață sănătoasă", „să-i crească cu grijă" - acestea sunt doar câteva din mesajele copiilor către părinți pe care le-am putut surpinde din desenele pe care le-am văzut astăzi. Desenele sunt reprezentative deoarece la concurs a participat un număr record de copii, ceea ce ne arată că ei vor să fie auziți și vor să simtă grija părinților", a spus Nuné Mangasaryan, Reprezentantul UNICEF în Moldova. 

Cristina, una din învingătoarele concursului, spune că nici nu împlinise doi anișori, când părinții ei au plecat să muncească peste hotare. După șapte ani ei au revenit, însă Cristina își amintește că "și-a simțit copilăria altfel decât cea a prietenilor săi". „Prin acest concurs eu am vrut să-mi exprim fericirea pe care o simt atunci când sunt înconjurată de dragostea  părinților mei", a menționat fata. 

Desenele copiilor vorbesc și despre practicile de educație și modelele de comportament care persistă în familiile din Republica Moldova. Cele mai multe desene ilustrează familii cu patru membri - mama, tata și doi copii, și foarte rar, un desen dintr-o sută, familii cu un singur părinte sau cu trei și mai mulți copii. Totodată, majoritatea picturilor surprind activități casnice din viața de zi cu zi. Cel mai des bărbații se odihnesc în fotolii și citesc ziare, iar mamele sunt acelea care îndeplinesc munca casnică și au grijă de copii. 

Concursul de desene „Familia mea mă crește cu grijă" a fost organizat în anul 2013 în contextul unei campanii mai largi de promovare a educației fără violență cu genericul „Protejează-mi copilăria", desfășurată de Guvernul Republicii Moldova, cu suportul UNICEF și altor parteneri naționali și internaționali. Expoziția din incinta Centrului pentru Copii și Tineret „ARTICO" (str. Ștefan cel Mare, 169) va fi deschisă până la data de 30 aprilie 2014.

Comunicatul în engleză al evenimentului este aici: 04.03.14_My_family.pdf

Poza de familie a Concursului național de desene „Familia mea mă crește cu grijă”. Desen de Daniela Balaur. Desen de Cristi Bruma. Desen de Victor Bratu. Desen de Cristina Bors. Desen de Iulian Baicean. Desen de Andreea Chirtoca. Desen de Igor Bulgar. Desen de Daniela Ermurache. Desen de Ecaterina Cojocaru. Desen de Ariana Cuiban. Desen de Nicu Cerga. Desen de Alina Fiodorov. Desen de Mihai Fedosiu. Desen de Arina Grosu. Desen de Alexandru Marie. Desen de Iana Mitoglu. Desen de Alexandrina Miron. Desen de Anastasia Petrusco. Desen de Valeria Mititelu. Desen de Victoria Pinzaru. Desen de Alina Osievschi. Desen de Vladimir Sirbu. Desen de Victoria Tamazlicari. Desen de Daria Postolachi. Desen de Nicoleta Popac. Desen de Catalina Tcaciuc. Desen de Diana Turcan. Desen de Daniela Zalujnii. Desen de Elizaveta Tutunaru. Desen de Cristina Tofan. Desen de Gheorghe Ungureanu. Desen de Mihaela Lupu.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.