Prima pagină / Oameni / Vorbire directă  /  (Video) Boris Tadić, Președintele Serbiei în 2004-2012: „Felicit Moldova pentru ceea ce face”

(Video) Boris Tadić, Președintele Serbiei în 2004-2012: „Felicit Moldova pentru ceea ce face” imprimare

17.04.2014  

Boris Tadić, Președintele Serbiei între anii 2004 şi 2012, a felicitat în interviul său pentru Stiripozitive.eu Republica Moldova pentru ceea ce a reuşit pe calea integrării europene. „Sunt surprins în mod pozitiv de ştirile pozitive din Moldova și voi duce acest mesaj în țara mea”, a mai spus Boris Tadić, care s-a aflat la Chişinău, la invitaţia Fundaţiei Est-Europene.  

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Ce vești bune ne aduceți din Serbia?

Boris Tadić: Am avut alegeri câteva luni în urmă, acum negociem formarea unui guvern. Suntem în mijlocul negocierilor şi nu știm cum va arată noul guvern. Partidul din care fac parte participă și el la negocieri în anumite condiții.

Vestea bună pentru țara mea este că în ultimele luni, după mulți ani de reforme, am început negocierile pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene.

Asta nu înseamnă că am încheiat procesul de reformare, ci înseamnă că trebuie să grăbim procesul, care este dificil dar pozitiv.

Boris Tadić, Președintele Serbiei în 2004-2012.

Ce poate învăța Moldova din experiența Serbiei în procesul de integrare europeană?

Boris Tadić: Avem multe lucruri în comun. Suntem și noi o un societate deosebită, cu minorități naționale și culturi diferite prezente în țara mea. De asemenea, avem de a face cu dispute teritoriale. La fel cum Republica Moldova se confruntă cu problema regiunii transnistrene, în țara mea este problema Kosovo. De aceea spun că avem multe similitudini.

Cred că depinde de voi să decideți orientarea strategică către Uniunea Europeană care, după părerea mea, este cel mai bun scenariu și cea mai bună opțiune pentru viitor pentru cetățenii Moldovei, pentru oamenii de rând.

Puteți învăța din experiența noastră cum să negociați, cum să obțineți dreptul la liber schimb, și alte etape ale procesului de integrare, în care noi avem deja experiență.

Care este cel mai ușor și rapid pas spre integrare europeană?

Boris Tadić: În procesul de reformare nu există ceva ce e cel mai ușor sau cel mai rapid.

Procesul de reformare ia timp. Nu există reforme ușoare sau rapide. Procesul de reformare durează.

Încercarea de crea scurtături va eșua. Dezvoltarea pe care trebuie s-o facă societatea trece, prin faze, ia timp. De aceea sugerez să luați în considerare experiența altor state care au parcurs deja aceste etape sau le parcurg acum.

Într-un cuvânt, aveți nevoie de ajutor și de aceea suntem aici, noi foștii lideri ai țărilor care deja s-au integrat în Uniunea Europeană Vorbesc de Președintele Kwasniewski, care a fost președinte în perioada în care această frumoasa țara a devenit stat-membru al Uniunii Europene. Serbia care acum negociază și Albania negociază statutul de candidat.

Şi câteva observații din vizitele dumneavoastră în Moldova?

Boris Tadić: Cred că e a patra mea vizita în Moldova. Am fost într-o vizită oficială, am discutat cu fostul Președintele Voronin, președintele de la acea vreme, Lupu, și văd îmbunătățiri semnificative. Vreau să vă felicit pentru ceea ce faceți.

Cred că această vizită a Clubului de Madrid poate fi de folos, datorită misiunii clubului nostru și a foștilor lideri.

Suntem aici pentru a împărtăși experiența noastră cu liderii politici și cu oamenii de rând.

Suntem aici pentru a promova valorile umane și pentru a facilita procesul de integrare prin experiența noastră și vorbind despre aspectele de ordin strategic.

Noi vrem să vă ajutăm și suntem aici pentru a promova și rolul societății civile, nu doar al partidelor politice sau liderilor lor.

Trebuie să înțelegem rolul tuturor părților componente ale societății, fără de care este foarte greu să progresezi.

Vă felicit pentru tot ceea ce ați făcut pentru a îmbunătăți țara voastră frumoasă și condițiile de viață ale oamenilor de rând. Dar trebuie să vă spun că trebuie să continuați acest proces.

Există în Serbia un portal de ştiri pozitive?

Boris Tadić: În Serbia, din păcate, nu există un portal de ştiri pozitive. Este o ideea splendidă. Pentru că media vorbeşte, de obicei, despre lucrurile negative. De aceea sunt surprins în mod pozitiv de ştirile pozitive din Moldova și voi duce acest mesaj în țara mea.

Ce visați să deveniți când erați copil?

Boris Tadić: Pictor, ca să fiu sincer. Sau să fac filme, ceva în domeniul artelor Am renunțat însă, pentru că am înțeles că nu pot fi artist.

Am un pic de talent în pictură, dar nu sunt pictor. Există, totuși, o legătură între artă și politică și despre aceasta vorbesc la universitate.

Există și diferențe: politicienii trebuie să fie mai raționali decât artiștii, dar câteodată în negocieri, în crearea unei viziuni, trebuie să te bizui pe talentul unui artist. 

---

Boris Tadić, Preşedinte al Serbiei în anii 2004-2012, s-a aflat, la Chişinău, la 14 şi 15 aprilie 2014, alături de Aleksander Kwasniewski şi Rexhep Meidani, la invitaţia Fundației Est-Europene. Împreună cu partenerii săi, European Partnership for Democracy din Belgia și Club de Madrid din Spania, Fundația Est-Europeană a organizat acest eveniment în cadrul proiectului „INSPIRED” - Programul Integrat de Suport pentru Reforme Inclusive și Dialog Democratic, susținut de Uniunea Europeană.

Boris Tadić, Aleksander Kwasniewski şi Rexhep Meidani împreună cu echipa Fundaţiei Est-Europene.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.