Prima pagină / Oameni / Vorbire directă  /  (Foto) De ce părinții se supără pe adolescenții lor?

(Foto) De ce părinții se supără pe adolescenții lor? imprimare

20.10.2015  

Perioada de adolescență este frumoasă, însă plină de riscuri și neînțelegeri între generații. Am discutat cu mai mulți adulţi și am aflat motivele din care ei se supără și nu-și înțeleg tânărul.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

„De ce părinții se supără pe adolescenții lor?” - aceasta a fost întrebarea care am adresat-o unor adulţi pe care i-am surprins, în calitatea lor de specialişti, la Cursul Avansat „Şcoala de Toamnă în Sănătatea Adolescenţilor”, care se desfăşoară, la 19 -23 octombrie 2015, la Chişinău.

sondaj

Părinții în multe cazuri nu știu ce i se întâmplă cu adevărat adolescentului, nu au fost informați despre particularitățile și necesitățile acestei perioade. În al doilea rând, părinții trebuie să-și rezolve problemele de cuplu fără al implica sau al învinui pe adolescent de aceste neînțelegeri. Ei trebuie mai întâi să se cunoască pe sine, nevoile personale, nevoile sale în cuplu. Dacă va exista o relație armonioasă între soț și soție, dacă se vor informa și vor înțelege care sunt nevoile reale ale adolescentului, atunci nu vor apărea aceste supărări și probleme”, declară Galina Leșco, Şefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Coordonator Naţional al Proiectului „Generaţie Sănătoasă”.

son

Conflicte apar, fiindcă din start nu se valorizează erarhiile în familie, nu se discută despre drepturile și responsabilitățile adolescentului. Chiar dacă și noi am fost adolescenți, am trăit în alt mediu, am fost educați și instruiți altfel, este o diferență mare între aceste perioade”, zice Marina Petrova.

sondaj

Părinții se supără, deoarece au uitat că au fost și ei adolescenți. Ei doresc să domine, doresc ca copiii lor să gândească ca un matur”, spune Ina Șevcenco.

sondaj

„Ar fi bine ca părinții să se pună în pielea adolescentului, să-și amintească de perioada când erau ei adolescenți și atunci nu vor apărea aceste supărări”, afirmă Dumitru Rubanovici, medic la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”.

sondaj

Părinții de cele mai multe ori nu sunt pregătiți, nu sunt informați, iar Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor vin în ajutorul acestor părinți. Sunt invitați atât adolescenții, cât și părinții acestora la centrele date. Ne străduim să învățam părinții cum să creeze relații corecte cu adolescenții lor. De multe ori ei spun: „Eu sunt părinte, tu copil, ascultă!”, dar noi îi informăm și le explicăm că trebuie să existe între părinte și adolescent relații de prietenie, trebuie să fie la egal. Când apare o problemă, nu încercați să-l dominați pe adolescent, veniți la CSPT și discutați cu un psiholog, împreună puteți să rezolvați conflictele dintre generații. Noi planificăm să facem și o școală pentru părinți, deoarece puțini dintre ei știu cum să se comporte cu tinerii lor”, povestește Raisa Zaharov, psiholog la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor, Cantemir.

sondaj

Eu consider că e ceva normal ca la această vârstă să apară și niște conflicte, însă noi trebuie să fim mereu alături de ei și să-i corectăm la timp, să nu facă un pas greșit. Supărări apar și din motivul că părinții mereu se grăbesc, ei nu au timp pentru copiii săi. Mereu ne grăbim la serviciu, însă trebuie să ne oprim, să-i îmbrățișăm, să le spunem mai multe cuvinte bune”, mărturisește Zinaida Domenco.

sondaj

„Eu lucrez cu adolescenții și realizez că ei nu sunt înțeleși, dar și părinții nu sunt informați despre necesitățile unui tânăr, nu-i cunosc drepturile și atunci apar ciocniri între adolescentul care dorește să pară adult, pentru că el arată ca un matur la exterior, dar are probleme în a fi înțeles de către părinții săi. Am descoperit că părinții nu sunt învățați cum să se comporte cu tânărul lor, ei se concentrează la muncă, la treburile personale”, zice Aliona Stepan.

sondaj

Părinții doresc ca adolescentul lor că fie ideal, însă nu-și dau seama că uneori greșesc, nu realizează că această vârstă este mai complicată”, povestește Radica Grîu.

sondaj

„Lipsește comunicarea între părinți și copii, lipsește încrederea. Și noi am fost adolescenți, însă părinții de atunci aveau alte competențe dezvoltate, simțul comunicării era prezent și erau mult mai responsabili, încrederea în copii tot se educa, eu am fost așa educată. Părinții dorind să le ofere prea mult copiilor lor, nu le dezvoltă responsabilitatea, îi tutelează prea mult și atunci apar conflictele. Ne străduim să educăm părinți care să fie un exemplu pentru copiii lor, dar din păcate acești tineri pe care-i educăm au fost crescuți fără un părinte sau altul, deoarece mulți au plecat peste hotare”, zice Valentina Samoilenco, lector la Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Sondaj Sondaj Sondaj Sondaj Sondaj Sondaj Sondaj Sondaj Sondaj
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.