Prima pagină / Oameni / Vorbire directă  /  Viorica Marian, profesoara moldoveancă din SUA care speră să ajungă o femeie președintă în Statele Unite și în Moldova „pe parcursul vieții mele sau cel puțin pe parcursul vieții copiilor mei”

Viorica Marian, profesoara moldoveancă din SUA care speră să ajungă o femeie președintă în Statele Unite și în Moldova „pe parcursul vieții mele sau cel puțin pe parcursul vieții copiilor mei” imprimare

13.11.2016  

Acum opt ani, în a opta lună de sarcină, a votat pentru prima dată în alegerile din Statele Unite ale Americii. Atunci, în 2008, profesoara universitară Viorica Marian, originară din Republica Moldova, s-a aflat alături de legendara realizatoare de emisiuni TV, Oprah Winfrey, în campania „Ieși la vot!”. Acum Viorica Marian împărtășește cu echipa Stiripozitive.eu atât emoțiile legate de alegerile prezidențiale din SUA de marți, cât și experiența sa de profesor la Departamentul de Științe ale Comunicării la Northwestern University din Evanston, Illinois.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Un dialog cu Viorica Marian de la Northwestern University din Evanston, Illinois, un profesor universitar cu rădăcini în Moldova, care și-a făcut casa academică în Statele Unite ale Americii.

- Cum s-au văzut aceste alegeri prezidențiale din Statele Unite, în care s-au confruntat Hillary Clinton și Donald Trump, din perspectiva Dumneavoastră de cetățean american? Cum le poate descrie un profesor universitar, care cercetează și predă comunicarea?

- Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii au polarizat și mai mult o tară deja divizată aproape egal între democrați și republicani. Fiecare partid favorizează surse de informație care perpetuează și amplifică și mai mult poziția acelui partid. Ca rezultat, opiniile fiecărui grup doar se calcifiază, comunicarea între aceste două grupuri este minimă și emoțiile sunt escaladate.

În imagine: Viorica Marian împreună cu soțul înainte de operă.

Eu exist într-un univers care este populat în majoritate cu oameni de știință, literatură și arta, și acest contingent de oameni în SUA de obicei e orientat spre stânga și are tendința de a vota pentru Partidul Democrat. Desigur, stânga în SUA este mai la dreapta decât multe partide de dreapta în Europa. E curios faptul ca mulți imigranți, inclusiv imigranți din Moldova și din fostul bloc sovietic, tind să voteze republicani și îl simpatizează pe Trump. Însă în pofida diviziunii care există în țară între democrați și republicani, o trăsătură caracteristică a Statelor Unite ale Americii este că transmiterea puterii din în mâinile unui Președinte și de la un partid la altul decurge în mod pașnic.

Mulți colegi din Europa mă întreabă de ce în SUA persoana care a obținut cel mai mare număr de voturi din partea poporului nu câștigă obligatoriu alegerile, ci câștigă persoana cu majoritatea voturilor colegiului electoral. În cazul dat, de ce Donald Trump a câștigat, dacă Hillary Clinton a primit mai multe voturi de la oameni?

Explicația este că fondatorii țării au dorit ca toate teritoriile și statele națiunii să fie reprezentate în procesul alegerilor, nu doar locurile care sunt cel mai populate. Dacă ar câștiga persoana cu majoritatea voturilor, atunci candidaților le-ar păsa doar de orașele cele mai mari și cele mai dens populate - New York, Los Angeles, Chicago, Houston si așa mai departe, și nu le-ar păsa de lumea din sate sau din orașele mici, de țărani și oameni din sânul țării.

În alegerile prezidențiale recente, cu toate că Hillary Clinton a câștigat voturile colegiului electoral din California, New York, Illinois și multe alte state și a fost candidată preferată în centrele urbane, ea a pierdut voturile colegiului electoral din regiunile centrală și din sudul țării, în special regiunile rurale, voturi pe care Trump le-a curtat în timpul campaniei electorale și le-a câștigat în masă.

Aceasta este doar a cincea oară în istoria Statelor Unite când candidatul cu mai multe voturi populare a pierdut alegerile datorită votului colegiului electoral - Andrew Jackson în 1825, Samuel Tilden în 1876, Grover Cleveland în 1888 și Al Gore în 2000. Toți au câștigat votul popular, însă au pierdut alegerile prezidențiale.

- În 2008, ați făcut parte din campania „Ieși la vot!" și v-ați aflat pe aceeași scenă alături de făcut istorie cu Oprah Winfrey, cea care a făcut istorie cu un talk show legendar. Cum a fost această experiență? Cum este de fapt de la câțiva pași Oprah Winfrey, a cărei carte „Ce știu cu adevărat" a apărut în 2016 și în limba română?

- Oprah Winfrey a fost bazată mulți ani în Chicago, unde locuiesc. E o persoană care a influențat discursul social al tarii pe parcursul deceniilor, influențând ceea ce lumea citește, privește și apreciază.

A fost o onoare pentru mine să particip la eforturile echipei Oprah de a mobiliza votul în 2008 într-o alegere istorică pentru Statele Unite și de a face pledoarie în favoarea științei.

Pentru o tară a cărei istorie duce pata robiei și rasismului, alegerea lui Barack Obama a fost un eveniment remarcabil.

Anul acesta din nou au fost alegeri istorice, datorita faptului că pentru prima oară o femeie a candidat din partea unui partid major la postul de Președinte al Statelor Unite. Și chiar dacă nu a câștigat, prezența unei femei a marcat un moment important în istoria țării.

Și atunci, și acum, am fost la centrul de votare cu copiii mei, într-un efort de a instila în ele responsabilitatea civica și aprecierea procesului democratic de la o vârstă mică. Sper să ajungă o femeie președintă în Statele Unite și în Moldova pe parcursul vieții mele sau, dacă nu, cel puțin pe parcursul vieții copiilor mei.

- Cum este să te naști în Moldova și să fii profesor universitar în SUA? Ce se poate împrumuta pentru Moldova din sistemul de educație?

- SUA e o țară care istoric a atras mulți profesori, oameni de știință și persoane creative din toată lumea. De exemplu, SUA are cel mai mare număr de laureați ai Premiului Nobel din lume, dar majoritatea acestor  laureați sunt originari din alte țări. Anul acesta, toți laureații Premiului Nobel din SUA sunt originari din alte țări.

La o cină recentă la universitatea în care lucrez, într-o conversație cu laureatul Premiului Nobel 2016pentru Chimie, Sir J. Fraser Stoddart, care e originar din Scoția, am constatat ambii că suntem înconjurați de profesori americani care în majoritate sunt originari din alte țări.

With Northwestern Professor Sir J. Fraser Stoddart, Nobel Prize Laureate in Chemistry this year

În imagine: Viorica Marian împreună cu profesorul de la Universitatea Northwestern, Sir J. Fraser Stoddart, laureat al Premiului Nobel pentru Chimie în 2016.

Aceasta de fapt a devenit o normă în SUA și deseori constatăm la evenimente și conferințe academice că suntem un profesorat cu rădăcini globale care ne-am făcut casa academică în SUA. Aceasta este în mare măsură datorită faptului că Statele Unite rămân o societate care susține eforturile creative și academice.

În opinia mea, o deosebire între sistemul de educație din Moldova și din SUA este diferența între susținerea alocată la diferite niveluri academice. Aș descrie aceasta ca două triunghiuri orientate invers. La baza triunghiului, educația la nivelul scolii primare în Moldova e de obicei mai bună decât in SUA. La nivelul școlii medii, școlile din Moldova sunt deseori, dar nu întotdeauna, mai bune decât în SUA. Cu cât mai sus te ridici la nivelul de educație, cu atât mai puternic este sistemul de educație în SUA și mai slab în Moldova. Acolo unde e vârful triunghiului moldovenesc e baza triunghiului american. Multe universități din SUA sunt foarte puternice, iar aspirantura și academiile de știință sunt la nivel extraordinar.

Moldova are un potențial uman mare, însă acest potențial în prezent nu este realizat pe plan științific. Unele lucruri, ca de exemplu, infrastructura științifică și tehnică, au nevoie de resurse financiare. Alte lucruri, ca de exemplu, sexismul și discriminarea persoanelor cu diferite abilități și orientări sexuale, sunt endemice la nivel social.

Dacă ne uităm la Academia de Științe a Moldovei, practic toți membrii sunt bărbați, cu mici excepții pe care le putem număra pe o singura mână și încă ne-ar mai rămâne degete. Aceasta înseamnă că jumate din creierele Moldovei, din resursele intelectuale ale Moldovei nu sunt utilizate optim. Atunci când excludem o mare parte a populației din participarea la viața științifică, intelectuală, economică și politica a țării, pierdem cu toții, pierde întreaga societate.

- Toți profesorii sunt întrebați cum sunt studenții de astăzi. Deci, cum sunt tinerii de acolo?

- Cred că în SUA, ca și în toată lumea și în toate generațiile, tinerii sunt mai progresivi, mai idealiști, mai optimiști, mai cutezători și mai îndrăzneți ca cei mai în vârstă, care de multe ori au rămas deziluzionați și sceptici și bătuți de soartă.

Desigur, sunt deosebiri între tineri în funcție de clasa socială, nivelul de studii, resurse, pasiuni, talente și interese. În acești 17 ani ca profesoară la universitate, am avut ocazia să fiu martoră la mai multe generații de studenți. Și pot spune: viitorul este în mâini bune, numai dacă nu ar face generațiile mai în vârstă prea mare daună.

Generațiile tinere sunt mai flexibile, mai acceptante față de diferențele dintre oameni, mai deschise la idei noi, mai capabile de a genera și accepta schimbări. Drept că de multe ori le lipsește experiența, așa că ideal ar fi scenariul de cuplare a talentelor tineretului cu talentele persoanelor în vârstă (înțelepciunea, experiența, răbdarea).

Pentru mine, generația tânără este de multe ori o sursă de inspirație și energie. Pe plan personal, profesia de profesoară și experiența de mama sunt reciproc benefice. Pentru că experiența cu studenții mă ajută să îmi înțeleg mai bine copiii adolescenți și viceversa, copiii mă ajută să îmi înțeleg studenții la un nivel mai individual.

- Cartea și tinerii din SUA: dacă citesc? ce citesc? cum sunt încurajați să o facă și dacă le ajută asta în profesie?

- Dacă citește și ce citește lumea în SUA depinde de persoană și de înclinații. Unii citesc mult, alții mai puțin, iar alții nu citesc defel.

Cei care citesc, citesc în funcție de interes. Fiica noastră preferă cărți science fiction. Fiica prietenilor noștri preferă versuri. Eu citesc diferite genuri non-fiction și fiction, nemaivorbind de literatura profesională în științe cognitive și sociale. Am concomitent șapte cărți pe noptieră care așteaptă să fie terminate sau începute, la diferite etape de citire. Cu colegii discutăm deseori cărți noi, recenzii literare și eseuri politice și sociale. Mulți colegi și cunoscuți scriu prolific - cărți, articole științifice și populare, piese de teatru și film. Dar aceasta este cert pentru cercurile universitare și intelectuale, și nu e neapărat caracteristic pentru toate segmentele de populație.

Sondaje recente bazate pe răspunsuri personale au dezvăluit că 27-28 la sută din populația SUA nu au citit nici o singură carte anul trecut. Dacă citește lumea, depinde de tradițiile din familie, de sistemul de valori personale, de clasa socială, de nivelul de educație, de profesie. Așa este nu numai în SUA, ci probabil la fel e și în Moldova, și peste tot.

- Și un mesaj, o vorbă bună, încurajatoare pentru tinerii din Moldova?

- Moldova, din nou, s-a aflat la o răscruce. Am început acest interviu cu alegerile, în SUA, și încheiem la fel cu alegerile, în Moldova.

Eu, deoarece sunt plecată din Moldova de mai mult de un sfert de veac, nu cunosc bine viața politică din Moldova și personalitățile ei. Singura persoană cu care mi s-au intersectat cărările este Maia Sandu, cu care în 2015 am participat împreună la un panel moldo-american dedicat științei și educației. Sunt impresionată de ea și de faptul că Moldova a avut un asemenea candidat la funcția de Președinte.

Acum, când răspund la întrebările acestui interviu, încă nu știm rezultatele alegerilor. Cuvintele mele de încurajare sunt adresate pentru tinerii din Moldova ca să iasă la vot și să participe la viața politică a țării, să-și facă auzită vocea. În SUA, 43la sută nu au votat anul acesta la alegerile prezidențiale. În Marea Britanie, 28 la sută nu au votat anul acesta în referendumul Brexit. Rezultatele sunt cunoscute. Votul tinerilor contează și poate însemna diferența între doua pârtii foarte diferite pentru Moldova.

Interviu de Igor Guzun

* * *

Cum e să ajungi la Oprah Show şi să te cunoşti cu vedete de talia lui Adam Sandler? Succesul american pentru o moldoveancă stabilită în SUA de 25 ani. Un reportaj Prime TV în emisiunea „Prima oră” din 29 noiembrie 2016.

 

Viorica Marian. Portret de familie. La festivitatea de absolvire a unui aspirant al profesoarei Viorica Marian. Viorica Marian și Adam Sandler. Viorica Marian și Mikhail Baryshnikov în iunie 2013. Viorica Marian cu actrița Rita Wilson, soția lui Tom Hanks. O lecție în Hong Kong. Profesor: Viorica Marian. Cu familia (soțul și cele trei fiice) la botezul fiicei mai mici, Grace, la biserica ortodoxă română din Chicago, împreună cu matematicianul Igor Guzun și soția Angela, la fel din Moldova. Viorica Marian alături de Cristofor Aldea-Teodorovici la deschiderea Consulatului onorific al Moldovei la Chicago. La susținerea unei teze de doctorat a unei studente din Belgia, Evelyne Lagrou. La Convenția moldo-americană pentru știință.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.