Prima pagină / Oameni / Vorbire directă  /  Aurica Danalachi, singura moldoveancă din comitetul de organizare a Summitului Național al Diasporelor din Italia

Aurica Danalachi, singura moldoveancă din comitetul de organizare a Summitului Național al Diasporelor din Italia imprimare

13.07.2017  

Interviu cu Aurica Danalachi, singura reprezentantă a Republicii Moldova în comitetul de organizare a Summitului Național al Diasporelor din Italia (it. Summit Nazionale delle Diaspore), organizat pentru prima oară în peninsulă. Evenimentul este preconizat să se desfășoare la 18 noiembrie 2017, la Roma.

Conferința de lansare a proiectului "Migrație și participare: primul summit național al diasporelor cu Cooperarea italiană" a avut loc vineri, 7 iulie, în capitala Italiei. Proiectul a fost propus de Grupul de lucru Migrație și Dezvoltare al Consiliului Național pentru Cooperare și Dezvoltare, din cadrul Ministerului de Externe al Italiei (it. Consiglio Nazionale per la Cooperazione allo Sviluppo). Prima întrunire în teritoriu, prevăzută în cadrul proiectului, va avea loc la 15 iulie, la Florența, iar la 16 iulie, la Napoli, după care vor urma alte 5, în câteva orașe italiene.

Alte două întruniri sunt dedicate antreprenorilor străini, titulari ai întreprinderilor individuale în Italia. "Stranieri protagonisti" (rom. Străinii protagoniști) - titrează cotidianul italian Repubblica, menționând câteva atuuri ale acestui proiect: abordarea Diasporelor din Italia ca resursă strategică pentru toți - valorizarea prin programe de cooperare, colaborări și parteneriate în vederea atingerii obiectivelor de dezvoltare sustenabilă, implicarea și punerea în valoarea a numeroaselor asociații ale imigranților din Italia, în domeniul cooperării și dezvoltării etc.

Aurica Danalachi este membru fondator al Asociației tinerilor moldoveni din Italia "O3M" și prima președintă a acestei asociații, creată în 2015 de fii ai migranților moldoveni, plecați în Italia la diferite etape de vârstă, pentru reîntregirea familiei sau la studii. După ce a absolvit Facultatea de Drept (Università degli studi di Roma Tor Vergata), a obținut două burse de studii și a făcut studii de masterat în domeniul comerțului extern și internațonalizării întreprinderii, dar și un masterat în managementul organizațiilor din sectorul non guvernamental. În Italia sunt înregistrate peste 2100 asociații active ale imigranților, dintre care 72 sunt fondate de cetățeni moldoveni.

- Ce reprezintă Summitul Național al Diasporelor din Italia? Ce îl face deosebit, în raport cu alte evenimente?

- Acest summit reprezintă probabil cel mai îndrăzneț și important eveniment dedicat străinilor, luând în considerație situația economică, socială și politică a Italiei din ultimii ani. Inspirat de noua viziune politică a Guvernului italian privind cooperarea internațională (Legea Nr. 125 din 2014 care prevede implicarea directă a Diasporelor în Consiliul Național pentru Cooperare și Dezvoltare), organizatorii summitului își propun să sensibilizeze, să mobilizeze și să sprijine formarea unei reprezentări la scară largă a asociațiilor de migranți care se va transforma în "Forumul italian al Disporei", care urmează să fie creat.

Summit-ul Național al Diasporei este organizat de „Migrație și dezvoltare" - Grupul de lucru nr. 4 al Consiliului Național pentru Cooperare și Dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe din Italia, cu contribuția Agenției italiene pentru Cooperare și Dezvoltare, a Fundației pentru Africa, Burkina Faso, și a Fundației Carol cel Mare. Desigur, cu sprijinul și participarea asociațiilor de migranți, a organizațiilor non guvernamentale, a structurilor locale.

Evenimentul, preconizat să aibă loc la Roma, în luna noiembrie 2017, va fi un prilej de dialog și confruntare între asociațiile de migranți, instituții de stat și organizații ale societății civile, dar și o platformă de discuții privind cooperarea internațională. Summitul va fi precedat de 7 întâlniri regionale cu reprezentanții asociațiilor de imigranți în diverse orașe italiene (Florența, Napoli, Padova, Torino, Milano, Roma și Cagliari) și două întâlniri suplimentare dedicate antreprenorilor migranți (Torino și Milano).

- Te rog să ne prezinți câteva detalii despre conferinta de presă din 7 iulie care a avut loc la Roma.

- Conferința de presă a fost un adevărat succes, au fost prezenți peste 50 de jurnaliști și numeroși reprezentanți ai asociațiilor de migranți. Evenimentul a fost deschis de către coordonatorul proiectului Cleophas Andrien Dioma, după care au urmat discursurile inspirate ale invitaților speciali: Mario Giro - viceministru al Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale; Khalid Chaouki - deputat - coordonator al grupului parlamentar Imigrație și cetățenie; ministrul Luca Maestripieri - vicedirector al Direcției de cooperare; Laura Frigenti - directorul Agenției italiene pentru cooperare și dezvoltare.

Colega mea, Ada Ugo Abara, președinta Asociației de tineri „Arising Africans" a prezentat originile și obiectivele acestui summit, iar eu am ilustrat partea cea mai tehnică a proiectului, adică cele trei etape de desfășurare.

Un proiect complex, la care au lucrat experți din domeniu timp de un an. Trebuie să recunosc că nu am mai avut până acum atâtea emoții la o prezentare, ca de această dată, dar a mers totul ca pe roate.

- Ești singura moldoveancă activă în board-ul / echipa de organizare a summitului - ce înseamnă pentru tine această experiență?

- Da, sunt unica moldoveancă din echipa de organizare, de fapt sunt singura reprezentantă din Estul Europei. Majoritatea colegilor mei sunt din Africa, inclusiv coordonatorul proiectului, Cleophas Andrien Dioma. Cleophas este unicul străin din cadrul Consiliului Național pentru Cooperare și Dezvoltare, o persoană extraordinară, cu o viziune complexă asupra viitorului migranților din Italia.

Acest summit este diferit de oricare altă inițiativă dedicată cetățenilor străini din Italia și prin faptul că include explicit în programul său tinerii - generația a doua de migranți, inclusiv în echipa de organizare. Republica Moldova ar trebui să ia exemplu, deoarece la evenimentele dedicate Diasporei tinerii din generația a doua de migranți nu sunt luați în considerare.

Această experiență înseamnă pentru mine o nouă treaptă în dezvoltarea personală și profesională. Îmi doresc să pot aduce cât mai multe beneficii și pentru Asociația tinerilor moldoveni din Italia "O3M" a cărui membru fondator sunt.

- Cum reușești să îmbini munca ta, de import manager, cu cea de organizator al acestui summit?

- Pare imposibil? Sper să îmi reușească, totuși. Cu o bună doză de entuziasm și time management. În anul 2015 am câștigat două burse de studii pentru două cursuri de master: unul în Comerț internațional, iar altul în Managementul organizațiilor non profit. Nu am putut renunța la nici unul dintre ele și iată așa se face că activitățile mele se referă la două domenii opuse - profit și non profit.

- Mult succes, Aurica Danalachi, în tot ceea ce faci!

Ecaterina DELEU

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.