Prima pagină / Lucruri / Turism  /  10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova: Simion Croitoru

10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova: Simion Croitoru imprimare

28.12.2016  

Moldoveanul Simion Croitoru este comparat cu omul care „vinde nisip în deșert”. De 16 ani locuiește în Portugalia, țară care se numără printre cei mai mari producători de vinuri din lume. În Portugalia, Simion promovează vinurile moldovenești, iar acest lucru îi reușește foarte bine, astfel tot mai mulți portughezi preferă un pahar de vin moldovenesc la masa de sărbătoare.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Simion Croitoru este un moldovean activ în Portugalia. S-a stabilit acolo cu 16 ani în urmă, iar în prezent promovează vinurile moldovenești în această țară. Comunitatea moldovenească din Portugalia are cele mai multe asociații culturale, iar Simion Croitorul împreună cu familia sa reușește să se implice în multe activități ale asociațiilor de moldoveni.

Simion Croitorul, decembrie 2016

Simion Croitoru a povestit 10 lucruri din Portugalia care pot inspira Moldova:

„În anul 2000 pentru prima dată am pășit pământul portughez. Cu un bun gând să strâng ceva bani și o ușoară întoarcere acasă. Dar n-a fost să fie așa. Portugalia - o țară incredibil de frumoasă, cu oameni la fel de frumoși la chip și suflet, calzi și prietenoși cum nu mai găsești în lumea occidentală.

Simion Croitorul, decembrie 2016

1. Portugalia e țara unde visele devin realitate. Depui multă muncă și efort, iar remunerarea apare.

Simion Croitorul, decembrie 2016

2. Drepturile copiilor sunt respectate. Îmi pare rău, dar la noi acasă, în Moldova nimeni nu mai întreabă părerea unui copil.

3. Gastronomia. Trebuie neapărat să guști din bucatele tradiționale. Portughezii au o alimentație sănătoasă, consumă mult uleiul de măsline, îl folosesc la pregătirea peștelui, a cărnurilor, la prepararea salatelor, etc. De asemenea, au o alegere variată de dulciuri.

4. Clima este pe placul tuturor. Aici iarna nu-i zăpada, iar în luna noiembrie e sezonul portocalelor. Pe faleză mereu întâlnești oameni care practica sportul, indiferent dacă este iarnă sau vară.

Simion Croitorul, decembrie 2016

5. Muzica tradiționala portugheză (Fado) parcă povestește istoria de sute de ani a acestor locuri.

6. Fotbalul din Portugalia are adevărate legende: Eusébio, Luis Figo, Cristiano Ronaldo.

7. Nondiscriminare. De 16 ani suntem aici, dar nici pentru clipă nu m-am simțit discriminat. Iar unde locuim cu familia, de sărbători mereu găsim daruri la ușă.

Simion Croitorul, decembrie 2016

8. Medicina - un capitol la care se poate spune multe și frumoase. Spitale amenajate, curate, voluntari care oferă ceai, biscuiți și asta pentru ca așteptarea să nu fie obositoare.

9. Portughezii sunt un popor care își respectă aproapele, sunt uniți și cu un suflet mare. Țin la valorile naționale, la tradiții. Din păcate în Moldova se acordă puțină atenție la acest capitol.

10. Excursii excepționale. Începând de la sud și ajungând la Porto... și mai sus. Țara de care ne-am îndrăgostit cu adevărat, unde oamenii se saluta cu o strângere de mâna plină de respect și multă căldură. În Portugalia ne simțim acasă!”, povestește Simion Croitorul pentru Stiripozitive.eu.

Simion Croitorul, decembrie 2016

Despre cum s-a desfășurat Ziua vinurilor moldovenești în Portugalia în acest an, eveniment organizat de familia Croitoru, puteți citi AICI.

Sursă foto: arhivă personală

Simion Croitorul, decembrie 2016 Simion Croitorul, decembrie 2016 Simion Croitorul, decembrie 2016 Simion Croitorul, decembrie 2016 Simion Croitorul, decembrie 2016 Simion Croitorul, decembrie 2016 Simion Croitorul, decembrie 2016 Simion Croitorul, decembrie 2016
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.