Prima pagină / Lucruri / Turism  /  A văzut-o, a auzit-o, a mirosit și a gustat din ea. Finlanda- țara cu cele mai aromate și gustoase pomușoare pentru Oxana Buinovschi

A văzut-o, a auzit-o, a mirosit și a gustat din ea. Finlanda- țara cu cele mai aromate și gustoase pomușoare pentru Oxana Buinovschi imprimare

27.12.2016  

Din 2003 locuiește în Finlanda împreună cu familia sa. De atunci, Oxana Buinovschi a început să exploreze și să cunoască această țară minunată, care i-a oferit din start ospitalitatea sa și în care se simte acasă.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Oxana Buinovschi este moldoveanca, care a decis să plece în Finlanda, atunci când soțul ei, violonistul Ion Buinovschi a fost invitat în orchestra municipală a orașului Oulu. Fiind stabilită acolo, Oxana a reușit să o vadă, să o audă, a mirosit-o și a gustat din ea, împărtășind din aceste secrete și echipei Stiripozitive.eu.

ADF

• Culorile

„În prezent trăim și activăm în orașul Pori, un loc pitoresc pe coasta de sud-vest a Finlandei, care e renumit prin festivalurile sale estivale de jazz și care are norocul să fie situat în preajma celei mai lungi plaje de dune din Europa - Yyteri. Poate de aceea când încerc să-mi imaginez culoarea acestei țări văd mai întâi albastru senin al cerului estival deasupra Mării Baltice. Dar Finlanda mai are o culoare distinctivă, albul imaculat ca zăpada, care umple de lumina iernile lungi polare. Zăpada care vine de la cercul polar de Nord, din Laponia, patria lui Moș Crăciun.

asfeg

aezr

• Sunetele

Finlanda găzduiește peste 400 de specii de păsări, multe din ele fiind călătoare. Iată de ce primăverile sunt invadate de sunete și triluri, de care nu te poți sătura. În rest, finlandezii sunt cam molcomi și preferă să lase natura „să vorbească”.

sdge

• Mirosurile

Finlanda miroase ca aerul după ploaie, răcoros și proaspăt. Pădurile de conifere, care acoperă peste 77% din teritoriul ei, miroase a rășină, acest miros îl simți și în saună, în baia finlandeză, care este nelipsita în fiece locuință, chiar și a celora care stau la bloc. Pereții saunei fiind din lemn, încălziți de sobă și aburi, emană mirosul pădurii finlandeze.

qwe

• Gusturile

Sărbătoarea Crăciunului și pregătirile pentru ea, care încep deja de la sfârșitul lunii noiembrie, atunci când geamurile și curțile caselor sunt cu luminițe de Crăciun, fac ca iernile lungi să fie pline de poveste. Crăciunul în Finlanda are gustul său: turte cu ghimbir „piparkakku” sau „pipari” și suc de pomușoare fiert cu scorțișoară și cuișoare „Glögi”. Însă vara, când soarele apune pentru câteva clipe doar, căpșunile și afinele sunt răsfățate cu multă lumină de la care prind un gust absolut unic! Cele mai aromate și gustoase pomușoare poți găsi doar în Finlanda”, povestește Oxana Buinovschi pentru Stiripozitive.eu

we

Autor: Cristina DUDUCIUC 

Foto: Arhivă personală 

rg weft ewft wet wefr ewqf ewfr wefr
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.