Prima pagină / Lucruri / Turism  /  10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova: Ecaterina Zainagutdinov

10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova: Ecaterina Zainagutdinov imprimare

20.03.2019  

Ecaterina Zainagutdinov este o tânăra îndrăgostită de Țara Soarelui Răsare. A învațat limba japoneză pe internet și la o fundație timp de 3 ani, a locuit câteva luni în Tokyo și Chiba, iar după absolvirea liceului își va perfecționa limba japoneză în țara niponă, ca mai apoi să-și aleagă facultatea. Când spunem Japonia ne gândim la florile de sakura și țesătura fină de kimono, însă această țară oferă și alte practici. Ecaterina ne spune care sunt 10 lucruri din Japonia care pot inspira Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

 

1. Politețea

Nu e de mirare că încep de la acest subiect. Japonezii au câteva tipuri de politețe pe care le folosesc în dependență de statutul convorbitorului, vârstă și respectului pe care îl poartă pentru el.

Aplecările respectuoase, vorbirea cu un ton mai domol, mișcarea capului în semn de înțelegere sunt prietene bune ale japonezilor. Acestea ar putea servi reper de comportament și pentru moldoveni.

2. Japonezii știu să asculte

Cel mai plăcut ascultător poate fi, cu siguranță, un japonez. Acesta ascultă cu tot sufletul ceea ce îi povestești. Face ochii mari în semn de mirare, este de acord cu părerile tale și zâmbește plăcut, creând o atmosferă prietenoasă de conversație. Cu siguranță moldovenii ar putea lua exemplu.

3. Punctualitatea

Japonezul are în loc de inimă un ceas. Niciodată nu întârzie. Și asta nu numai din cauză că are un oarecare secret al time managementului, ci și pentru că vine cu 1-2 ore mai devreme de ora necesară.

„Drumurile sunt aglomerate precum și metrourile, la fel niciodată nu știi ce se poate întâmpla, de aceea mereu trebuie să ai ceva timp la dispoziție”, spun ei.

4. Perseverență

Se spune că nu trebuie să judecăm după stereotipuri, însă atunci când vezi un japonez, în același moment îți imaginezi că muncește mult.

Japonezii sunt tari cu duhul și sunt învățați de mici să nu să se dea bătuți nu numai prin școală, ci și prin filme, desene animate, cărți, mass-media, etc. Aceasta se demonstrează prin faptul că, în pofida catastrofelor naturale, rămân în țara lor. Deși se crede despre moldoveni că sunt un popor muncitor, ar fi frumos ca și noi să învățăm să nu fugim de probleme, dar să ne străduim să le rezolvăm.

5. Ingeniozitatea.

Japonezii sunt ingenioși și descurcăreți. Pe parcursul a câtorva ani, japonezii au reușit să construiască case noi, ultra moderne, temelia cărora se sapă foarte adânc în pământ pentru a evita alunecările în timpul cutremurului. Au inventat mobilă și material neinflamabil.

Au fost introduse diverse norme de construire a clădirilor pentru a scădea riscul prăbușirilor, iar la televizor se anunță la orice canal posibilitatea unui cutremur. Poate că ingeniozitatea și curiozitatea ar trebui cultivată și copiilor moldoveni încă de la grădiniță, ca la maturitate să ajungă oameni cu viziuni inovative.

 

6.Tehnologiile

Japonia e țara în care roboții nu sunt un lucru deosebit. În fiecare an ne miră cu noile invenții. Au chiar și un hotel în care clienții sunt deserviți numai de roboți.

7. Perfecțiunea

Cine dacă nu ei să fie poporul care face totul corect și perfect?! Calculează cu precizie, măsoară de 77 de ori, iubesc unghiurile drepte și cifrele întregi. Perfecțiunea le este alianța în orice domeniu. Fie o melodie la pian, fie coaserea unui kimono, fie construcția un automobil sau pod.

,,Totul să fie ca la carte” spun ei. Cred că este una dintre cele mai importante calități pe care le putem prelua de la japonezi.

8. Simplitatea

Ador această calitate a lor și nu vorbesc de simplitatea în haine, mașini sau case (de care și japonezii se pot mândri), ci vorbesc de simplitatea în fapte, în vorbe, în gesturi și în gândire.

9. Confidențialitatea

Ei nu accepta postarea informației private pe rețelele de socializare. Deseori blureaza fețele oamenilor necunoscuți și schimbă glasul intervievaților la știri. La telefon nu poți să activezi modul silențios ca să faci fotografii și foarte des fotografierea sau filmarea în locuri publice e interzisă.

10. Japonezii nu iartă

Da, japonezii sunt politicoși și simpli, dar ceea ce dau, aceea ar dori să primească în schimb. Muncesc mult pentru propriul succes și nu acceptă lenoșii și procrastinatorii. Dacă ai greșit o dată, statutul tău va cădea în ochii lor. 

 Fotografii: Arhivă personală
 Autor: Paulina Gușan

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.