Prima pagină / Lucruri / Turism  /  10 lucruri din China care pot inspira Moldova

10 lucruri din China care pot inspira Moldova imprimare

24.05.2019  

Alex Mogâldea este un tânăr student din Republica Moldova care învață în China deja de un an și jumătate. Revenit în Moldova ne-a povestit despre faptul cum a rămas cucerit de cultura chinezească în timpul în care s-a aflat acolo și care sunt cele mai interesante lucruri care i s-au tipărit în memoria sa.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

1. Ospitalitatea

Odată ajuns în China, primul lucru pe care l-am observat și mi-a plăcut destul de mult, a fost faptul că oamenii de acolo sunt binevoitori cu toți, indiferent de unde vii, cu ce scop ai venit, din ce categorie socială faci parte ș.a. Ei sunt mai ospitalieri, te primesc cu inima deschisă și te apreciază după calitățile tale ca persoană.

 

2. Sărbătorile de iarnă

Încă un lucru care mi-a plăcut mult e că atunci când vin sărbătorile de iarnă și anume Anul Nou, care la ei este sărbătorit în luna februarie, ei celebrează în decurs de 15 zile. În aceste zile nimeni nu lucrează deoarece sunt liberi de la stat, astfel toți au timp să petreacă cu familia, să plece la părinți, la bunici pentru a savura gustul sărbătorilor din plin.

 

3. Cantine

În special, în China îmi place că aproape la fiecare colț sunt cantine unde poate mânca oricine, totul la prețuri accesibile pentru oricine fie că ești student sau pensionar, practic nici nu e nevoie de a prepara ceva bucate acasă, pur și simplu ai ieșit la o plimbare, mănânci bine, mai stai cu prietenii și după pleci acasă.

 

4. Transportul

Ce ține de transport în China, acolo sunt foarte multe taxiuri, aproape la fiecare colț găsești câte unul, iar prețurile sunt mici în comparație cu ceea ce avem la noi în Chișinău, ceea ce îți face viața mai ușoară, mai ales atunci când nu prea ai timp sau ești în întârziere.

 

5. Comoditatea cu banii cash

Încă un lucru foarte interesant este că acolo practic poți să nu ai bani cash, deoarece localnicii pun banii pe un fel de card, prin sistemul lor global Alipay, astfel cu ea poți plăti oriunde, la taxi, la magazin, absolut orice îți poți cumpăra cu acest card, sau daca nu ai cardul cu tine chiar și cu telefonul, care pur și simplu scanezi tot cu ajutorul unui program.

 

6. Sunt foarte prietenoși

Chinezii sunt foarte prietenoși, de altfel dacă un prieten te-a invitat la o plimbare sau să mâncați ceva ei mereu o să aibă grijă și o să achite tot chiar dacă au de 10 ori mai puțini bani ca tine, ei o să insiste că ei să plătească, astfel își demonstrează respectul față de tine.

 

7. Grija de sănătate

Un lucru curios este faptul că pe timp de vară sau când e foarte cald ei mereu poarta umbrele, indiferent ce o să creadă ceilalți, sau dacă nu umbrele, îmbracă o vestă așa subțire care să-i protejeze de razele ultraviolete care atacă pielea, deoarece după cum știm ei au grijă mare de sănătatea lor.

 

8. Costul consultațiilor medicale

Și dacă totuși am atins tema sănătății, chinezii au probabil cea mai mare grijă de sănătate decât majoritatea popoarelor, astfel pentru orice afecțiune, indiferent de gravitatea acesteia, ei merg la consultații medicale, iar ținând cont de faptul că consultațiile la ei sunt chiar foarte ieftine care nu ajung nici la un dolar, aceștia pot merge la medic de câte ori ar vrea.

 

9. Începutul zilei

Ceea ce m-a impresionat la ei este că, de dimineață mergând prin oraș, prin parcuri, magazine sau chiar și pe străzi poți vedea cum oamenii ori dansează, ori fac un fel de gimnastica astfel asta fiind o forma a lor de a se menține în formă și un bun început al zilei.

 

10. Bucătăria chinezească

Ceea ce am simțit din primele zile este că nu în zadar chinezii se laudă cu una din cele mai bune și sănătoase bucătării din lume și nu în zadar. Ei folosesc foarte multe legume și fructe și fac niște combinații la care nu poți rezista fără să guști. Iar pe lângă aspectul bucatelor, care este foarte frumos, deoarece ei taie bucatele foarte mărunt, ei mai combină asta cu diferite arome și ingrediente, care te ademenesc deodată. Astfel nu e nevoie de lingură sau furculiță, iar bețișoarele sunt făcute așa că să nu poți lua bucăți mari și să poți savura din plin gustul mâncării.

Cătălin Bîrlădeanu 
Foto: Arhiva personală

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.