Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Descoperă Moldova: mere pădurețe

Descoperă Moldova: mere pădurețe imprimare

Valoarea emotivă a acestor fructe este mai mare decât aportul lor nutrițional

29.07.2014  

„Cu dulceața pe care o făcea mama”. „Cu bunelul care spunea că ele sunt ca unii oameni”. „Cu lucrurile amare din viață”. Sau „cu un thriller”. Atunci când îl întrebi pe cineva cu ce ți se asociază gustul merelor pădurețe, fiecare om are propria descriere a acestui gust, greu de definit pentru un fruct greu de explicat.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Update 29 iulie 2014

Dacă tot merele moldovenești sunt subiectul-cheie al acestor zile, să readucem în actualitate și merele pădurețe.

16.03.2012

Spunem „mere pădurețe” și aici se deschide un întreg univers de amintiri, senzații și experiențe pe care fiecare moldovean le-a trăit în copilărie și le-a luat la maturitate, ca să aibă cu ce compara gusturile, sentimentele, viața. Doar aici, în Moldova și poate în România, aceste mere au acest gust, fără egal, firește, în Europa, iar valoarea lor emotivă este mai mare decât aportul nutrițional.

Merele pădurețe din care se poate obține și un oțet de bună calitate, și zâmbete sau nedumerire pe fața celor care le încearcă sunt fructele unui arbore care crește, de obicei, în pădure sau pe un loc necultivat, sălbatic. Aceste mere au o culoare care trece ușor din verde în galben, apoi în mov spre roșu. Și parfumul lor fructat inconfundabil, cu aromă pe care, după prima mușcătură o vom numi-o de acum încolo aromă de mere pădurețe, rămâne încă mult timp în preajmă.     

Cristina își amintește de merele pădurețe că erau atât de acre, încât „mai vrei să guști unul, poate va fi mai copt". Iar Ecaterina povestește cum, după ce a mușcat un asemenea măr, pe fața ei puteau fi urmărite expresii „posibile și imposibile”, pentru că era vară și nu căzuse încă bruma toamnei, când și merele pădurețe sunt, se pare, mai dulci. Exact despre asta Sanda a făcut sau a citat o poezie: „Merele pădurețe / aduc zâmbete pe fețe”.

„Cu dulceața pe care o făcea mămica mea, cu un gust deosebit”, a răspuns Liusea, atunci când am întrebat mai mulți colegi și prieteni cu ce li se asociază merele pădurețe. „Cu lucrurile acre din viață”, a spus Rodica. „Cu porumbrelele, niște pomușoare albastre”, a remarcat Daniela. Iar cealaltă Rodică a mărturisit că merele pădurețe îi aduc aminte de copilărie, „de terenul unde ne jucam - era un teren al nimănui și frumos ca-n poveste. Acolo erau și mere pădurețe. Și-mi mai aduc aminte de Ion Creangă”.

Merele pădurețe pot fi gustate la Creangă în povestea lui Harap Alb, acolo unde Spânul îi spune Împăratului: „Mie unuia știu că nu-mi suflă nimene în borș: când văd că mâța face mărazuri, ți-o strâng de coadă, de mănâncă și mere pădurețe, căci n-are încotro”. Sau în „Amintiri din copilărie", când mama povestitorului spune, exasperată, că acești copii îi scot peri albi în cap și s-a săturat de ei „ca de mere pădurețe!”.

„În copilărie, ziceam că de la mere pădurețe ni se strepezesc dinții. „A strepezi”, un cuvânt uitat în vocabularul meu pasiv”, exclamă Silvia.

Merele pădurețe pot fi unul din milioanele de lucruri extraordinare pe care le putem împărtăși lumii, după ce le vom redescoperi și le vom prețui, așa cum ne-a sugerat subtil un om excelent, căruia alți oamenii chiar așa i se adresează: „Excelență”.

Dar vouă cu ce vi se asociază gustul merelor pădurețe? le-am întrebat pe Nicoleta și Mariana. „Cu bunelul Ion, care nu mai este, dar care putea să povestească ore în șir despre cum merele pădurețe sunt ca unii oameni. Uitate, mici, zbârcite pe alocuri, însă indispensabile în anumite momente ale vieții”, a spus Nicoleta. „Cu ce se asociază gustul? Cu un thriller, a zâmbit Mariana. Prima dată am umblat o oră cu gura făcută pungă”.

Iar atunci când - în curând - vom începe să reușim să dăm dovadă de o mândrie normală pentru valorile și lucrurile care ne fac deosebiți, merele pădurețe se vor număra printre acestea. Noi nu vindem mere pădurețe, noi putem oferi cu ele lumii un gust și o experiență care nu se pot repeta altundeva.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.