Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Videografic | Dorina Baltag: 10 lucruri din Ţările de Jos care îi pot ajuta Moldovei să se ridice

Videografic | Dorina Baltag: 10 lucruri din Ţările de Jos care îi pot ajuta Moldovei să se ridice imprimare

18.08.2016  

Dorina Baltag a ales 10 lucruri din Țările de Jos – locuri, oameni, culori, atitudini – care îi pot ajuta Moldovei să se ridice. Și ele au prins viață într-un videografic.

Votează: 5.0/5 (6 Voturi )

Dorina Baltag, coordonatoarea „Școlii Sustenabilității”, care s-a desfășurat 16-18 august 2016, a fost protagonista celor „10 lucruri din Ţările de Jos care îi pot ajuta Moldovei să se ridice”, rezumate după o experiență de mai mulți ani de studii și muncă în Olanda.

31.10.2014

Dorina Baltag locuieşte în Olanda şi lucrează în Marea Britanie, are un site pentru moldovenii olandezi şi mai are şi zece lucruri din Ţările de Jos care îi pot ajuta Moldovei să se ridice.

Dorina Baltag: 10 lucruri din Ţările de Jos care pot ajuta Moldovei să se ridice

1. În Olanda sunt mai multe biciclete decât locuitori. Familiile au mai multe biciclete pentru fiecare membru, iar copiii sunt învăţaţi de mici să pedaleze.

Tara Bicicletelor

2. Olandezii nu circulă doar cu bicicleta. Ei mai au şi autobuze, tramvaie, metrou şi tren. Orarele pot fi verificate fie în staţii, fie pe aplicaţiile din telefon.

Transport public

3. Integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate este un lucru firesc. Toate clădirile sunt prevăzute cu acces şi WC-uri pentru aceşti membri ai societăţii. La fel şi transportul public este ajustat necesităţilor călătorilor cu dizabilităţi.

Oameni cu dizabilitati

4. Olandezii sunt primitori şi deschişi, chiar dacă unii ar spune altfel. Totul depinde de propria experienţă şi deschiderea noastră în calitate de imigranţi în Olanda. 

Primitori

5. Pentru că Olanda este o ţară mică, iar cunoaşterea este cheia spre succes, cetăţenii acestei ţări vorbesc două-trei limbi pe lângă cea maternă. De obicei e vorba de limbile germană şi franceză, precum şi limba engleză. 

Dorina Baltag: 10 lucruri din Ţările de Jos care pot ajuta Moldovei să se ridice

6. Jumătate din Regatul Ţărilor de Jos se află mai jos de nivelul mării, dar nu se scufundă. Olandezii au devenit experţi în privinţa managementului apei, iar acum oferă consultanţă statelor care se confruntă cu această problemă. 

Managementul apelor

7. Prezenţa la vot în Olanda este de aproximativ 80%. Olandezii pot delega votul completând un formular cu numele celui pe care îl votează şi pe cine delegă să facă acest lucru în locul lor. 

Delegarea votului

8. Olandezii sunt săritori la nevoie şi donează pentru diferite cauze cel puţin o dată în viaţă. Evident în Olanda există şi un sistem prin care se poate verifica ce s-a făcut cu banii donaţi. 

Donatii

9. Olanda este cel mai mare exportator de roşii din lume. Pe lângă propriile roşii, 25% din exporturile efectuate de olandezi sunt, de fapt, re-exporturi. 

Importator mondial de rosii

10. La Maastricht se învaţă altfel. Universitatea de aici este singura care aplică eficient sistemul de educaţie centrată pe student, iar absolvenţii acestei universităţi obţin abilităţi de durată. 

Universitatea din Maastricht

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.