Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Rodica Socolov: 10 lucruri din Regatul Unit al Marii Britanii care pot inspira Moldova

Rodica Socolov: 10 lucruri din Regatul Unit al Marii Britanii care pot inspira Moldova imprimare

14.11.2014  

Rodica Socolov, o moldoveancă stabilită la Londra, prezintă 10 lucruri din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord asupra cărora merită să reflectăm, poate găsim soluții pentru problemele care ne frământă acasă.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

1. În primul rând, aș vrea să știți că în Regatul Unit al Marii Britanii birocrația e mai mare decât în Uniunea Europeană, dar cu toate acestea lucrurile sunt puse bine la punct. Această situație nu-ți permite să ocolești legea și în același timp îți dă certitudinea, că drepturile tale vor fi respectate tot după buchia legii.

10 lucruri din UK

2. Britanicii au o atitudine foarte grijulie față de patrimoniul lor istoric, pe care îl putem accesa nu doar în muzee. Astfel, clădiri de însemnătate istorică, care au fost edificate cu sute de ani în urmă, nu se demolează și nici nu se dau cu var, dar se restaurează cel puțin în exterior așa cum au fost candva. De exemplu, bisericile, care nu se mai bucură de aceeași popularitate ca în trecut, sunt conservate în sectorul privat, pentru a le salva de ruinare dar și pentru a le revitaliza prin găzduirea în aceste spații a unor concerte în scopuri caritabile, ori transformarea interiorului lor în policlinici stomatologice și chiar restaurante.

10 lucruri din UK

3. În Regatul Unit al Marii Britanii oamenii au o atitudine deosebită față de libertatea personală. Neamesticul în viața privată a altcuiva este un element cultural pe care îl respectă toți, de la mic la mare. Aceasta îți dă posibilitatea să te simți liber ca individualitate și să te impui să-i accepți pe alții așa cum sunt.

10 lucruri din Marea Britanie care pot inspira Moldova

4. Cetățenii britanici și mass-media națională reacționează într-un mod militant, atunci cand iese la iveală, că un demintar de stat și-a permis un comportament neadecvat funcției, care i-a fost încredințată de public. În asemenea cazuri soluția  este: persoana să-și dea dimisia. Demnitarul poate fi reabilitat, dar până ce se găsesc dovezi împotriva sau în favoarea lui, înlăturarea de la putere este evidentă.

5. Un alt lucru salutabil la britanici este modul de testare a cunoștințelor în instituții educaționale. De obicei, examenele sunt conduse de supraveghetori, care i-au seama procesul de examinare să corespundă regulilor stabilite. Ele trebuie să fie echitabile pentru toți și pentru cei cu dizabilități locomotorii ori de însușire a materiei, ori de altă natură, cât și pentru cei dezavantajați din cauza altor motive serioase. La examene nimeni nu încearcă să copie. Scriu ce știu, ori părăsesc sala, pentru a reveni, atunci când li se va oferi o altă șansă.

10 lucruri din UK

6. Și dacă v-am vorbit de cei dezavantajați, atunci mai e ceva de menționat. În Regatul Unit al Marii Britanii statul, societatea civilă și oamenii de rând oferă persoanelor cu dizabilități mult suport, pentru integrarea lor deplină în societate.

7. În societatea britanică orice fel de descriminare pe motive de: handicap, vârstă, religie, sex ori orientare sexuală, căsătorie ori relație de parteneriat civil, graviditate, maternitate ori paternitate, rasă, inclusiv culoare a pielii, naționalitate, etnie, origine, este condamnabilă.

10 lucruri din UK

8. Un alt lucru, care mi se pare foarte benefic, este modul de funcționare a bibliotecilor publice. În Regatul Unit al Marii Britanii aceste instituții sunt oaze cu impact pozitiv, pentru că sunt deschise pentru toți gratis și pentru că oferă oamenilor de diferite vârste posibilitatea să se dezvolte intelectual ori profesional, să găsească soluții necesare, atunci când sunt, de exemplu, în căutare de muncă ori dornici să comunice pe interese. Bibliotecile publice în Regatul Unit al Marii Britanii organizează evenimente pentru adulți și bebeluși, dețin colecții bogate de cărți, materiale video și audio, ziare, reviste cât și resurse online. Acolo poți avea acces la internet și chiar cursuri ori consultații specializate.

10 lucruri din UK

9. În țara, în care la sfârșitul secolului XVIII s-a declanșat revoluția industrială, astăzi se pune un accent deosebit pe avansarea tehnologiilor și încurajarea inovațiilor în folosul societății.  Regatul Unit al Marii Britanii, în acest fel, se califică printre țările care investesc cele mai multe resurse umane și materiale în cercetare și știință în diverse domenii.

10. De asemenea, în Regatul Unit al Marii Britanii se încurajează mult să ai măcar un hobby și să participi la acțiuni de caritate și de voluntariat. Fără acestea  riști să  nu fii calificat drept o personalitate integră.

Post-scriptum:

Schimbările sociale nu se produc ușor. Merită, însă, să facem o încercare. Să găsim curaj pentru a ne debarasa de unele deptinderi vicioase și de stereotipuri. Să nu ne amestecăm în viața privată a altcuiva, dar să-i tragem la răspundere pe cei cărora le-am dat un vot de încredere. Să edificăm o  societate grijulie și prosperă, cu reguli bine definite pe care le-am respecta. Să fim setoși de cunoaștere, mai săritori la nevoie, mai pozitivi, mai visători și cu adevărat curioși, inventivi și onești.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.