Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Infografic | Viorica Guzun: Alte 10 lucruri din Estonia care pot inspira Moldova

Infografic | Viorica Guzun: Alte 10 lucruri din Estonia care pot inspira Moldova imprimare

27.11.2014  

„Consiliul de familie Guzun a decis că 10 lucruri pozitive despre estonieni s-ar putea să fie puține. Așa că am mai identificat 10”, ne-a scris, de la Tallinn, jurnalista Viorica Guzun.

Votează: 5.0/5 (10 Voturi )

1. Curăţenie

Priveşti în jur şi respiri uşor, pentru că totul are o elegantă cuminte şi o curăţenie care pare atât de simplu de a fi păstrată. Meritul aparține fiecărui cetățean în parte, care are grijă de confortul său, dar și de mediul în care locuiește.

2. Respect faţă de ţară în care trăiesc

Estonienii vor şti întotdeauna să aducă în prim-plan calităţile şi valorile pe care le au, mai ales în discuţia cu un străin şi mai ales atunci când vorbesc despre țara lor. Pentru ei, ce vei spune despre ţara ta, vei spune despre tine, chiar şi acolo unde există tendinţe autocritice. Ele există peste tot.

3. Simplitatea

„E mult aer aici!”, îmi spunea cineva care venise în vizită. Totul, începând cu strada unde locuieşti, grădina, casa şi întreg anturajul, e ordonat cu atâta simplitate şi gust. Opulenţă? Nu, nu e despre estonieni. Nici despre acei înstăriţi.

4. Posibilitatea de a preţui ce au şi de a face din lucruri mici - lucruri măreţe

Estonienii nu au munţi, nici dealuri, nici vinuri. Da, au mare. Şi pădure. Şi oameni curajoși și inventivi care reuşesc, an de an, să atragă milioane de turişti. Cum o fac? În stil clasic, estonian. Întâi de toate, au preţuit şi preţuiesc moştenirea istorică, începând cu Oraşul Vechi al oraşului Tallinn, care datează din sec. al XII-lea. Dacă mergi pe o insulă estoniană, vei avea impresia că ai călătorit în timp, totul părând intact de vremuri şi, mai ales, de om. Iar ei, estonienii, explică, pas cu pas, avantajul de a te afla în ţara lor. Şi o fac foarte convingător.

5. Coerenţă şi punctualitate

Îţi poţi potrivi ceasul conform orarului unui estonian. Vei şti mereu că orice discuţie are un sens, vorbitul de dragul vorbitului fiind exclus. Totul se face în termen. Punct.

6. Fair-play

Estonienilor le place să joace corect.Totul e realizat conform unei reguli şi nu te trezeşti că, din senin, cineva vrea să te păcălească. Acolo unde e alb - e alb, unde e negru - e negru.

7. Atenţie la detalii!

Unul dintre lucrurile care m-au atras imediat, atunci când am venit în Estonia, a fost importanța acordată detaliilor. Dacă ai ajuns la o locație cu specific viking, unde poţi pescui, aşteaptă-te la o undiţă pe potrivă, să stai pe o piele de urs şi să te uimească un candelabru sub forma unei rădăcini autentice de copac.

8. Drapelul

Drapelul Estoniei se lasă alintat de vânt în fiecare zi, în curtea unui estonian, nu doar în zilele de sărbătoare.

9. Eu îmi văd de viaţa mea

Asta probabil ar fi o deviză pentru modul unui estonian de a privi viaţa sa în raport cu a celor din jur. Din acest motiv, poate, sunt consideraţi reci, însă asta ascunde, de fapt, o inimă caldă care te va ajuta ori de câte ori ai nevoie.

10. Estonienii nu au garduri

Şi gardul înseamnă ceva mai mult decât acea simplă împrejmuire. De ce? Pentru că le place să locuiască în armonie cu natura. Şi pentru că fiecare îşi vede de viaţa lui. 

Infografic: Alte 10 lucruri din Estonia care pot inspira Moldova
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.