Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Doru Ciocanu: 11 lucruri noi pe care ar putea să le învețe canadienii de la moldoveni

Doru Ciocanu: 11 lucruri noi pe care ar putea să le învețe canadienii de la moldoveni imprimare

19.02.2015  

Doru Ciocanu ne-a trasmis din Canada încă 11 lucuri pe care ar putea să le învețe canadienii de la moldoveni, dintre care 2 sunt sugerate de cititori.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Continuăm cu sugestii, sfaturi și învățăminte adresate canadienilor din partea moldovenilor. Așadar, canadienii ar trebui să învețe de la moldoveni să...

Să fie flexibili. 

La noi, la moldoveni chiar și ceea ce „nuspoate”, cu puțină insistență devine posibil. De exemplu, orice regulă de circulație e un fel de „nuspoate”. Dar dacă îți trebuie să mergi anume pe unde e interzis, sau cât mai repede, atunci „spoate”. Dacă te-a prins polițistul, îi explici frumos de ce ai încălcat regula și el te iartă. Iar pentru că te-a iertat, îl „mulțumești” cu te miri ce - cu un 50 sau 100 sau cu cât te lasă inima sau polițistul.

În Canada, polițistul te va asculta cu amabilitate și zâmbet (fals) pe buze și-ți va elibera, cu același zâmbet, tichetul de amendă. Vă dați seama, ei nu procedează omenește, dând dovadă de zero flexibilitate.

Să păstreze cu pioșenie tradițiile.

De exemplu, tradiția străveche să facă veceul afară. Este o tradiție strămoșească încă de la daci păstrată. Însuși Zamolxe umbla la veceu afară și pe jos. Fie ca acea unică și simplă și necesară construcție să dăinuie încă multe secole înainte și să fie de învățătură și altor popoare (canadian etc.) - că în tradiții nu se dă cu piciorul.

Astăzi din păcate canadienii au uitat cu desăvârșire datina străveche de a merge la obornă afară. Și-au construit veceuri luxoase în fiecare casă și au uitat că apacii sau iroqezii, sau primii colonizatori britanici nu au știut de așa ceva și nici nu au avut nevoie să știe.

Să-și sufle nasul sau să scuipe.

Este dăunător pentru sănătate să ții în nas, gât sau gură flegma, mucii sau alte lichide dezgustătoare. În primul rând pentru că nu-s gustoase. În al doilea - păstrarea lor în organism duce implicit la pneumonii. Cu cât mai repede le elimini, cu atât mai bine. E ok dacă o faci pe stradă. Găsești un locușor mai dosit și scuipi ce ai acolo în gură.

Canadienii nu înțeleg asta, de aceea starea sănătății lor scade an de an.

Să strângă bani pentru școală și grădiniță.

Pentru că așa-i omenește. Pentru că bugetul statului nu-i de râzână și nu-i sac fără fund. Dacă s-ar cheltui toți banii pe școli și spitale, ce le-ar rămâne funcționarilor și nemurelelor și cumătrilor lor?

Așa că părinții, dacă țin la copiii lor - iar ei țin! - să fie buni și să aibă grijă de renovarea clasei, de perdeluțe pe la ferești, de jucării la grădiniță, de cadouri învățătorilor și de alte cheltuieli neprevăzute. Deoarece totul se face pentru binele copiilor!

Părinții canadieni - habar de grijă dacă în clasa în care învață copilul lor sunt perdeluțe la ferești sau nu-s; dacă profesorul a primit un cadou de 8 martie de la părinți sau a rămas fără. În consecință perdeluțe nu-s, profesorii rămân fără cadouri, de aceea sunt triști. Iar un profesor trist nu predă calitativ, de aceea elevii nu înțeleg materia. În consecință, în pierdere rămâne țara.

Să donlodeze.

Muzică, filme, programe - orice soft care poate fi cumpărat, poate fi și donlodat. Moldovenii preferă opțiunea a doua. Dacă alții (canadienii ș.a.) preferă să scoată banul din portofel, las-să-l scoată. Dar în Moldova proști nu-s.

Să-și disciplineze copiii.

Un copil binecrescut trebuie să știe de frica părinților. Să știe ce se poate și ce nu, ce e bine și ce-i rău. Să nu facă ceea ce „nuspoate” și să facă ceea ce „trebuie”. De exemplu, nuspoate să vorbești tare în public. Nu-i frumos. Cel mai bine în șoaptă. Sau, și mai bine, deloc. Când e frig afară, nuspoate să alergi dezbrăcat sau cu capul gol. Nuspoate să-ți bagi nasul unde nu-ți fierbe oala. Nuspoate să pui prea multe întrebări. Nuspoate să mănânci multe bomboane și să bei apă rece. Și câte și mai câte! Dacă tata ți-a spus să faci ceva, lepezi totul și faci totatunci.

În Canada copiii sunt lăsați de capul lor… Dar asta deja am spus-o în ediția trecută. Și tot acolo am mai spus că părinții canadieni fac aproape totul greșit și că ar fi bine să se învețe de la cei moldoveni cum să facă corect.

Să tragă la gospodărie.

Iată un exemplu mai proaspăt: șoseaua Chișinău - Soroca. Cică pe alocuri de-a lungul traseului au dispărut semnele de circulație, lămpile de pe stâlpi… Greșeală! Ele nu au dispărut! Ele au fost mutate. De pe stâlpi - în gospodăria cuiva. Spiritul gospodăresc al moldovenilor le va găsi un rost, o utilizare mai bună, dacă nu imediat, atunci la anul, peste doi, trei ani. Până atunci toate aceste lucruri colectate vor ședea frumușel în șoproanele gospodarilor, așteptându-și ceasul.

Canadienii sau americanii, sau alți occidentali le-ar lăsa unde sunt, nici nu le-ar păsa că pot fi folosite în gospodăriile lor. Spiritul lor gospodăresc este încă subdezvoltat, pueril.

Să planteze plopoaice.

Puful de plop în luna iunie e atât de frumos! O lună întreagă de iarnă vara! Mergi prin puf până la glezne, de parcă ai merge prin omăt iarna. Sau prin frunze galbene toamna. Romantic, vesel. Copiii se bucură, părinții se bucură pentru că se bucură copiii.

Canadienii plantează arțari. Tot frumos, dar fără puf. Așa, pe un șeptișor.

Să constuiască cât mai multe biserici.

În Occident (inclusiv Canada) unele biserici se închid, din lipsă de enoriași. De aceea, câte biserici se închid în Canada, atâtea biserici trebuie să fie ctitorite în Moldova. Credința trebuie să rămână veșnic vie, iar fără biserică, după cum știm, nu-i credință. Bisericile urmează să fie cât mai mari și mai bogate, ca să atragă cu impozanța lor cât mai multă lume.

NE SCRIU CITITORII

În cele ce urmează am hotărât să dăm curs unor idei parvenite de la cititorii noștri. Iată ce ne scrie Cornelia ZVEZDIN, din Montreal, raionul Qebecu-de-Sus, Transcanada:

„Doru, eu de fiecare dată când citesc „10 lucruri…”, mă tot gândesc că ar trebui canadienii să se învețe să intre în autobus ca oamenii.. ca moldovenii adică - cine și cum vrea și cum poate. Nu să stea la coadă și să intre pe rând. Că dacă cineva se grăbește și stă la capătul cozii, riscă nici să nu intre în autobus. Sau să nu prindă un loc pe banchetă”.

Sau un alt mesaj, de această dată de la Aurica BALAUR, oh-la-la! și dumneaei de la Montreal. Aurica ne sugerează să le sugerăm canadienilor să se învețe să gătească bucate pentru mesele de sărbătoare. Că de exemplu vii la un canadian în musafirie, și dacă nu aduci cu tine merinde - vreun platou de sushi sau vreo găină cumpărată la Costco sau măcar o salată colea, riști să rămâi flămând. Pe când la noi la moldoveni bucatele stau pe masă în 2, 3 sau 4 niveluri: și salată olivie, și alte 10 feluri de salate, și răcituri, și 10 feluri de cârnațuri, și găluște, și 10 feluri de cărnuri, și fel de fel de fel de alte bucate. Și desigur 10-20 de sticle de băutură. Ca să nu-ți fie rușine să întâlnești oaspeții.

Ei hai, s-fim sănătoș’!

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.