Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Descoperă Moldova: roșiile moldovenești

Descoperă Moldova: roșiile moldovenești imprimare

Roșiile pot aduce țării prosperitatea atunci când le vom vinde în străinătate, nu le vom cumpăra de acolo

29.09.2015  

În România există Roșia Montană – o localitate minieră, iar în Rusia Roșie este Piața – Piața Roșie. Noi însă avem roșii oriunde: la Budești, la Speia, în satul Roșu, la Roșietici sau la Roșița. Și toți cei care au avut ocazia să compare gustul roșiilor moldovenești cu cel al roșiilor din străinătate nu au de ce roși: roșiile noastre încă au gust.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Update | 29 septembrie 2015

Roşii cultivate de Alexandru Solcan. Roada anului 2015.

„Senzații de toamnă. Ultimele par mai dulci și mai savuroase. La roșii și zmeură mă refer. Castravetele se crede încă tare. Deși, oricum va termina într-o salată de roșii…”, scrie decanul FRIŞPA, Alexandru Solcan, pe profilul său de pe Facebook despre roada de legume a anului 2015.

Update | 14 august 2014

Grădina-galerie cu roşii moldoveneşti s-a completat în această vară cu alte câteva exemplare frumoase, aromate, gustoase.

Update | 31.07.2012

„Iaca aşa am crescut noi anul ăsta!”, a exclamat jurnalista Rusalina Russu. 

Update | 22.05.2014

Roșiile moldovenești pot fi puse într-o strategie care să aducă țării prosperitatea. „Vindeţi legume Turciei, în loc să le cumpăraţi de la ei", ne îndemna statisticianul suedez Hans Rosling atunci când a fost la Chișinău (video).

„Când muști o roșie, te stropești și închizi ochii atunci când o savurezi cu o bucată de brânză de oaie. Unde? La țară. La masa bunicii, spre seară când adie un vânt ușor, iar tu presori sare peste roșiile mălăiețe". Acesta este gustul roșiei pe care Cristina îl exprimă în cuvinte și îl poartă cu ea în amintire atunci când este departe de casă și de copilărie.

Și această experiență inedită o putem împărtăși cu străinii care pot descoperi în Moldova lucruri și emoții inedite pentru ei.

De fapt, fiecare dintre noi are propria amintire legată de roșiile din grădină.

Roşia Victoriei

„Seamănă sau nu cu o inimioară?", se întreabă Victoria. (Update 22.05.2014)

„Și ca să aibă gustul desăvârşit, trebuia să fie nespălate, aşa, şterse de tricou sau fustă. Vreau roşii nespălate, direct din grădină!", exclamă Olga.

Există în Moldova un moment al verii în care este atât de cald încât nu mai poți pregăti bucate la plită și singurele alimente potrivite sunt roșiile. Cu brânză, așa cum spune Cristina, sau șterse de tricou, cum zice Olga.

Ce să mai vorbim... În Moldova roșiile sunt, în general, roșii, nu verzi și nu galbene. Verzi și galbeni sunt pepenii. Iar despre ei, poate, într-un episod viitor din serialul „Descoperă Moldova".

Roșiile - ce bine că încă le mai avem, ca să ne simțim bucu-roșii!

Iar aceste roșii sunt crescute în Franța, în orășelul Le Mans, pe terasă, de o moldoveancă hărnicuță, pe nume Viorica Henry. „Daca roșiile mele pot contribui cumva la informațiile de aici, cu mare placere le împărtășesc”, a mărturisit Viorica.

Aceste roșii sunt crescute în Franța, în orășelul Le Mans, pe terasă, de o moldoveancă hărnicuță, pe nume Viorica Henry. „Daca roșiile mele pot contribui cumva la informațiile de aici, cu mare placere le împărtășesc”, a mărturisit Viorica. Fusion de roșii moldovenești cu brânză frantuzească pe ceramică de Horezu. Autor Viorica Henry. Roșii crescute de Toader Chirilov, în vârstă de 92 de ani, din satul Ustia, raiionul Criuleni. Cu ocazia vizitei sale, în mai 2012, la serele de legume ale antreprenorului Iurie Bivol din localitatea Bardar, Ialoveni, Prim-ministrul Republicii Moldova Vlad FILAT s-a pronunţat pentru diminuarea ponderii produselor de import, în cea ce priveşte roşiile şi castraveţii, menţionînd că în R. Moldova există toate condiţiile de producere a acestora de către producătorii autohtoni. Gov.md. Întrebau Ştirilepozitive mai devreme dacă avem poze cu roşii din Moldova. Avem! Chiar din propria gradină | Sandina Dicianu Roşii. Cele mai bune şi cele mai sănătoase | Sandina Dicianu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.