Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  10 lucruri pe care le-am învățat departe de casă... despre acasă

10 lucruri pe care le-am învățat departe de casă... despre acasă imprimare

30.05.2016  

Anna Șargov este o tânără din Republica Moldova care de șapte ani locuiește în Cluj-Napoca, România. Fiind departe de casă, Anna a realizat o scurtă sinteză a mai multor lucruri pe care le-a învățat despre Moldova și le-a împărtășit echipei Stiripozitive.eu.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

Pentru Anna Șargov țara în care s-a născut este o punte de legătură dintre cei plecați și tot ce înseamnă „acasă”. Ea și-a reamintit câte lucruri minunate și experiențe unice are Moldova de oferit și a învățat în tot acest timp petrecut departe care sunt motivele pentru care într-o bună zi, se va întoarce.

fgd

Anna a povestit pentru Stiripozitive.eu 10 lucruri pe care le-a învățat departe de casă... despre acasă.

1. Dorul vine și nu mai pleacă.

Sentimentul acesta este general valabil pentru toți oamenii pe care îi cunosc și care din varii motive au plecat din Moldova. Acest sentiment devine o umbră a noastră, un fel de „afecțiune” cu care ne-am obișnuit să trăim și care, atunci când devine insuportabil, ne face să venim acasă. Departe de casă, am învățat că dorul de „acasă” nu se termină niciodată. Nici măcar atunci când, pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă, ne întoarcem.

2. Drumul către casă este cel mai scurt!

Pentru că am început (în mod intenționat) această lista cu dorul, să știți că, pentru noi, drumul către casă este cel mai scurt! Credeți-mă, nu contează cât de departe suntem, ce mijloace de transport folosim ca să ajungem acasă sau cât timp petrecem pe drum – acesta este cel mai scurt și mai dulce dintre toate pe care le facem – drumul spre casă! Este, de fapt, o continuă reîntoarcere fizică și emoțională, pe care o aștept încă din momentul în care am plecat. Așa, de fiecare dată.

ygjgyk

3. Cele mai frumoase vacanțe le petrec în Moldova.

Nu exista loc în lume în care mi-aș dori sa fiu de sărbători, în detrimentul vacanțelor petrecute acasă, alături de familie și cei dragi (cuvinte care vi se pot părea convenționale, pentru mine însă, sunt chiar motivul pentru care revin de fiecare dată). Așadar, am învățat că vacanțele în Moldova, fie la Chișinău sau la țară, sunt nemaipomenit de relaxante și au o mulțime de experiențe noi de oferit pentru toate gusturile. Chiar pot să spun că avem de toate – cafenele și restaurante minunate, dar și locuri extraordinare unde se poate explora viața în tihnă din satele moldovenești. 

4.  Mâncarea noastră merită să treacă dincolo de hotarele țării.

Am realizat că cel mai important ingredient pe care, noi - cei plecați de acasă, îl adăugăm în mâncare este dorul. Același dor cu care am început acest articol, care-și are locul în toate lucrurile pe care le facem departe de casă. De aceea, mâncarea tradițională moldovenească se gătește în afara țării cu foarte multă migală și dragoste, ceea ce o și face atât de specială pentru toți prietenii mei francezi, americani, mexicani și mulți alții. Plăcintele cu brânză și zeama de cocoș sunt cartea mea de vizită!

hulhi

5. Vinul moldovenesc este ambasadorul Moldovei în lumea mare.

Am descoperit acest lucru din momentul în care am plecat de acasă, prin intermediul discuțiilor cu oameni din diferite țări, care dacă au auzit de Moldova, cu siguranță au auzit sau chiar au gustat vinurile noastre. Astfel, vinul moldovenesc m-a transformat și pe mine într-un ambasador care promovează, oriunde nu ar merge, istoria și gustul vinului de acasă. Statele Unite ale Americii, Franța, Spania, Mexic, Italia și în cea mai mare măsură - România, sunt țările în care cu mândrie am povestit ore în șir la un pahar de vin moldovenesc. Vin cu dor de casă.

6. Evenimentele moldovenești dedicate vinului sunt o altă carte de vizită.

Fie că este vorba de Ziua Vinului, vernisaje ale vinului sau degustări - mi-a părut rău de fiecare dată când nu am putut să iau și eu parte la aceste evenimente care educă atât de frumos consumatorul. Am siguranța că astfel de evenimente pot sa fie promovate în afara țării și să se bucure de foarte mult succes, mai ales dacă sunt asezonate cu plăcinte și sarmale. Toate moldovenești.

ijpșo

7. Chișinăul este un oraș cu un potențial de dezvoltare imens.

Am ajuns la această concluzie - ca mulți alții - prin metoda comparației. Am realizat că în Chișinău te poți bucura de un verde crud aproape oriunde mergi, ceea ce nu găsești în multe orașe europene. Pe de altă parte, am ajuns la concluzia că Chișinăul este un „diamant neșlefuit”, care depinde în cea mai mare măsură, de oamenii care locuiesc acolo și de buna guvernare a unor spații extrem de atractive din punct de vedere vizual și istoric. Din punctul meu de vedere, problemele cu care se confruntă capitala noastră pot fi soluționate în așa fel încât acest oraș să devină atractiv nu doar pentru cei cărora le este dor de casă, ci și pentru cei care vor să-l descopere.

8. Autenticul moldovenesc este asul din mânecă pe care ar trebui să-l scoatem la iveală cât de repede.

 Este extrem de important să realizăm că noi avem acel „ceva”, care lipsește multor altor țări - autenticul. Nemascată și sinceră, Moldova autentică poate oferi experiențe extraordinare tuturor celor care sunt curioși să o descopere. Mare mi-a fost uimirea, când de multe ori, am cunoscut oameni care au vizitat Moldova și știau mai mult despre satele, tradițiile și mănăstirile din Moldova decât mulți alții care trăiesc acolo. Acești oameni, prin recomandările lor, ne pot face țara mult mai atractivă din punct de vedere turistic. Important este ca noi să realizam cât de ofertantă este Moldova din acest punct de vedere și să o promovăm în întreaga lume.

iklojă

9. Nunțile în Moldova încă își mai păstrează tradițiile.

Și așa ar trebui să rămână. Chiar dacă de multe ori am asistat la discuții în contradictoriu despre tradițiile de la nunțile moldovenești, eu cred că multe dintre aceste tradiții exprimă felul nostru de a fi și merită să fie păstrate, tocmai pentru că sunt autentice și cu ele ne identificăm. Nunțile în Moldova au un strop de nostalgie, unde „la un colț de masă plâng, la alt colț de masă cântă”.

10. Toamnele în Moldova sunt magice.

Moldova este arămie și miroase a hram și nunți în marea majoritate a satelor și orașelor. Miroase a roadă trudită, must, mere și nuci. E ca și cum întreaga-mi copilărie poate fi cuprinsă într-un singur anotimp. Acesta este și unul din motivele pentru care, toamna, îmi doresc cel mai mult să mă întorc acasă.


 

 

 

jkb klllb kn lșm lkn ol.j lșm
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.